-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 09

Kaip nuvalyti lubas? Skirtingiems paviršiams – skirtingos priemonės

Kadangi ant grindų mes vaikštome, natūralu, kad dažniausiai grindims skiriame daug dėmesio. Norisi, kad jos būtų išvalytos kuo švariau. Tačiau ar kada nors susimąstėte, kaip nuvalyti lubas?
Atostogų namai
Namai / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Dulkės Švara

Dažniausiai lubos valomos kartą per metus. Tuomet, kai valomi langai ir tuo pačiu skalbiamos užuolaidos. Kadangi retas mūsų pakelia akis į viršų, galbūt valyti kartą per metus ir užtenka. Tačiau, sako valymo paslaugas teikiančios įmonės „Mopa“ specialistai, jeigu norite vadinti save nepriekaištingu namų šeimininku, lubas reiktų valyti kartą per tris mėnesius.

Kaip nuvalyti lubas? Valymo planas

Prižiūrėti lubas nėra sunku. Svarbiausia turėti planą ir tikslingai jį kartoti.

Nuvalykite voratinklius. Lubų valymas prasideda nuvalius voratinklius. Nereikia galvoti, kad šie atsiranda tik tuose namuose, kur švara nėra pageidaujama.

Tiesa, įprastai voratinklius nuvalyti reikia bent kartą per mėnesį. O gal šis valymas taptų jūsų įpročiu siurbiant ar plaunant grindis?

123rf.com/Namų tvarkymas
123rf.com/Namų tvarkymas

Koks lubų paviršius? Priklausomai nuo to, koks yra lubų paviršius, valyti reikia skirtingomis priemonėmis. Jeigu dažytas – tokiu atveju venkite drėgmės, kadangi ji gali sugadinti estetinę išvaizdą. Jeigu medinis – drąsiai valykite su paprasčiausiu drėgnu skudurėliu.

Tapetuotas paviršius taip pat valomas su drėgnu skuduru, tačiau vandens kiekis turi būti labai minimalus.

Nuvalykite dulkes. Nuo lubų reikia valyti dulkes lygiai tai pat, kaip ir nuo sienų arba grindų. Nenaudokite pūkuotų šluosčių, kurias dažnai matote reklamose. Jos skirtos tik voratinklius pakelti į orą. Jomis valant paviršių kaip tik sukelsite dulkes, kurios paskui vėl nusės. Dulkių valymas turėtų būti su drėgna šluoste, kadangi būtent drėgmė pritraukia dulkes.

Nuvalykite lempą. Valydami lubas taip pat nepamirškite, kad reikia nuvalyti ir lempą. Jeigu ji kabo – ant jos paviršiaus tikrai bus labai daug dulkių. Jeigu ji stiklinė – blizginimui puikiai tiks langų ir stiklų valiklis.

Drėgnas skudurėlis – geriausia valymo priemonė. Akivaizdu, kad paprasčiausias drėgnas skudurėlis yra bene pats efektyviausias būdas nuvalyti lubas. Svarbiausia, kad nebūtų per drėgnas, kadangi galite sugadinti lubų paviršių.

123RF.com nuotr./Namai
123RF.com nuotr./Namai

Kiti patarimai lubų valymui

Gražiau ir sėkmingiau pavyks pasiekti rezultatą jei žinosite daugiau patarimų apie skirtingų paviršių lubų valymą.

Tinkuotas lubas geriausia valyti sausu būdu. Nors drėgmė ir sudžiūsta – paviršiaus spalva gali pakisti.

Medines lubas galima valyti naudojant smėlį arba druską. Paprasčiausiai su šiomis priemonėmis galima nušveisti net ir labai sunkiai nuvalomas dėmes.

Aliejiniais dažais dažytas lubas galima nuvalyti muiluotu vandeniu. Paviršiui niekaip nepakenksite ir tuo pačiu pašalinsite dulkes. Purvinas vietas rekomenduojama patrinti kiek stipriau.

Plytelėmis klotas lubas taip pat galima valyti su muiluotu vandeniu. Paskui būtina pašalinti muilą, kitaip liks ruožai. Taip pat privalu nusausinti. Tai bene sunkiausias etapas, kadangi sunku nuvalyti taip, kad neliktų jokių linijų.

Tapetai taip pat gali būti valomi ir su muiluotu vandeniu. Tačiau kempinėle turi būti vos vos drėgna, kad nesugadintumėte paviršiaus.

Kuo dažniau valysite lubas – tuo greičiau vieno valymo metu pavyks pašalinti dėmes.

Prekybos vietose galima įsigyti specialių priemonių, kurios skirtos lubų valymui. Tai yra geras pasirinkimas, tik nepamiršite, jog tinka ne visiems paviršiams valyti. Be to, kaiyra tiek daug natūralių – būtent jas pirmiausia išbandykite.

Vonios lubų valymas

Kaip valyti vonios lubas? Viskas remiasi į tai, iš kokios medžiagos jos yra. Kadangi dažniausiai būna klijuotų plytelių, būtent šį valymo būdą ir aptarsime.

Plytelių atnaujinimas nėra sudėtingas ir juolab tam nereikia jokių specialių priemonių. Pats geriausias valiklis yra actas ir soda. Juos abu reikia sumaišyti su vandeniu (santykis 1:1:1).

Žinoma, viskas priklauso nuo to, kokio nešvarumo lubos yra ir kaip stipriai reikės jas šveisti. Beje, šis tirpalas putos, tad saugokitės, kad jo nepatektų į akis.

Vida Press nuotr./Moteris duše
Vida Press nuotr./Moteris duše

Lubų valymas nėra labai malonus, kadangi visą laiką reikia būti pakėlus rankas į viršų. Jeigu norite kad tirpalas nepatektų į akis, naudokite apsauginius akinius.

Valymas bus kur kas paprastesnis, jeigu iš vonios išnešite visus daiktus. Natūralu, kad po truputį tirpalas kris ant žemės. Tačiau tai nėra blogai: paskui lygiai ta pačia valymo priemone bus galima nušveisti ir grindis.

Lubas valyti rekomenduojame paprasčiausia šluoste arba kiek šiurkštesne kempine.

Užtepus tirpalą ant lubų palikite jį bent jau kelioms valandoms. Actas bei soda įsigers ir pašalins rūdis, kalkes bei kitus sunkiai įveikiamus nešvarumus. Tiesa, kalkėms puikiai tinka ir citrinos rūgštis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius