Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 27

Kaip sukurti šiltus ir jaukius namus

Šie patarimai gal ir nesumažins jūsų sąskaitos už šildymą, tačiau bent jau leis pasijusti jaukiai ir šiltai savo būste net šalčiausią žiemą...
Rankdarbiai
Kaip sukurti šiltus ir jaukius namus / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Interjeras

 Ar pastebėjote, kad vienuose namuose atrodo niūru ir šalta, o štai kituose šiluma spinduliuote spinduliuoja? Pasak dizaino specialistų, įrengdami namus ir pasirinkdami tam tikras interjero spalvas, galime susikurti tokią aplinką, kurioje visuomet bus šilta. Na, bent jau teoriškai – juk svarbiausia savo namuose jaustis linksmai ir jaukiai, ar ne?

♦ Tik keli paprasti triukai gali padėti pasijusti šilčiau ir maloniau bei padėti sutaupyti. Dažniausiai namuose naudojamos tamsios spalvos, kurios, interjero specialistų teigimu, yra praktiškos, bet apsunkina vaizdą, sukuria jį šaltą ir nejaukų. Kambarys tamsiomis sienomis ir baldais praryja visą šviesą, ypač žiemą.

♦ Tokios spalvos kaip raudona, apelsinų ar purpurinė namus daro jaukesnius, o štai mėlyna, turkio ir kitos šaltos spalvos, atvirkščiai, atrodo nejaukiai. Atsižvelgdami į tai, kokioje pusėje yra kambariai, galima pasirinkti tinkamas spalvas, pavyzdžiui, šiaurinėje natūraliai krenta šaltesnė spalva, todėl tokiame tinkamiausia šilta kreminė, gelsva, rausva, persikų.

Fotolia nuotr./Namų interjeras
Fotolia nuotr./Namų interjeras

♦ Į pietinėje pusėje esančius kambarius patenka daugiau tiesioginių saulės spindulių, todėl itin šiltai atrodys raudonos, oranžinės detalės. Patariama vengti per daug šviesių, baltų tonų, mat saulės apšviestas kambarys bus ypač akinantis.

♦ Reikia prisiminti, kad ta pati spalva gali atrodyti visai kitaip esant tam tikram apšvietimui. Netgi raudona gali tapti šalta, jeigu pasitelkiama fluorescencinė šviesa, o štai natūralios šviesos lempos padės išsaugoti kuriamą jaukumą.

♦ Smėlio spalva gali atrodyti nuobodžiai, tačiau tereikia ją pabrėžti ryškiai geltonomis ar oranžinėmis detalėmis ir kambarys kaipmat taps ryškesnis, šiltesnis.

♦ Kambario spalvų pasirinkimas turi įtakos ir nuotaikai. Venkite slogių, niūrų, tamsių spalvų. Visiškai geltona ar rožinė gali labai varginti, tačiau jų akcentas pagyvintų bet kokią aplinką.

Fotolia nuotr./Namų interjeras
Fotolia nuotr./Namų interjeras

♦ Paprasčiausios tinkamai parinktos užuolaidos gali padėti gyventi šilčiau. Storesnio audinio užuolaidos geriau sulaiko nuo langų sklindantį šaltį, o vasarą puikiai apsaugo nuo saulės spindulių. Taigi jos atlieka dvigubą funkciją. O jeigu dar pasirinksite šviesias vasaros spalvas, pamiršite ateinančios žiemos šalčius.

♦ Reikėtų nepamiršti, kad jeigu po langais įtaisyti radiatoriai, derėtų rinktis trumpesnes užuolaidas, nes kitaip uždengiamas šildymo šaltinis ir po kambarius nesklinda šiluma.

♦ Pastačius daugiau lempų ar pasirinkus šiek tiek galingesnes elektros lemputes, galima puikiai apšviesti ir ryškesniais paversti net tamsiausius kambario kampelius.

Fotolia nuotr./Namų interjeras
Fotolia nuotr./Namų interjeras

♦ Nepamirškite uždaryti tų kambarių, kuriuose mažai būnate, durų, nes oras iš vienos patalpos cirkuliuoja į kitą, todėl nepasiekiama norima šiluma.

♦ Kad būtų šilčiau ir spalvingiau, namus galite papuošti minkštais kilimėliais, pavyzdžiui, vonioje, po stalu ar kėdėmis, koridoriuje ar kitose norimose vietose. Turbūt pastebėjote, kad ant kai kurių grindų vaikščioti būna šaltoka? Įvairaus dydžio, formos, spalvos ir faktūros kilimėliai greitai sušildo bet kokias grindis. Rinkitės vieno spalvos tono kilimėlius, jeigu kambaryje yra daug kitokių detalių, pavyzdžiui, raštuotų tapetų, daug ant sienų pakabintų paveikslų...

♦ Augalai – puiki galimybė į namus įsileisti vasaros šilumos. Jeigu mėgstate skintas gėlės, jos ilgiau išsilaikys nenuvytusios kampu nukirpus jų stiebus ir pamerkus į vos šiltą vandenį. Tik laikykite gėles kuo toliau nuo šildomų prietaisų, kondicionierių ir tiesioginių saulės spindulių.

♦ Prieš rinkdamiesi kambarinius augalus, įsitikinkite, kad jie dera prie jūsų kuriamo interjero ir suteiks namams dar daugiau šilumos, šviesos. Aukšti ir išskirtiniai augalai geriausiai atrodo kambario kampe, o palanges pagyvins žemi, krūminiai, spalvingi augalai.

 

Taip pat skaitykite:

Pažaiskime spalvomis!

Spalvingos idėjos vaikų kambariui

Kaip sukurti harmoningą aplinką

Namai atrodo nuobodūs? Atgaivinkite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius