-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 25

Kaip parinkti ir derinti tapetus: spalvos ir raštai

Tapetai yra itin dažnai naudojama interjero dekoravimo priemonė. Vis dažniau minimalizmą pakeičia prabanga ir puošnumas, vis daugiau žmonių pageidauja klasikos stiliaus interjerų, garantuojančio jaukumą ir nepavaldumą laikui.
D. Jurgelėnaitės kurtas interjeras
D. Jurgelėnaitės kurtas interjeras / Asmeninio archyvo nuotr.

„Kuriant tapetų tekstūrų paviršių panaudojamos vis labiau stebinančios medžiagos, tarkime, žėrinčios stiklo smiltelės arba naudojami moderniausi gamybos būdai, tokie kaip vertikalių siūlų gijų laminavimo prie pagrindo technika“, – teigia Dovilė Jurgelėnaitė vokiečių kompanijos „KT Exclusive“ atstovės įmonės „Domus decorus“ interjero dizainerė.

Asmeninio archyvo nuotr./D. Jurgelėnaitės kurtas interjeras
Asmeninio archyvo nuotr. / D. Jurgelėnaitės kurtas interjeras

Tapetai nėra tik savo funkciją atliekanti sienų danga. Tai yra tikrų tikriausia namų išraiškos priemonė, prilygstanti kitiems meno kūriniams namuose, pavyzdžiui, paveikslams, fotografijoms ar kitiems dekoro elementams. Namų sienų paviršius užima didžiausią plotą, taigi sienų apdailos medžiagų parinkimas yra labai svarbi interjero projekto dalis.

Gamintojo nuotr./Tapetai
Gamintojo nuotr. / Tapetai

Dekoruojant sienas visai nebūtina vienu ir tuo pačiu tapetu išklijuoti visas kambario sienas. Paprastai tą pačią kolekciją sudaro keli skirtingų ornamentų ir vieno spalvinio tono tapetai. Rinkitės stambesnio rašto, akcentinį tapetą vienai sienai, kurią norite pabrėžti, pavyzdžiui, miegamojo sieną prie galvūgalio arba svetainės sieną už sofos.

Gamintojo nuotr./Tapetai
Gamintojo nuotr. / Tapetai

Kitoms sienoms parinkite tos pačios ar artimos spalvos ramesnį vienspalvį tapetą ar dažytą sieną. Taip būsite tikri, kad patalpa neatrodys vizualiai perkrauta ir apsunkinta. Taip pat turėtumėte žinoti, kad stambūs tapetų raštai optiškai šiek tiek sumažina erdvę. Taigi jei patalpa nedidelė, ornamentika turėtų būti panaudota saikingai. Kitas variantas – pasirinkti tokį tapetą, kuriame fonas ir ornamentas mažiau kontrastuoja. Tokie vienspalviai arba su vos matomu ornamentu tapetai yra puikus fonas, išryškinantis interjere esančius baldus ir kitus interjero elementus.

Gamintojo nuotr./Tapetai
Gamintojo nuotr./Tapetai

Tapetais galima dengti ne visą sieną. Šiuolaikiniuose interjeruose dažnai naudojamas variantas  – tapetai  aprėminti mediniu ar gipsiniu rėmeliu, likusią sienos dalį tapetuojant kitais tapetais ar tiesiog nudažant. Yra tokių puošnių tapetų, kurių netgi mažas fragmentas puikiai žiūrėsis įrėmintas rėmuose kaip paveikslas. Taip pat ištapetuota gali būti tik atviros knygų lentynos nugarinė dalis ar sienoje esančios nišos. Klasikiniuose interjeruose dažnai tapetai derinami su medine sienų apdaila.

Parenkant tapeto spalvą, atsižvelkite į tai kiek natūralios šviesos yra toje patalpoje ir kiek svarbu, kad ji išliktų šviesi. Miegamosios paskirties kambariuose drąsiai naudokite tamsesnius tapetus.

Gamintojo nuotr./Tapetai
Gamintojo nuotr./Tapetai

Renkantis tapetus būtina atsižvelgti į užuolaidų, kilimų raštus ir spalvas, taip pat baldų ir šviestuvų stilių ir atspalvius. Tai nereiškia, kad spalva turi būti tokia pati, tiesiog ji turi derėti. Kuo daugiau numatote ant sienos kabinti paveikslų, veidrodžių, sieninių šviestuvų – tuo ramesnį tapetą rinkitės. Jeigu siena numatoma be interjero elementų – drąsiai naudokite gausią ornamentiką, užpildančią tuščią sieną.

Gamintojo nuotr./Tapetai
Gamintojo nuotr. / Tapetai

Taip pat derėtų nepamiršti, kad skirtingose patalpose esantys tapetai turėtų tarpusavyje derėti ir spalviškai, ir stilistiškai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius