-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 29

Kaip sukurti harmoningą aplinką

Dažna moteris svajoja turėti patogius namus, kuriuose tvyrotų gera aura, sklandytų ramybės dvasia ir jaustumės taip puikiai, kaip gamtos prieglobstyje. Tačiau sukurti harmoningą aplinką ne taip paprasta.
Interjeras
Interjeras / Fotolia nuotr.

Jeigu nežinote, kaip tai padaryti, galbūt padės fengšui – senovės Kinijos tradicija, patarianti, kaip gyventi darnoje su gamtos dėsniais. Kol perprato harmoningos gyvensenos taisykles, kinai šią tradiciją studijavo tūkstantmečius. Taigi nesitikėkite, kad jums pavyks iškalti visas fengšui taisykles per vieną dieną. O jei ir išmoktumėte, jau pastatytų namų vien dėl to, kad jie stovi galbūt netinkamoje vietoje ar langai suprojektuoti ne į tą pusę, tikrai negriautumėte, tiesa? Todėl specialistai siūlo į šią meno šaką pažiūrėti kiek įmanoma lanksčiau ir pamėginti pakeisti bent kai kuriuos dalykus. Visgi tikėtis, kad prieškambaryje pastatyta molinė statulėlė atneš laimę ar pakabinus magišką virvelę su pinigėliais piniginėje – abrakadabra – padaugės šlamančiųjų, nors patys drybsote ant sofutės, nevertėtų. Nes vienas iš fengšui sėkmės principų yra aistra – kad ir ką darytumėte, turite tuo mėgautis. Tik tada gali lydėti sėkmė.   

Kodėl verta išbandyti fengšui

Kad ir kaip skeptiškai žiūrite į fengšui patarimus, visgi vertėtų į juos įsiklausyti. Jūsų gyvenimo kokybė gali pagerėti jau vien dėl to, kad susitvarkysite namus ir atsikratysite dešimtmečiais kaupto šlamšto. Pasirodo, estetiškas fengšui mokslas netvarkos tiesiog nepakenčia! O kai namuose ir jus supančioje aplinkoje įsivyraus tvarka ir darna, gali būti, kad toji pati darna apsigyvens ir jumyse.

Kinai tiki, kad gyvenant vienovėje su gamtos energijomis gyvenimas natūraliai atvers socialinių, finansinių ir kitų galimybių, nes sveika erdvė teikia sveiką energiją, o sveika energija teikia sveiką gyvenimą. Trumpai tariant, mūsų išorinis ir vidinis pasauliai yra susiję ir nuolat veikia vienas kitą.

Koks fengšui tikslas

Kaip tikriausiai supratote, pagrindinis fengšui principas – sukurti harmoningą aplinką. Ir pasiekti, kad aplink mus būtų kuo daugiau atviros erdvės, kurioje netrikdoma ir nekliūdama už įvairių daiktų tekėtų geroji energija. Štai kodėl kinų meistrai sako, kad namuose turėtų karaliauti aiškios formos, gerą savijautą lemiančios spalvos, švara, šviesa ir ramybė. Viso to pasieksite atsikratę įmantraus išplanavimo, begalės nereikalingų daiktų ir galbūt ne visada patrauklių idėjų, kurias kartais siūlo namų projektuotojai.

Kinų išminčiai įsitikinę, kad kiekvienam sėkmingam projektui įgyvendinti lemiamos įtakos turi vadinamasis širdies faktorius. Ir pateikia pavyzdį – juk retai išvysime negražių religinių pastatų. Esmė paprasta: kai kūrėjas jaučia pagarbą savo kūriniui ir jis tampa daugiau nei asmeninis projektas, lieka mažiau vietos savajam ego tenkinti. Tačiau esti atvejų, kai kūrėjo širdies pusiausvyrą trikdo puikybė, ir ši nedarna nori nenori atsispindi jo darbuose – taip mūsų namuose atsiranda begalė įmantrių sprendimų, už kurių chi energija tiesiog kliūva. Kas gi toji chi? Tai gyvenimo energija, gyvybingumas, arba nematoma gyvenimo jėga, skirstoma į penkis elementus: metalą, vandenį, medį, ugnį ir žemę. Šie elementai sudaro visą materiją. Tad norėdami gerai gyventi, kaip teigiama kinų mokyme, turime padėti šiai energijai sveikai tekėti aplink mus ir neleisti jai sustingti.

Rytiečių principais vadovaujasi ir garsios institucijos

Kad fengšui mokslas nebeviltiška atgyvena ir jo principų paisyti pravartu šiuolaikinių technologijų pasaulyje, iliustruoja ir tokie pavyzdžiai: kurdami interjerą ir darbo kabinetus, fengšui principais remiasi Anglijos valstybinis bankas,  Jungtinės Tautos, „Virgin“ oro linijos, pagal juos suprojektuotas Honkongo disneilendas. Fengšui taip pat gali padėti, kai įmonė susiduria su tam tikra problema, pavyzdžiui, darbuotojų nesutarimais, sumažėjusiomis pajamomis.

Fengšui principai atrodo anaiptol ne mistiški, o visai žmogiški vien dėl sveikos nuovokos. Paimkime elementarų pavyzdį. Pagal fengšui principus viryklė negali stovėti priešais virtuvės duris – juk stovėdamos nugara į duris, nesąmoningai žvilgčiojame per petį, nes smalsu, kas vyksta mums už nugaros. Tai gali būti nelaimės priežastimi – akimirka, ir nusiplikysime. Arba kodėl miegamajame neturėtų stovėti televizorius? Jis nugvelbia brangias mūsų poilsio akimirkas ir miego laiką.

Kelios kryptys

Fengšui mokymo krypčių būta daug ir įvairių. Simbolių mokykla atsirado kiek anksčiau, buvo paprastesnė, todėl ir mūsų šalyje labiau mėgstama. O štai kompaso mokykla atsirado kiek vėliau, kai buvo išrastas kompasas. Ji orientuojasi į žmogaus gimimo ženklą ir pasaulio šalis. Dar galima būtų paminėti formų ir kraštovaizdžio mokyklą. Remdamasi gamtoje egzistuojančiomis formomis, ji lemiamą dėmesį skiria kraštovaizdžiui ir vietai, kurioje stovės namas ar kitas pastatas, parinkti. Pagal šią kryptį, gyventi turėtume energiškai tinkamoje vietoje, kurioje vyrautų harmonijos teikianti in ir jan energijų pusiausvyra.

Apie sėkmę nešančius niekučius

Ar verta į namus vilkti įvairius niekučius, kurie esą apgyvendina namuose fengšui dvasią, spręskite pačios – kaip žinia, tikėjimo galia kartais irgi daro stebuklus. Turbūt girdėjote, kad veidu į kambario vidų kairiajame svetainės kampe nuo durų tupinti tripirštė varlė su monetomis burnoje – turto simbolis. Tačiau jei tokią laikysite apkuistuose namuose, o pačios nuo ryto iki vakaro dykinėsite, vargu ar ta varlė privilios turtų aitvarus, kad ir kaip tikėtumėte jos galia.

Kaip turėtų atrodyti namai pagal fengšui

Virtuvė. Ji turėtų būti įrengta ne centrinėje, o galutinėje namo dalyje, o svarbiausi buitiniai prietaisai – kriauklė, šaldytuvas ir viryklė būti toliau vienas nuo kito. Taip įgyvendinama nuostata, kad vandens (šaldytuvas, kriauklė, indaplovė) ir ugnies (mikrobangų krosnelė, viryklė) elementai nesiliestų.

Jeigu taip nutiko, kad jūsų namuose šie elementai yra greta, bent jau atskirkite juos medžio elementu. Teigiama, kad laikantis šių principų netrūks nei sveikatos, nei pinigų. Prie viryklės negali būti langų – iš namų negalės ištekėti geroji klestėjimo energija. 

Miegamasis. Pagal fengšui principus, nakties poilsio vieta turėtų būti šiaurinėje namo pusėje arba bent jau miegančiojo galva nukreipta į šiaurę. Jeigu norite, kad miegamajame tvyrotų ramybė, rinkitės vientisą lovos čiužinį ir vienspalvę lovatiesę. Užuolaidos taip pat turėtų būti vienspalvės – margaspalvės skleidžia barnius skatinančią nesubalansuotą energiją.

Kodėl miegamajame netinka veidrodžiai? Jie turi savybę sugerti teigiamą ir neigiamą energijas, kurios vienaip ar kitaip veikia poros santykius. Jeigu miegamasis taip suprojektuotas, kad veidrodžių nepavyko išvengti, nakčiai bent uždenkite juos audeklu.

Tai įdomu

  • • Projektuodami namą pagal fenšui principus, architektai pirmiausia išrenka jam tinkamą vietą, tada naudodamiesi kompasu ir aštuoniakampe ba-gua lentele planuoja kambarių išdėstymą. Įdomu tai, kad ba-gua lentelė sudaryta pagal namo šeimininko gimimo datą.
  • • Teigiama, kad iki 80 proc. geros statinio energijos lemia... pagrindinės durys. Jos turi būti tik vienerios, kelias iki jų neužgriozdintas įvairiomis kliūtimis: šluotomis, sniego kastuvais, kroksais, kuriuos patogu įsispirti einant į garažą, – tik taip į namus pateks geroji energija. Taip pat į vidų patariama įeiti ir išeiti tik pro pagrindines duris. Jos šiukštu neturi girgždėti, o raktai rakinant kliūti spynoje.
  • • Net toks, rodos, niekutis kaip pašto dėžutė turi būti tvarkinga – jeigu ji iki viršaus prikimšta sudrėkusių nuo lietaus lankstinukų ir reklaminių bukletų, gali būti, kad tai irgi trukdo jūsų harmonijos siekiams. 

Fengšui taisyklės, praversiančios namuose

  • • Interjerui pagyvinti rinkitės visžalius augalus apvaliais lapais. Smailialapiai linkę atstumti laimę.
  • • Nelaikykite namuose nuvytusių ir sudžiūvusių gėlių – jos simbolizuoja mirties energiją.
  • • Namuose įkurdinkite vėduoklę. Galite rinktis ir vėduoklės formos daiktus, pavyzdžiui, sieninę lempą – suteiks harmoningos energijos.
  • • Nelaikykite miegamajame augalų, nes jie sustiprina energiją ir trikdo ramų miegą. Užtat augalai puikiai tinka ligonio kambaryje – teikia trūkstamos energijos ir žvalumo.
  • • Virtuvėje ir po vakarėlio niekada nepalikite neplautų indų ir netvarkytų namų – gali prišaukti nepriteklių.
  • • Nelaikykite atidarytų vonios ir tualeto durų – po visus namus pasklis neigiama energija.
  • • Nekabinkite paveikslų, vaizduojančių darbinius arklius – visą gyvenimą gali tekti sunkiai dirbti.
  • • Kinų išmintis byloja, jog namų energiją harmoningai veikia vidutinio dydžio akvariumas, stovintis pietvakarių pusėje. Tik atminkite, kad vanduo jame visada turi būti švarus.
  • • Virš durų galite pakabinti fengšui monetų su skylute viduje, jos pritrauks į namus pinigus ir sėkmę.
  • • Fengšui specialistai pataria vengti visiškai balto interjero – jis sekina energiją ir reiškia liūdesį.
  • • Jei norite į namus pakviesti harmoniją, pakabinkite vėjo varpelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius