TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Kaip išvalyti kilimą, kad jis atrodytų kaip naujas?

Kiliminės dangos suteikia erdvei spalvų ir šilumos, tačiau atrodo, kad jos geriau nei bet kas kitas jūsų namuose sugeria visus nešvarumus ir kaipmat pasidabina dėmėmis, ar ne?
Kilimas
Kilimas / Shutterstock nuotr.

Kadangi gyvename gyvenimą, ant kilimų pasitaiko tiek maisto trupinių, tiek augintinių plaukų, tiek vaikų išdaigų žymių, pavyzdžiui, jeigu jie sugalvoja papiešti vandeniniais dažais... Kilimuose taip pat gali kauptis ir alergenai ir dėl to net pablogėti astma. Todėl švara ir tvarka yra tiesiog būtina! Nuo ko pradėti ir ką žinoti?

Kilimų valymo reikmenys

Prieš pradėdami valyti kilimą, įsitikinkite, kad turite tinkamas priemones. Priklausomai nuo valymo būdo, jums gali prireikti šių reikmenų, rašoma rd.com.

  • dulkių siurblio;
  • plaunančio, dėmes šalinančio dulkių siurblio;
  • geriamosios sodos;
  • acto;
  • vandenilio peroksido;
  • kilimų valiklio;
  • šepečio kilimui valyti;
  • mikropluošto šluostės.

Kaip dažnai valyti kilimą?

Jūsų kilimas ilgainiui natūraliai kaupia nešvarumus, purvą, netgi pleiskanas, gyvūnų plaukus ir t.t., todėl jį reikia tikrai dažnai siurbti. Priklausomai nuo to, kaip intensyviai kilimas naudojamas, tikriausiai pakaks siurbti kartą ar du kartus per savaitę, bet visada atsižvelkite į tai, kaip juo naudojatės, pavyzdžiui, jeigu ant kilimo išsiliejo skysčiai, pribyrėjo trupinių ar laikote augintinį, kuris meta kailį, tikrai norėsis švaros kur kas dažniau.

O jeigu kamuoja ir alergija, darbuotis taip pat turėsite kruopščiau. Rinkitės dulkių siurblį su siurbimo priedu, kuris kilimus išvalys geriau nei standartinis.

Kas kelis mėnesius atlikite giluminį valymą, kad jūsų kilimai būtų ne tik kruopščiai išsiurbti, bet ir kaip nauji, tam pasirinkę, tarkime, plaunantį, dėmes valantį siurblį, kuriam naudojami ir specialūs valikliai, skirti kilimų švarai puoselėti.

Prieš pradėdami įsitikinkite, kad jūsų kilimas gali atlaikyti giluminį valymą. Jei turite senovinį kilimą arba kilimą, pagamintą iš delikačių medžiagų, verčiau pasitarkite su konsultantu, kad pasirinktas valymo būdas nesugadintų jūsų interjero detalės.

Be nuodugnaus valymo, taip pat galima reguliariai keisti kilimėlius, ypač tuos, kurie naudojami itin intensyviai, pavyzdžiui, esančius prie durų.

Prieš pradėdami valyti kilimą, atidžiai perskaitykite visų produktų, kuriuos planuojate naudoti, etiketes. Paprastai etiketėje būna nurodyta, ar (ir kaip) turėtumėte atlikti bandymą mažame, nepastebimame plote, kad netyčia nepakenktumėte visam kilimui.

Apdoroję nedidelę kilimo dalį, palaukite kelias valandas, kad įsitikintumėte, jog nekilo jokių neigiamų reakcijų, pavyzdžiui, nepakito pluošto spalva ar tekstūra, ir tik tada pradėkite valyti likusią kilimo dalį.

Kaip valyti kilimą ir kaip pašalinti dėmes

Pirmiausia, siurbkite kilimą dulkių siurbliu. Pradėkite nuo to, kad bent kartą ar du per savaitę reikėtų išsiurbti kilimus ir kilimines dangas, kad pašalintumėte dulkes ir pleiskanas. O jei ruošiatės giluminiam kilimų valymui, prieš tai taip pat reikia pasidarbuoti siurbliu. Pluoštuose įstrigusios šiukšlės gali trukdyti išvalyti dėmes.

Siūloma ir porą kartų per mėnesį iškratyti kilimus. Kas kelis mėnesius apverskite kilimą ir išsiurbkite jo galinę dalį.

Melissa Maker iš „Clean My Space“ sako, kad svarbu žinoti, kaip kilimą valyti rankomis. Pavyzdžiui, augintinių plaukus pašalinti gali būti tikrai nepraprasta, tačiau yra triukas, kuris padės sutaupyti daugybę laiko: pabarstykite kilimą valgomąja soda ir tada išsiurbkite dulkių siurbliu. Sodos milteliai pakels augintinių plaukus nuo kilimo.

Jeigu augintinis pasišlapino ant kilimo, tokias taip pat dėmes gana lengva pašalinti. Štai kaip išvalyti šuns šlapimą iš kilimo: popieriniu rankšluosčiu nusausinkite šlapimą. Tada purkštuve sumaišykite actą ir šiltą vandenį lygiomis dalimis. Apipurkškite vietą, kad atsikratytumėte kvapo. Dar kartą nuvalykite šį mišinį popieriniu rankšluosčiu.

Kaip pašalinti kraujo dėmes? Galima naudoti dviejų dalių vandenilio peroksido ir vienos dalies indų ploviklio mišinį kraujui iš kilimo išvalyti. Mišiniu sudrėkinkite šluostę, tada juo ištrinkite dėmę. Taip pat galite pabandyti pašalinti kraujo dėmes sumaišę šaltą vandenį ir actą – kelias minutes pamirkykite dėmę ir tik tada ją ištrinkite popieriniu rankšluosčiu arba mikropluošto šluoste.

Giluminis kilimo valymas

Reguliarus kilimų valymas dulkių siurbliu yra puikus dalykas, tačiau tai nepadės kilimams atrodyti kaip naujiems.

Norėdami kruopščiai išvalyti kilimus, pasitelkite specialius siurblius, kurie plauna ir išvalo net ir įsisenėjusias dėmes. Jei tokio įrenginio neturite ir nenorite nuomotis, yra „pasidaryk pats“ sprendimas. Kilimo paviršių pabarstykite valgomąja soda. Sumaišykite kilimų šampūną (kurio spalvą išbandėte) su šiltu vandeniu; tada įpilkite mišinio į purškimo buteliuką.

Purkškite valymo skystį ant kilimo. Iššukuokite kilimų šepečiu. Šluostykite plotą ir vėl purkškite tik šiltu vandeniu bei viską pakartokite. Taip, tai užima daug laiko, tačiau rezultatas bus puikus!

Jeigu pasirinkote kilimą valyti dėmes šalinančiu siurbliu, prieš pradėdami patraukite baldus ir kitus daiktus, esančius ant kilimo. Įprastu dulkių siurbliu išsiurbkite plotą, kad surinktumėte palaidus nešvarumus. Iš anksto apdorokite dėmes, kurioms prireiks papildomo dėmesio (ir nepamirškite atlikti spalvos testo prieš naudodami valymo priemones). Tuomet beliks įjungti giluminio valymo siurblį ir imtis darbo pasirinkus reikiamas valymo priemones.

Nepamirškite – kilimui labai svarbu leisti išdžiūti. Prieš grąžindami baldus ar vaikščiodami ant kilimo palaukite bent keturias-šešias valandas.

Tingite ar neturite laiko ir noro tapti kilimų valymo ekspertu? Visada galite rinktis profesionalių valytojų pagalbą, kurie pasirūpins jūsų kilimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius