Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 28

Kaip išgelbėti kambarinius augalus, kurių lapai geltonuoja

Jeigu turite namuose kambarinių augalų, žinote, kad kartais jų lapai ima gelsti. Akivaizdu, kad kažkas augalams netinka, tik dažnai neaišku, kaip jiems padėti. Portalas „Goodhouse“ pateikia dažniausias lapų geltonavimo priežastis ir pataria, kaip spręsti šią problemą.
Kokias klaidas darote prižiūrėdami augalus?
Kokias klaidas darote prižiūrėdami augalus? / Fotolia nuotr.

Per daug arba per mažai vandens

Paviršinis grunto sluoksnis išdžiūsta daug greičiau ir mums gali atrodyti, kad augalą laikas laistyti. Tačiau iš tiesų, norint tinkamai įvertinti žemės drėgnumą, reikia į ją maždaug 2–3 cm įbesti pirštą.

Ką daryti toliau

Jeigu patikrinus dirvą paaiškėjo, kad ji sausa, įpilkite į vazoną stiklinę vandens ir nuo šiol laistykite augalą reguliariai.

Jei dirva, atvirkščiai, labai drėgna, patikrinkite, ar nepradėjo pūti šaknys. Apie tai byloja pelėsio kvapas, sklindantis nuo dirvos.

Kiek vandens reikia perdžiūvusiai žemei

Kaip jau minėta, užtenka stiklinės vandens. Taip pat galite persodinti augalą į kitą vazoną su gera drenažo sistema. Taip pat reikia sureguliuoti laistymo grafiką, t. y. nelaistyti augalo nei per daug dažnai, nei per daug retai.

Patikrinkite, ar augalo neužpuolė kenkėjai

Jeigu laistymo grafikas yra normalus, žemė nei per sausa, nei per drėgna, galbūt augalą apniko kenkėjai. Dažniausi iš jų – baltasparnė muselė ir voratinklinė erkutė. Kartais juos sunku iš karto pastebėti, todėl kruopščiai apžiūrėkite lapus.

Jeigu pastebėjote mažas skylutes arba mažyčius baltus taškelius ant lapų (dažniausiai apatinėje lapo dalyje), taip pat augalą apraizgiusį ploną voratinklį, čia apsigyveno voratinklinė erkutė, kuri ypač gerai jaučiasi patalpose, kuriose yra sausas oras.

Augalai neturi vienas su kitu liestis

Apkrėsto augalo lapus reikia kruopščiai nuplauti šiltu vandeniu. Galima naudoti ūkinio muilo arba indų ploviklio tirpalą. Tuomet apipurškite augalą specialiu kenkėjus naikinančiu preparatu, kurio galite įsigyti augalų priežiūrai skirtose parduotuvėse.

Pastatykite augalą šviesioje vietoje

Dar viena lapų geltonavimo priežastis – saulės šviesos trūkumas. Su šia problema, žinoma, labai sunku kovoti šaltuoju metų laiku. Net jei visi langai išeina į šiaurinę pusę, atraskite augalui pačią šviesiausią palangę arba įrenkite dirbtinį apšvietimą. Dienos šviesos trūkumas pirmiausiai paveikia apatinius augalo lapus: jie pradeda gelsti ir nukrenta.

Saugokite nuo skersvėjų

Daugelis kambarinių augalų yra kilę iš tropinių kraštų, todėl nemėgsta šalčio ir skersvėjų. Jeigu toks augalas stovi šalia nuolat atidaryto lango, nesistebėkite, kad jo lapai pradėjo geltonuoti.

Jeigu augalas yra šaltoje patalpoje

Augalas gali sušalti ne tik šaltuoju metų laiku, bet ir tuomet, jeigu jis stovi po nuolat veikiančiu kondicionieriumi.

Nepamirškite tręšti

Pirmas požymis, rodantis, kad augalui trūksta azoto, – geltonuoti pradėję seni lapai, o jauni, atvirkščiai, būna ryškiai žali. Tokiu atveju tiesiog patręškite augalą trąšomis, kuriose yra azoto, tik būtinai laikykitės dozavimo nurodymų. „Nepermaitinkite“ augalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius