-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 31

Kaip per naktį išsaugoti skintų gėlių prekinę išvaizdą ir prailginti jų gyvenimą?

Rugsėjo 1-oji – bene vienintelė diena metuose, kai gatvėse galime matyti tiek gėlių. Mat pirmą mokslo metų dieną į klases grįžtantys moksleiviai savo mokytojas tradiciškai pasveikina gėlėmis. Todėl dalinamės patarimais, kaip išsaugoti gėlių prekinę išvaizdą per naktį, o taip pat – kaip džiaugtis jų spalvingais žiedais kuo ilgiau.
Kardeliai
Kardeliai / 123RF.com nuotr.

Kaip išlaikyti per naktį

Jeigu gėles nusipirkote iš vakaro, pirmiausia aštriu peiliu ar aštriomis žirklėmis įstrižai apipjaustykite kotelius. Svarbiausia, stiebus kirpti 45 laipsnių kampu. Taip nukirptas paviršius bus didesnis ir gėlėms bus lengviau sugerti vandenį. Labai svarbu gėles apipjaustyti aštriu įrankiu, priešingu atveju pažeisite kotelį ir gėlės pradės vysti.

Kokioje vietoje laikyti gėles, patarimai išsiskiria. Tačiau dauguma specialistų vis dėlto pataria vazą su gėlėmis pastatyti tamsioje, vėsioje namų vietoje. Skintoms gėlėms nepatinka tiesioginė saulės šviesa, todėl nestatykite jų ant palangės. Svarbu, kad toje vietoje nebūtų skersvėjo, ventiliacijos angų, kondicionieriaus, kad gėlės nestovėtų arti viryklės ar kitų šilumos šaltinių. Galima vazą padėti kur nors kampe, ant žemės. Žiedas per naktį dar šiek tiek ūgtels, bet reprezentacinę išvaizdą išsaugos.

Beje, jei šalia vazos su gėlėmis yra lėkštė su vaisiais (ypač bananais), puokštė nuvys greičiau, nes vaisiai išskiria etileno dujas.

Gėlėms labai svarbi ir tinkama vandens temperatūra. Pavyzdžiui, rožės mėgsta šaltą vandenį ir ilgai išsilaiko į vandenį įmetus ledukų. Kitos gėlės mėgsta vėsų vandenį, o šaltas vanduo, kurio temperatūra labai skiriasi nuo aplinkos, joms gali sukelti terminį šoką ir pagreitinti vytimą.

Yra dar vienas keistai skambantis patarimas: jei norite išsaugoti puokštę kuo šviežesnę, nakčiai palikite... ją šaldytuve. 5–6 laipsnių temperatūra yra tinkamiausia skintoms gėlėms, kad jos kuo ilgiau džiugintų savo spalvingais žiedais.

Kaip prižiūrėti skintas gėles

Norint išsaugoti puokštę kuo ilgiau, pašalinkite visus lapus, kurie bus vazoje. Visų pirma, jie eikvoja vandenį ir trukdo žiedams skleistis, todėl gėlės greičiau vysta. Antra, lapai vandenyje tiesiog pūva, purvina vazą ir yra bakterijų, dėl kurių ant vazos sienelių formuojasi apnašos, šaltinis.

Vandenį keiskite kas 2–3 dienas, o kartu gerai išplaukite ir pačią vazą.

Vandenį keiskite kas 2–3 dienas, o kartu gerai išplaukite ir pačią vazą. Kardeliams vandenį keisti patartina kasdien. Nenaudokite vazų siaurais kakleliais. Jos sukurtos dekoratyviniais tikslais, o ne gėlėms merkti, nes išplauti jų neįmanoma, o ir padorios puokštės ten neįmerksite.

Kiekvieną ar kas antrą kartą, keisdami vandenį, patrumpinkite ir gėlės stiebą, nukirpdami jį įstrižai – taip žiedai galės geriau pasisavinti vandenį, sustabdysite prasidėjusį yrimo procesą pjūvio vietoje. Primename, kad tai daryti būtina aštriu įrankiu.

Kaip prailginti skintų gėlių gyvenimą

Yra daugybė receptų, kaip prailginti skintų gėlių gyvenimą.

Obuolių sidro actas ir cukrus. Į gėlėms skirtą vandenį įpilkite du valgomuosius šaukštus obuolių sidro acto ir du valgomuosius šaukštus cukraus bei gerai išmaišykite. Actas turi sunaikinti bakterijas, o cukrus – pamaitinti gėles.

Aspirinas. Aspirino tabletė turėtų sumažinti rūgštingumą, o tai padeda ilgiau išlaikyti gėles gyvybingas.

Monetos. Monetos turėtų rūgštinti vandenį ir kovoti su bakterijų dauginimusi, todėl išsiskleidusios gėlės ilgiau žydi nenuvysdamos.

Gėlių trąšos. Jos yra pigios ir suteikia gėlėms visas būtinas medžiagas, todėl tai vienas teisingiausių skintų gėlių priežiūros būdų.

Valgomoji soda. Daugelis rekomenduoja į vazą su gėlėmis įpilti ketvirtį stiklinės valgomosios sodos ir sako, kad puokštė stovės ilgiau, o žiedai kvepės skaniau. Šis būdas iš tiesų veikia – gėlės greičiau išsiskleidžia ir stovi ilgiau.

Šaldytuvas. Jei kiekvieną vakarą vazą nakčiai pastatysite į šaldytuvą, gėlės ilgiausiai išliks šviežios ir gražios. Garantuotas rezultatas – 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius