Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 08

Kaip išsirinkti tinkamą gėlę

Pasirenkant kambarinius augalus, juos reikia pažinti. Taigi, prieš pirkdama labiausiai patikusią gėlę, pasidomėkite jos gyvenimo sąlygomis, ypač tuo, kiek jai reikia šviesos. Tai gali pasufleruoti ir augalo lapai.
Kambariniai augalai
Augalai interjere / Fotolia nuotr.

Mėsingi arba panašūs į storus spyglius. Tokie augalai (sansevjeros, karpažolės, hipocirtos ir kt.) mėgsta ryškią šviesą ir saulės atokaitą, todėl juos drąsiai galite statyti kambariuose, kurių langai išeina į pietus ar pietryčius.

Dideli ir minkšti. Tokius lapus turinčioms gėlėms (monsteroms, gloksinijoms, filodendrams ir kt.) patinka šviesi, tačiau tiesioginių saulės spindulių nepasiekiama vieta arba pusiau šešėlis. Saulėtame kambaryje tokį augalą galite pastatyti, tarkim, nišoje tarp indaujos ir masyvaus valgomojo stalo.

Tarsi vaškiniai. Stefanočiams, kamelijoms, vaškuolėms ir kitoms gėlėms vaškiniais lapais irgi tinkamiausia šviesi, tačiau saulės nesvilinama vieta (svyranti vaškuolė, pavyzdžiui, puikiai jausis lapus išraizgiusi ant knygų spintos).  

Baltai arba gelsvai dryžuoti. Tiesioginiai saulės spinduliai tokiems augalams (skindapams, chlorofitams, gebenėms ir kt.) irgi nepatinka, todėl juos statykite pusiau šešėlyje, tarkim, šalia lango esančiame kampe, kur patį langą užstoja naktinė užuolaida.

Plunksniški. Tokius lapus turinčios gėlės (pavyzdžiui, paparčiai) mėgsta švelnią šviesą, todėl joms patinka augti ir vešėti pusiau šešėlyje.

Svyrantys augalai ankštoms erdvėms

♦ Jeigu baldais užgriozdintoje patalpoje nerandate vietos didelei vazoninei gėlei pastatyti, rinkitės vijoklinį augalą (streptokarpą, Manginio kalankę, skindapą, šiloką ar kt.). Taupydama erdvę, jo svyrančias šakeles galite išraizgyti ant bet kokio baldo viršaus.

♦ Pagalvokite, gal svyrantį augalą galėtumėte pakabinti, pavyzdžiui, indaujos nišoje ar ant karnizo. O gal svyrančioms gėlėms pastatyti būtų nesudėtinga ant tuščios sienos pritaisyti lentyną ar specialų stovelį?

♦ Vijoklinius augalus galite statyti ir ant specialių dekoratyvių aukštų stalelių (ankštoje erdvėje tokį baldą galite pastatyti, tarkim, už sofos). Kad gėlė gražiau formuotųsi, į vazoną galite įstatyti dekoratyvines groteles.

Patarimas. Svyrančias gėles reikia stropiai laistyti, nes aukštai kabodamos jos daug greičiau išdžiūsta. Kad gėliapuodžiuose (jie būna be skylučių) nesirinktų stovintis vanduo, į vazono dugną pravartu įberti poros centimetrų storio molio granulių sluoksnį ir tik tada jį įstatyti į gėliapuodį.

Smulkiažiedės gėlės – miego ir žaidimų oazėms

Specialistai miegamajame daug augalų auginti nepataria, todėl pagalvokite apie žydintį gėlyną ant palangės. Jį galite komponuoti vien iš žydinčių augalų arba juos maišyti su lapinėmis saulę mėgstančiomis gėlėmis.

Patarimas. Gėlynas ant miegamojo palangės atrodys ypač stilingai, jeigu jį komponuosite su šio kambario interjeru derančiame lovelyje kone per visą palangės ilgį. 

Po mažą žydinčią gėlę (begoniją, krosandrą, eševeriją ar kt.) galite pastatyti ant abipus lovos stovinčių spintelių arba keletą tokių spalviškai derančių skirtingų rūšių gėlių kompoziciją ant dekoratyvaus stovo suformuoti tuščiame miegamojo kampe.

Žydintys augalai – geras pasirinkimas ir vaikų kambariui. Ant palangės, dekoratyvinio stovo, tuščios lentynos šioje erdvėje ypač tinka „apgyvendinti“ gėles ryškiais žiedais: azalijas, kalceoliarijas, ciklamenus, spriges, kalankes, raktažoles, cinerarijas.

Patarimas. Su ryškiais gėlių žiedais itin gražiai derės pasteliniai jų tonus atkartojantys vazonėliai.

Augalai su vaisiais – virtuvės karaliai

Šios patalpos taip pat nepatartina užversti gėlėmis (jos gali trukdyti šeimininkauti), todėl siūlome čia auginti bent vieną egzotiškus vaisius vedantį augalą: kambarinį citrinmedį, kinkaną, mandariną, kalamandiną (kinkano ir mandarino hibridas). Jei nesate patyrusi gėlininkė, geriau pirkti tokio augalo sodinuką, tačiau jei mėgstate eksperimentuoti, galite į žemę vazonėlyje pasėti ir citrinos, kinkano ar mandarino sėklų. Virtuvėje galite auginti ir pasiflorą, amerikinę persėją (vaisius – avokadas), datulinį finiką. 

Kadangi visiems minėtiems augalams reikia daug priežiūros, susiruošusi nusipirkti tokio augalo sodinuką, atidžiai išstudijuokite patarimus, kaip jį auginti. Jei manote, kad virtuvėje užauginti tokio augalo nepavyks dėl nelabai tinkamų sąlygų, nenuleiskite rankų – auginkite jį kitoje tinkamoje patalpoje, o kai sužydės, perkelsite į virtuvę. 

Verta žinoti

♦ Citrinmedžiui, kinkanui, kalamandinui patinka augti ir vešėti labai šviesioje, net saulėtoje patalpoje. Šiltomis vasaros dienomis šiuos augalus galite perkelti į lauką, žiemą laikykite patalpoje, kurios temperatūra 15–18°C šilumos. Vasarą juos gausiai laistykite, dažnai apipurkškite lapus, žiemą liekite labai saikingai.

♦ Pasiflora gerai auga šviesioje, saulėtoje, gerai vėdinamoje vietoje. Šį augalą vasarą reikia laistyti labai gausiai, žiemą – tik tiek, kad neperdžiūtų žemė, nuo kovo iki rugpjūčio kartą per savaitę jį reikia patręšti.   

Vonios kambaryje su langu gėlės irgi augs!

♦ Jeigu jūsų vonia su langu, būtinai įsigykite vieną kitą gėlę ir šiai patalpai. Kokiems augalams nekenkia nuolat ore tvyranti drėgmė? Aspidistrams, alokazijoms, fitonijos, lizdinėms kalnarūtėms.

♦ Ankštoje vonioje pasirinktą augalą įkurdinkite kad ir ant tvirtos kosmetikos lentynos, erdvioje galite išrikiuoti šalia vonios ar ant įmantraus dizaino jos atbrailų.

♦ Tuščiame erdvios vonios kampe galite auginti papartį, šalia veidrodžio pritvirtinti lentynėlę su vijokliniu filodendru.

Verta žinoti

Jeigu vonios interjeras pastelinių spalvų, gėles sodinkite į skirtingų geometrinių formų kiek ryškesnius tų pačių atspalvių glazūruotus molinius ar porcelianinius vazonus. Gėles neišvaizdžiuose vazonuose galite sustatyti į matinio stiklo gėliapuodžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius