-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 16

Kaip išsirinkti vejos robotą? Kraštovaizdžio specialisto T.Gursko patarimai

Robotai karaliauja ne tik namuose, bet ir lauke. Vejos robotas sparčiai populiarėja, kadangi ne tik taupo laiką, bet ir padeda palaikyti vejos grožį, be to, jį galite valdyti telefonu, tad net atostogaudami ir išvykę būsite ramūs, kad grįžus jūsų nelauks džiunglės kieme.
Vejos robotas
Vejos robotas / Partnerio nuotr.

Po roboto darbavimosi veja tampa tankesnė ir žalesnė

Tad nuo ko pradėti rinktis? Agronomas bei kraštovaizdžio specialistas Tautvydas Gurskas sako, kad vejos robotai gali būti pritaikomi bet kokiame kieme ir net tada, jeigu jūsų sklypas nelygus, jame yra neaukštų šlaitų ar kalnų. Kuo sudėtingesnis sklypas, jo išdėstymas, tuo vejos robotui sunkiau dirbti, tačiau palengvinti gyvenimą jis tikrai gali. Puikus pasirinkimas turėti ir robotą, ir kirptuką, kitaip vadinamą trimeriu.

„Vejos robotai pranašūs ir tuo, kad jų bijo kurmiai, kenkėjai ir piktžolės, o pati veja tampa tankesnė ir žalesnė, palaikomas jos nuolatinis ilgis“, – pasakoja T.Gurskas.

Vida Press nuotr./Žalia pievelė
Vida Press nuotr./Žalia pievelė

Jis priduria, kad žoliapjovės peiliai yra paslėpti po roboto korpusu, ir nuo korpuso krašto iki peilių yra paliekamas tam tikras atstumas, kad robotas užvažiavęs nieko nesužalotų. Dėl šios priežastis reikia išspręsti neprivažiavimą prie sklypo kraštų. Pavyzdžiui, jeigu tai trinkelės, robotas gali ant jų užvažiuoti ir apsisukęs toliau dirbti savo darbą.

„Jūs turite išvedžioti specialų laidą (kontūrą) pagal sklypo perimetrą ir, atsižvelgdami į įvairias kliūtis, atitraukti tam tikrą atstumą nuo kraštų. Pavyzdžiui, jeigu tai yra trinkelės, galima palikti 5 cm, t. y. kontūrą vesti 5 cm nuo jų krašto. Minkštai kliūčiai (želdiniai) – reikia 20 cm, o jeigu turime betonuotą tvorą ar terasą, reikia atitraukti 28 cm. Tad tam tikrose vietose reikia žinoti, kaip vedžioti kontūrą, beje, tą galite pasidaryti patys, tai nėra sudėtingas darbas, tačiau reikalingas kruopštumas“, – sako T.Gurskas.

Kontūras vedžiojamas pagal perimetrą – jeigu tai darote patys, laidas vedžiojamas paviršiuje ir per sezoną apauga žole, o specialistai šį darbą atlieka specialiu aparatu 5–7 cm gylyje. T.Gurskas sako, kad pasitaiko atvejų, kai laidas nukertamas, tarkime, besirūpinant veja, ją skarifikuojant, aeruojant, tačiau ši problema lengvai ištaisoma – robotas praneša, kad laidas nutrauktas ir jį galima sujungti iš naujo specialiomis jungtimis, padedant specialistui.

Kokie svarbiausi kriterijai?

Renkantis robotą pirmiausia turite įvertinti savo sklypo plotą, pavyzdžiui, jeigu jūsų sklypo plotas 4 arai, patariama rinktis galingesnį robotą, kuris gali nupjauti didesnį plotą.

Kitas niuansas – aikštelės parinkimas – turite pagalvoti apie elektrą ir roboto prijungimą. Taip pat tai turi būti lygi vieta, kad robotas išvažiavęs iš įkrovimo stotelės galėtų laisvai suktis – negalima jo įsprausti į siaurą vietą. Pati stotelė gali būti po stogu, bet ne visiškai paslėpta, kadangi robotai turi jutiklius ir jaučia lietų, ar kada yra per šlapia pjauti žolę.

Vejos robotą galite užprogramuoti dirbti norimomis dienomis, tam tikru laiku ir valdyti telefonu. T.Gurskas sako, kad svarbu, jog laistymo sistemos ir vejos pjovimo laikas nesutaptų. Idealu, kad robotas nepjautų anksti ryte, kol yra rasa.

Sodybose robotas – irgi puiki paspirtis

Instaliuoti robotą galite bet kuriuo metu, išskyrus žiemą. Tie, kas turite šlaitus, kalnus, taip pat galite naudoti robotą, kadangi jis įveikia iki 40 procentų šlaitus ir įkalnes. Tam jam reikalingi specialūs, sunkesni ratukai, o galiniai ratai reikalingi su gilesniu protektoriumi.

Be to, galima robotą nunešti į kitą vietą, jeigu pavyzdžiui, jūsų sklype daug trinkelių ar yra gatvė. Tad net ir netradicinis sklypas gali būti su prižiūrėta, dailia veja.

Puiku tokius robotas naudoti sodybose, kur lankotės retai – užuot atvažiavę ilsėtis, dažniausiai eidavote pjauti žolę. Šį darbą dabar galite patikėti vejos robotams. Ir nereikia baimintis, kad robotą gali pavogti, kadangi atsižvelgiant į jo modelį, jie turi specialius kodus, GPS apsaugą ir pan.

Vejos robotų kainos prasideda nuo 1000 eurų; kaina priklauso nuo roboto galingumo ir kitų funkcijų.

VIDEO: Žaliasis pusvalandukas su Tautvydu Gursku: robotas-vejapjovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius