Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 22

Kaip prižiūrėti ir tausoti savo mėgstamus batus

Nesvarbu, ar nešiojate lygios odos batus, ar verčiau jau visad renkatės zomšinius, bet kuriuos juos svarbu tinkamai prižiūrėti, kad galėtumėte savo dailiais batais džiaugtis kuo ilgesnį laiką.
Batai
Batai / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Avalynė

Portalas becomegorgeous.com, remdamasis specialistų patarimais, pateikia svarbiausius dalykus, kuriuos derėtų žinoti prižiūrint odinius batus: nuo to, kur juos geriausia laikyti, kaip pašalinti purvą, iki geriausio būdo, padedančio pašalinti smulkius įbrėžimus.

Apsaugokite batus nuo blogo oro

Įvairūs impregnantai, skirti apsaugoti batus nuo blogo oro, tikrai parduodami ne veltui ir ne tam, kad prekybininkai iš jūsų išviliotų kuo daugiau pinigų. Šios priemonės išties efektyviai apsaugo odą nuo lietaus ir sniego bei neleidžia kauptis nešvarumams. Impregnantus rinkitės pagal savo nuožiūrą, tačiau venkite tų, kurių sudėtyje yra silikono.

Išsaugokite batų formą

Jei norite, kad batai neprarastų savo formos, ją išlaikyti padės specialiai tam skirti kurpaliai. Ypač naudingi tie, kurie pagaminti iš kedro medienos, mat jie ne tik padės išsaugoti batų formą, bet ir išdžiovins juos iš vidaus.

Taip pat skaitykite: Rudeniniai batai: 7 modeliai stiliaus pulsą jaučiančiai moteriai

Jei vis tik kurpalių neturite, galite naudoti ir paprastą laikraštį – jis taip pat padės išlaikyti formą ir išsausinti batus. Laikraščiais batus prikimškite vakare vos grįžę po darbo ir palikite per naktį.

Kaip valyti grubios odos batus?

Tam užteks paprasto skudurėlio. Batus visų pirma švelniai nuvalykite sausu skudurėliu, vėliau skudurėlį sušlapinkite ir dar kartą juo perbraukite kiekvieną batą. Svarbu neskubinti batų džiūvimo proceso ir jokiu būdu nepalikti jų po tiesioginiais saulės spinduliais ar šalia kitų šilumos šaltinių. Prižiūrint grubios odos batus nepatartina naudoti jokių silikoninių purškiklių ar blizgiklių batams.

Kaip prižiūrėti zomšinius ar nubuko batus?

Jiems valyti patartina naudoti specialų guminį šepetėlį, kurį įsigysite avalynės parduotuvėse, tačiau jei jo neturite, išsiversti galite ir su paprasčiausiu bespalviu trintuku – jis puikiai pašalins nešvarumus ir smulkius įbrėžimus. O kad jų neatsirastų ir ateityje, batus apsaugokite silikono purškikliu.

Kaip valyti lygios odos batus?

Šiai odos rūšiai prireiks daugiau priemonių nei paprasto skudurėlio, tačiau būtent nuo jo reikėtų pradėti, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Vertėtų investuoti kiek pinigų ir nusipirkti specialią odai valyti skirtą priemonę, kuri ne tik padės pašalinti visus nešvarumus, bet ir apsaugos batus nuo nusidėvėjimo.

Kaip valyti lakuotos odos batus?

Tokius batus geriausiai išvalysite minkštu ir kiek drėgnu, bet ne šlapiu skudurėliu, taip pat valydami juos galite naudoti ir lašelį muilo, tačiau tik tuomet, jei batai labai purvini.

Taip pat skaitykite: Avalynės dizainerės Rūtos Rimšelienės patarimai: žieminių batų TOP5

Dar keli naudingi patarimai:

  • Neblizginkite batų aliejumi. Tikriausiai esate ne kartą girdėję, kad jei neturite blizginančio batų tepalo, išsiversite ir su alyvuogių aliejumi. Vis tik tai nėra itin geras patarimas, mat per ilgą laiką aliejumi tepamą batų odą galite ir kaip reikiant sugadinti. Iš pradžių oda aliejų sugers, tačiau per ilgą laiką ant batų gali atsirasti dėmių, kurių jau niekaip nepavyks pašalinti. Būtent dėl to verčiau naudokite specialiai tam skirtus batų tepalus ar vaškus.
  • Pašalinti smulkius odos įbrėžimus padės soda. Ant drėgno skudurėlio užsiberkite kiek sodos ir švelniai juo patrinkite smulkius įbrėžimus, palaukite kol batai išdžius, ir tik tuomet naudokite kitas batų priežiūros priemones.
  • Druskas padės pašalinti actas. Šaltuoju metų laiku, kuomet keliai barstomi druska, tikriausiai ne kartą pastebėjote, kaip ir ant batų vis atsiranda baltų ruožų, kurie ilgainiui gerokai pažeidžia odos paviršių. Kad taip nenutiktų, druskas valykite tam skirtomis priemonėmis arba pasigaminkite specialų mišinį tokioms dėmėms valyti. Dubenėlyje lygiomis dalimis sumaišykite actą su vandeniu ir šlapiu skudurėliu nuvalykite visas druskos žymes, vėliau batus dar pavalykite drėgnu, tačiau jau tik vandenyje sušlapintu skudurėliu ir juos nusausinkite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius