Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 01

Kaip nebrangiai įsirengti balkoną? Pataria interjero dizainerė

Leidžiant laiką balkone, viskas atrodo geriau: pokalbiai tarsi tampa malonesni, o arbata – gardesnė. Tačiau daugelis pamirštame, kad balkonas gali virsti dar vienu namų kambariu su puikiu vaizdu, arba tiesiog nežinome, kaip jį tokiu paversti.
Mažas balkonas
Mažas balkonas / Ikea nuotr.

Interjero dizainerė dalijasi patarimais, kaip žingsnis po žingsnio įsirengti visomis prasmėmis patogų balkoną – savarankiškai ir už prieinamą kainą, rašoma Ikea pranešime žiniasklaidai.

Pradėkite nuo grindų

„Grindys yra jūsų lauko erdvės pagrindas. Jei norite greitai atnaujinti šaltas betonines balkono ar terasos grindis, pasitelkite lauko grindų dangą iš plastiko, medienos ar kietojo porceliano. Ją itin paprasta iškloti: plokšteles sujungsite be jokių įrankių ar meistrų pagalbos. Porcelianinės plytelės senoms balkono grindims suteiks išskirtinio žavesio, o medinės – šilumos ir jaukumo. Klodami grindis, galite rinktis vienos spalvos plyteles arba, jei norite, kad balkonas atrodytų gyviau, derinti skirtingas“, – sako Interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.

Ikea nuotr./Eimantė Nemanė
Ikea nuotr./Eimantė Nemanė

Sutvarkykite daiktus

Dažnai susiduriame su situacija, kai ir taip nedidelė balkono erdvė daiktelis po daiktelio virsta sandėliuku. Žinoma, niekas nesako, kad laikyti daiktus balkone draudžiama, tačiau, pasak interjero dizainerės, tuomet būtina skirti daugiau dėmesio sumaniems daiktų laikymo sprendimams. Protingai susitvarkius, balkone pakaks vietos ir sandėliuoti, ir ilsėtis.

„Jei jūsų balkonas siauras ir ilgas, tvarkantis pravers aukštos, vietą taupančios lentynos. Jų viršuje patogu laikyti vazonus su gėlėmis, o žemiau – bet kokius kitus daiktus. Norėdami sutalpinti daugiau, daiktus dėkite į dėžes, pavyzdžiui, pagamintas iš skaidraus plastiko ir uždengiamas – tuomet visada matysite, kas viduje. Kai kurios lauko lentynos turi net joms skirtus skaidrius uždangalus – tereikia uždengti ir viduje laikomi daiktai bus saugūs nuo vėjo ar lietaus, o panorėjus atvira lentyna virs nedideliu šiltnamiu“, – pataria E.Nemanė.

Ji taip pat priduria, kad esama ir specialių laikiklių daiktams pakabinti. Balkone svarbu maksimaliai išnaudoti visą sienų aukštį: naudoti aukštas lentynas ar lauko sąlygoms tinkamas sienines lentynėles. Taip liks daugiau vietos baldams ir jums patiems laisvai judėti.

Įsirenkite poilsio kampelį

Norint paversti balkoną jaukia vietele, kurioje bus gera mėgautis puodeliu karštojo gėrimo, skaityti ar bendrauti su žmonėmis, stalas ir kėdės – būtini. Renkantis šiuos baldus, interjero dizainerė pataria pirmiausia pagalvoti, kiek vietos tam turite. Dažnai balkonai būna maži ar pailgi – tokiuose ypač pravers sulankstomieji baldai, mat nenaudojami jie užima visai mažai vietos – tereikia pastatyti kampe, priglausti prie sienos ar pakabinti ant jos.

„Ieškant baldų balkonui, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip šie reaguos į kintančias oro sąlygas. Patalpoms skirti baldai, deja, gali neatlaikyti saulės kaitros ar temperatūros svyravimų. Todėl visada rekomenduoju rinktis medinius, plieninius ar plastikinius baldus, skirtus naudoti lauke – jie puikiai tarnaus ir ilgiau išsaugos savo išvaizdą. Be to, lauko baldus iš medienos lengva atnaujinti – tereikia užtepti papildomą beico sluoksnį“, – sako E.Nemanė.

Pridėkite jaukumo suteikiančių detalių

Visai nesvarbu, ar balkonas bus vieta pusryčiams su puikiu vaizdu, ar poilsiui po dienos darbų – jį galite įsirengti pagal save. Kaip ir namuose, asmeniškumo jūsų lauko erdvei suteiks tekstilės gaminiai. Jie gali iš esmės pakeisti nuotaiką balkone ir leidžia atsinaujinti neišlaidaujant. Tik interjero dizainerė atkreipia dėmesį, kad, dekoruojant balkoną, audiniai turėtų būti pritaikyti lauko sąlygoms.

„Vienas greičiausių būtų pagražinti lauko erdvę – patiesti kilimą. Jis akimirksniu sukurs namų jausmą, balkone bus malonu vaikščioti basomis, o vaikams – saugu žaisti ant grindų. Sėdimųjų lauko baldų pagalvėlės taip pat pagerins bendrą vaizdą ir suteiks daugiau komforto. O kadangi daugelio užvalkalus galima nuimti ir išskalbti, bus lengva palaikyti švarą. Dar vienas triukas – tinklelis nuo uodų ar lengvos užuolaidos, kurios ne tik apsaugos balkoną nuo nekviestų svečių, suteiks privatumo, bet ir papuoš“, – sako E.Nemanė.

Ikea nuotr./Jaukumas balkone
Ikea nuotr./Jaukumas balkone

Pasak jos, kuriant atmosferą balkone ar terasoje, svarbu atkreipti dėmesį ir į apšvietimą. Pasitelkus lauko šviestuvus ir girliandas, lauko erdvė atrodys jauki net ir apniukusiomis dienomis. Derinkite šviestuvus, kurie veikia baterijomis, su tais, kuriuos įkrauna saulė – tuomet mėgautis šviesa galėsite bet kuriuo paros metu. Vasaros vakarais ypač pravers LED šviestuvai ir girliandos su saulės baterijomis, kuriems visiškai nereikia elektros, o romantišką nuotaiką lengvai sukursite žvakėmis. Jei namuose yra vaikų, įprastas žvakes galima pakeisti saugesnėmis šviesos diodų žvakėmis.

Ikea nuotr./Balkono apšvietimas
Ikea nuotr./Balkono apšvietimas

„Daugeliui lauko erdvė yra neatsiejama nuo gėlių ir žalumos. Turite visišką laisvę vaizduotei, tad kodėl gi nesukūrus įspūdingo vertikalaus sodo iš kabamųjų vazonų su svyrančiais augalais? Žaiskite vazonų spalvomis ir tekstūromis, o lovelius su gėlėmis išdėliokite skirtinguose aukščiuose – taip išnaudosite visą turimą erdvę“, – pataria interjero dizainerė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius