Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 07 03

Kaip mažos detalės gali visiškai pakeisti jūsų virtuvę

IKEA vizitų namuose tyrimas rodo, jog virtuvė yra lietuvių viena mėgstamiausių namų erdvių. Tačiau kartu tai patalpa, kuriai respondentai turi daugiausia pastabų. IKEA interjero dizainerė pataria, kaip virtuvės erdvę paversti jaukiausia namų vieta.
IKEA suderintas stalas ir kėdės
IKEA suderintas stalas ir kėdės / Inter IKEA Systems B.V. nuotr.

Moderni virtuvė – tarsi svetainės pratęsimas

IKEA Komunikacijos ir interjero skyriaus vadovė Eimantė Nemanė pasakoja, jog virtuvės pastaraisiais metais labai keičiasi. Ši patalpa iš buitinės uždaros zonos tampa bendra namų erdve, kurioje verda gyvenimas, eksponuojamos indų, knygų kolekcijos.

„Jeigu anksčiau butuose virtuvė buvo uždara patalpa, skirta tik maisto ruošimui, tai dabar virtuvė vis dažniau tampa atvira namų erdve – ji jungiama su gyvenamuoju kambariu ar valgomuoju, čia priimami svečiai, aptariami šeimos reikalai. Juk dažnuose namuose nebėra atskiros svetainės – viskas vyksta gyvenamojoje erdvėje, kurioje ir virtuvė, ir valgomasis stalas, ir sofos pasisėdėjimams su draugais. Atitinkamai keičiasi ir baldų bei interjero sprendimai – daugiau dėmesio skiriama ne tik virtuvės baldams, bet ir valgomojo erdvei – prie interjero derančiam stalui, kėdėms“, – sako E. Nemanė.

Specialistė vardija, jog norint virtuvę sklandžiai susieti su namų erdve, jos baldai turėtų atitikti namų interjero stilių: jeigu namai modernūs – ir virtuvės baldai turėtų būti modernūs, jei namų stilius tradicinis ar klasikinis, atitinkamai turėtų būti projektuojama ir virtuvė. Taip pat virtuvės baldų plokštės, apšvietimas, sienų spalvos turėtų derėti su gyvenamojo kambario sprendimais – taip bus kuriamas vieningo interjero įspūdis.

„Virtuvėje patiesus kilimą, lentynose laikant ne tik prieskonius, bet ir kulinarijos knygų kolekciją ar kelionių suvenyrus, erdvė bus dar mažiau buitiška“, – pataria interjero dizainerė.

Madingiausios gamtos ir jūros spalvos, karaliauja marmuras

Mėgstamiausios lietuvių spalvos virtuvėje yra pilka, balta, natūralaus medžio rašto. Būtent tokius baldus pirkėjai renkasi IKEA parduotuvėje. Besikuriantiems naujuose namuose ar atnaujinantiems savo virtuvę, interjero dizainerė vardija naujausias virtuvių madas, į kurias vertėtų atsižvelgti.

„Pasaulio interjero dizaino parodose karaliauja gamtos, jūros atspalviai, todėl jeigu dairotės madingų spalvų, rinkitės žalsvas, melsvas baldų plokštes. Jos derinamos su medžio masyvo stalviršiais, paviršiais margintais marmuro ar skirtingų medžių raštais, pavyzdžiui, uosio, ąžuolo ar riešutmedžio“, – sako IKEA atstovė.

Norintiems prabangesnio vaizdo, dizainerė rekomenduoja atkreipti dėmesį į nerūdijančio plieno, blizgius fasadus. Ypatingas IKEA pasiūlymas – gamtai draugiškas fasadas, dengtas iš perdirbtų plastiko butelių pagaminta danga. Šis fasadas kartu su tapybiškomis sieninėmis plokštėmis ir spintelių fasadais yra laimėjęs tarptautinius dizaino „Red Dot“ apdovanojimus.

Anot E. Nemanės, tie, kurie nenori atnaujinti visos virtuvės, gali keisti tik akcentines IKEA virtuvės baldų dureles. Jos būna ryškios, įvairių raštų ir spalvų, pavyzdžiui, HERRESTAD durelės yra su trimačiais efektais. Taip pat šiuo metu labai populiarios durelės, kurių paviršius yra skirtas rašyti su kreida – ant jų labai patogu palikti priminimus šeimos nariams.

Atsinaujinti galima ir pakeitus kelias detales

Tiems, kurie dideliems pokyčiams virtuvėje nėra nusiteikę tačiau atsinaujinti vis tiek nori, užteks atšviežinti ir kelis virtuvės aksesuarus. E. Nemanė dalinasi greitais receptais, kurie pagyvins virtuvės vaizdą.

  • Jaukumo jausmą virtuvėje padės sukurti kilimas. Nereikia bijoti kilimų virtuvės zonoje, raštuoti kilimai nėra teplūs, o pasirinkus lengvai plaunamus variantus bėdų neturėtų kilti ir ką nors paliejus.
  • Sukurkite smagų stalo ir kėdžių derinį. Kartais užtenka įmaišyti skirtingų formų kėdžių ar perdažyti seną kėdę netikėta rožine, melsva ar geltona spalva ir vaizdas „suskamba“ linksmiau.
  • Virtuvei jaukumo, „užbaigtumo“ jausmą padės sukurti augalai, stalo takeliai, lentynėlės. Jose galima eksponuoti ne tik prieskonių indelius – sudėkite suvenyrus, šeimos nuotraukas, kulinarijos knygas. Nebijokite ir asmeninių daiktų – ant šaldytuvo būtinai eksponuokite vaikų piešinius, pasidėkite rankų darbo gaminių.
  • Atnaujinti ir pagyvinti virtuvę padės sieninės plokštės, jų gali būti įvairių raštų, spalvų, metalizuotų, baltų ir kt. Jos puikiai pakeičia tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių klijuojamas keramikines plyteles.
  • Tekstilė – vienas iš mažiausiai kainuojančių būdų atnaujinti virtuvę. Pakabinkite naujas užuolaidas, įsigykite naują staltiesę ir komplektą virtuvinių rankšluostukų.
  • Jaukumo „karalius“ namuose neginčijamai yra tinkamai įrengtas apšvietimas. Pakeitus šviestuvą virtuvei galima suteikti visiškai naują „charakterį“.
  • Maišytuvas ir plautuvė irgi turi atitikti namų interjerą. Nors esame įpratę prie chromuotų, atsiradusi nauja spalva ir forma interjerui gali suteikti savitumo ir papildyti namus.
  • Bendrą virtuvės vaizdą labai pakeičia ir smulkios kokybiškos detalės, tai, ką kasdien imame į rankas ir liečiame – rankenėlės, stalo įrankiai, indai, žvakės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius