-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ir kada genėti šilauoges ir kuo naudinga 8 šakų taisyklė?

Norint užsiauginti stambių ir saldžių šilauogių uogų, nepakanka tik tinkamo rūgštingumo dirvos ir trąšų. Labai svarbus yra šilauogių genėjimas. Kasmet teisingai genint šilauogių krūmus, derės stambios, didelės uogos, net ir tręšiant negausiai.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Kada genėti šilauoges?

Tinkamiausias laikas šilauogių genėjimui yra kovo mėnuo. Intensyvus genėjimas pradedamas, kai krūmas sulaukia 5–6 metų ir priaugina daugiau šakų. Jaunų krūmų genimi tik ištįsę, silpni stiebai: jie trumpinami maždaug trečdaliu ar kiek daugiau. Tikslas – kad šakotųsi, stiprėtų ir duotų geresnį derlių.

Tuo tarpu brandžių krūmų genėjimo tikslas – įleisti šviesą į krūmo vidurį. Kuo daugiau šviesos gaus visos uogos, tuo didesnės jos augs ir bus geresnis derlius.

Shutterstock nuotr./Šilauogių genėjimas
Shutterstock nuotr./Šilauogių genėjimas

Šilauogių genėjimas: 8 šakų taisyklė

Dažnam sodininkui, ką jau kalbėti apie nepatyrusį, atsistojus prie šilauogės krūmo nusvyra rankos: neaišku nei ką, nei kaip, nei kiek genėti, o ką palikti. Tokiais atvejais labai pravartu prisiminti „8 šakų taisyklę“, kuri reiškia, kad genint paliekamos 8 didžiausios šakos:

  • 2 seniausios;
  • 2 trimetės;
  • 2 dvimetės;
  • 2 jauniausios vienmetės – vertikalūs ūgliai.

Be abejo, tai tėra palengvinimas, užuomina. Tikrai nereiškia, kad būtent 8 šakas ir reikia palikti. Iš tiesų turime mintyje šią taisyklę, o realybėje matysime, kiek iš tiesų reikės visko išgenėti, kad suformuotume saulės šviesai laidų, sveiką krūmą.

Šilauogių genėjimas žingsnis po žingsnio

Nors pirmą kartą genint šilauoges, tai gali pasirodyti tikrai sudėtingas ir profesionalo reikalaujantis darbas, tačiau iš tiesų viskas daug paprasčiau. Truputėlis kantrybės, šiek tiek pasiruošimo ir žinių, ir tikrai susidorosite ne prasčiau nei patyrę sodininkai.

Taigi kaip genėti šilauoges:

  1. Visų pirma apžiūrėkite krūmą. Tikrai nereikia iš karto pulti su sekatoriumi ir išgenėti visų krūmų pagal vadovėlį: iki 8 šakų. Pažiūrėkite, kurios šakos yra kurios. Apgalvokite, ką reikia šalinti, ką palikti.
  2. Genėjimą geriausiai pradėti nuo pačių seniausių, ligotų ir nušalusių šakų šalinimo. Ar šaka nušalusi, galima spręsti iš pajuodusių galiukų. Tokios gailėti neverta, uogų ji vis tiek neduos. Šaliname.
  3. Toliau nukerpamos nulinkę šakos. Jos plonos, o augančios uogos dar labiau jas lenks ir lauš žemyn. Gali nulūžti šaka su visomis uogomis.
  4. Apžiūrimas krūmas, ar nėra besitrinančių viena į kitą šakų. Jeigu tokių yra, jas reikia šalinti, nes greičiausiai trinties vietoje jau bus žaizdelė, net jeigu kol kas jos nesimato.
  5. Šakas, kurios išsišakojo į daug smulkių šakelių, taip pat reikia šalinti. Tokios šakos genimos iki pat kamieno.
  6. Atidžiai įvertinami naujai išdygę ūgliai. Visi smulkūs ir silpni nukerpami, paliekant tik pačius stipriausius.

Senus, 9–12 metų šilauogių krūmus galima visiškai atnaujinti: visos šakos nupjaunamos beveik iki žemės. Tais metais derliaus neduos, tačiau kitais derės vėl puikiai.

123RF.com nuotr./Šilauogės
123RF.com nuotr./Šilauogės

Dažniausios šilauogių genėjimo klaidos

Galima išskirti dvi pagrindines šilauogių genėjimo klaidas, kurios greičiausiai kyla tiesiog iš nežinojimo:

  1. Šilauogės dera ant antramečių šakų, todėl jokiu būdu negalima jų visų išgenėti. Taip padarius, uogų tais metais krūmas neduos.
  2. Vienmečiai ūgliai trumpinami liepos mėnesį. Jie gali būti trumpinami tik anksti pavasarį, genėjimo metu. Nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio ant vienmečių ūglių formuojasi žiediniai pumpurai, iš kurių kitais metais užaugs uogos.

Daugiau naujienų apie sodo darbus rasite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius