Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 01

Kaip dažnai keisti puodus ir keptuves ir ką svarbu žinoti apie teflono dangą?

Perkant drabužius jau tapo įprasta įvertinti, iš kokių audinių jie pasiūti. Ar daugiau medvilnės, ar vilnos, ir kiek procentų sudaro elastanas. Deja, bet ieškant virtuvės indų, pirmiausia pažvelgiama į kainą, o į medžiagas, iš kurių pagamintas puodas ar keptuvė, kreipiama kur kas mažiau dėmesio. Tad po kelių savaičių jau plika akimi pastebima, kad indai šiek tiek susidėvėjo.
Ketaus keptuvė
Ketaus keptuvė / Fotolia.com nuotr.
Temos: 2 Puodas Keptuvė

Per porą mėnesių ne kartą keptuvėje buvo kepama mėsa ar kiaušinienė, daržovės. Natūralu, kad keptuvės paviršius šiek tiek apsitrynė. Virtuvės techninės įrangos specialistai teigia, kad itin kruopščiai prižiūrint keptuvę – nekaitinant, kol ji tuščia, plaunant minkšta kempinėle ir tik atvėsusią, nenaudojant metalinių mentelių, įmanoma ją nesubraižytą naudoti metus ar dvejus.

Tačiau pastebėjus pirmuosius įbrėžimus, įtrūkimus, pūsleles, keptuvę rekomenduojama keisti, nes jose gaminamas maistas gali būti kenksmingas sveikatai, sukelti alergijas ir pan. Tą patį teigia ir sveikatos specialistai. Praktika rodo, kad nauja virtuvės indo danga vidutiniškai susibraižo per 2–6 mėnesius, todėl kas tiek laiko patariama virtuvės indus keisti.

Tad kaip pasirinkti virtuvės indus, kad jais būtų galima naudotis ilgiau, kokį metalą vertėtų pasirinkti, kaip prižiūrėti?

„Ieškant virtuvės indo, reikia atsižvelgti į medžiagą, iš kurios pagamintas puodas ar keptuvė. Tai gali būti ir stiklas, molis, emalis ar plienas.

Kaip rodo praktika, moliniai indai Lietuvoje nėra plačiai naudojami, dažniausiai yra atvežtiniai ir labiau tinka kaip dekoracija, o ne kaip indas. Stikliniai indai, nors ir neutralūs ir todėl naudingi, nepopuliarūs dėl trapumo ir saugumo“, – pasakoja „Zepter International Lietuva“ vadovė Liudmila Tarejeva.

Pastaruoju metu pirkėjai vis dažniau prioritetą skiria ilgaamžiškumui, tad renkasi nerūdijančio plieno indus storu dugnu. Kadangi aukštos kokybės metalas 316L nėra akytas, iš jo pagamintame puode ruošiamas maistas nesvyla, jame nelieka kvapo ir nekinta jo spalva. Minėtas metalas naudojamas ir medicinoje, pavyzdžiui, gaminant implantus, ar pramonėje, gaminant laikrodžius ar automobilius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kokių klaidų reikėtų vengti ruošiant maistą? Komentuoja specialistai

„Pirkėjams vertėtų atsiminti, kad įsigyjamo produkto paviršius nebūtų padengtas jokia danga. Pavyzdžiui, teflonu. Ši medžiaga savaime nėra kenksminga, bet dangai susibraižius maistas ima svilti, jis sugeria įvairiausių sveikatai nenaudingų ar netgi kenksmingų medžiagų“, – pasakoja L.Tarejeva.

Perkant virtuvės indus svarbu pasikonsultuoti su personalu. Jis pagelbės, paaiškins perkamo indo funkcijas, kaip jį geriau prižiūrėti. Be to, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į dizainą, nes žmonėms svarbu, kaip konkretus indas atrodys virtuvėje ar pastatytas ant viryklės.

„Nors išmanūs telefonai dabar keičiami vos ne kas metus ar dvejus, tačiau visai kitokia tendencija pastebima su virtuvės indais. Žmonės ieško tokio daikto, kuris būtų geros kokybės, patikimas ir naudojamas ne vienerius metus. Ir kad verdant ar kepant nereikėtų nervintis dėl gaminamo valgio“, – sako L.Tarejeva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius