Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 05

Kaip generalinę tvarką namuose padaryti greičiau: 13 dalykų, apie kuriuos būtina pagalvoti

Pavasarį paprastai atliekame generalinį tvarkymąsi, kuris užima nemažai laiko. Štai keletas tvarkymo ekspertų patarimų iš portalo goodhouse.ru, kurie padės susiplanuoti darbus ir pasirinkti tinkamas valymo priemones.
Namų ruoša
Namų ruoša / Fotolia nuotr.

Langai

Valymo priemonių pasiūla šiuo metu yra didelė, bet ne ką prasčiau langus išvalysite su actu. Be to, po tokio valymo nebūna jokių dėmių, kurias dažnai palieka kiti valikliai.

Receptas: actą atskieskite šiltu vandeniu (santykiu 1:8). Taip pat galima (bet nebūtina) įlašinti 10 lašų citrinos eterinio aliejaus. Perpilkite skystį į butelį su purkštuku ir naudokite.

Aišku, acto kvapo bus, bet jis greitai išsivėdins.

Grindys

Jeigu medines grindis reguliariai plaunate kas savaitę, tik kenkiate joms. Medis ir lakas nemėgsta vandens, todėl jas šlapiai valyti užtenka kartą per mėnesį, naudojant specialias priemones, kurios skirtos mediniams paviršiams.

Patarimas: nestatykite ant grindų gėlių vazonų, kadangi galite sugadinti grindis. Baldų kojytes apklijuokite minkšta medžiaga, kad jos nebraižytų grindų.

Šaldytuvas

Šaldytuvą būtina išvalyti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Ištraukite visas lentynas ir jas perplaukite su indų plovikliu. Atgal lentynas dėkite tik visiškai sausas.

Patarimas: nenaudokite agresyvių valymo priemonių, kad nuodingos cheminės medžiagos nepradėtų sąveikauti su maisto produktais. Geriausia du sodos šaukštelius sumaišyti su litru šilto vandens ir tokiu tirpalu valyti šaldytuvą iš vidaus.

Patalynė

Prieš skalbdami antklodes ir pagalves, atidžiai išnagrinėkite etiketę, kurioje nurodoma, kaip tai daryti. Paklodes ir užvalkalus būtina skalbti ne rečiau kaip kartą per dvi savaites, o antklodes ir pagalves – 2–3 kartus per metus.

Patarimas: Jeigu pagalvė labai pageltusi nuo prakaito, pamirkykite ją karštame vandenyje, į kurį įpilta baliklio arba sodos.

Jeigu namuose turite gyvūnų, kilimus galite pabarstyti cinamonu, kuris sugeria nemalonius kvapus, o vėliau išsiurbti.

Skalbimo mašina

Neleiskite, kad skalbimo mašinoje susidarytų kalkių nuosėdos ir pelėsis. Valykite juos naudodami actą ir sodą. Po tokio valymo įjunkite skalbimo aukštoje temperatūroje programą be skalbinių, maždaug procesui įpusėjus įpilkite dar skalbimo priemonės, sustabdykite programą 30–60 minučių, o tuomet vėl paleiskite.

Patarimas: nepamirškite reguliariai valyti skalbimo mašinos viduje esančią gumą ir po skalbimo bent pusvalandžiui palikite skalbimo mašinos duris atidarytas.

Vida Press nuotr./Skalbimas
Vida Press nuotr./Skalbimas

Orkaitė

Prikepusio maisto likučiai ir trupiniai lengvai nusikrapšto nuo paviršiaus senos plastikinės kortelės kampiuku arba metaline mentele. Santykiu 1:2 sumaišykite actą su soda, šiek tiek įpilkite indų ploviklio ir vandens. Gautą pastą užtepkite ant šepetėlio arba grubios kempinės ir ištrinkite orkaitės sieneles. Po to nuplaukite.

Patarimas: kad nešvarumai lengviau pasišalintų, 15–20 minučių pakaitinkite orkaitę 50 laipsnių temperatūroje.

Kilimai

Valyti kilimus šlapiuoju būdu užtenka tik kartą per metus (jeigu, žinoma, kilimas nėra padėtas prie lauko durų). Norėdami atnaujinti kilimo vaizdą, pabarstykite jį soda arba kukurūzų krakmolu, palikite keletui valandų, kad pabarstyta masė sugertų purvą bei kvapus, o tuomet išsiurbkite.

Patarimas: jeigu namuose turite gyvūnų, kilimus galite pabarstyti cinamonu, kuris sugeria nemalonius kvapus, o vėliau išsiurbti.

Plytelės

Rinkdamiesi valymo priemonę plytelėms atkreipkite dėmesį, kad jos pH būtų neutralus. Taip pat galite naudoti pastą iš acto ir sodos.

Patarimas: siūles tarp plytelių, ant kurių pradėjo formuotis pelėsis, galima valyti priemonėmis, kurių sudėtyje yra chloro.

„Shuterstock“ nuotr./Santykiai
„Shuterstock“ nuotr./Santykiai

Drabužių spinta

Pirmiausiai atsikratykite visų sudėvėtų ar nebereikalingų drabužių, kad kiti daiktai turėtų erdvės kvėpuoti. Jeigu kiekvienas daiktas turės savo vietą, jums nereikės gaišti laiko jo ieškant.

Patarimas: jeigu daiktai dedami į dėžes vertikaliomis krūvomis, susitaupo lygiai pusė dėžės.

Šepečiai ir šluotos

Jie taip pat turi būti švarūs ir tvarkingi. Norint pašalinti nuo šepečio dulkes, plaukus ar naminių gyvūnų kailio plaukus, įmerkite šepetį į kibirą su šiltu vandeniu, prieš tai įpylę šiek tiek indų ploviklio. Kitas būdas – tiesiog išsiurbti šepetį ar šluotą.

Sienos

Jei sienos namuose dažytos, būtina kartkartėmis jas valyti nuo dulkių, antraip jos įgaus blankų atspalvį ir taps purvinos. Ypatingai purviniems plotams valyti naudokite didelę kempinę, kuria paprastai plaunami automobiliai, prieš tai sudrėkinę ją vandeniu su valymo priemone ir gerai išgręžę.

Grindjuostes ir sienų paviršių galima išsiurbti, o po to pavalykite šluota, apvynioję ją drėgna mikrofibrine šluoste. Iš karto pajusite, kad lengviau kvėpuoti!

Patarimas: pieštukų, vaikiškų kreidelių žymės arba tiesiog juodos dėmės ant sienos gerai pašalina melamino kempinėlė.

Čiužiniai

Apibarstykite čiužinį sausa soda taip, kad ji vienodai pasiskirstytų po visą paviršių. Palaukite 15–20 minučių, o tada išsiurbkite.

Patarimas: būtinai įsigykite antčiužinį, kuris apsaugos pagrindinį čiužinį nuo dėmių ir prakaito, ir skalbkite jį kas 2–3 mėnesius.

Lentynos

Iškraukite visas knygas, sudėkite jas į krūveles ir išsiurbkite, naudodami tam skirtą apvalios arba trikampio formos šepetį su ilgais šereliais. Taip pat išsiurbkite knygų nugarėles. Lentynas pavalykite šluoste ir sudėkite knygas atgal.

Patarimas: knygas į lentyną dėkite horizontaliai ir vertikaliai, palikdami laisvos vietos dekoratyviniams daiktams. Taip lentynos atrodys gražiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: Taupi ir spalvinga interjero idėja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius