Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 12 04

Kalėdos prasideda nuo namų durų, jaukiai šviečia ant židinio, kuria pasaką ant palangės

Kai metų laikas persirita į paskutinį mėnesį, visur pasklinda magiška švenčių laukimo dvasia. Ypač šiais metais, kai esame suvaržyti pandemijos taisyklių ir daugiau laiko praleidžiame namuose, dar labiau norime sukurti tikrą Kalėdų dvasią. Kaip paversti savo namus stilingais ir moderniais, kokios naujausios tendencijos ir spalvos?
Kalėdinis dekoras
Kalėdinis dekoras / 123RF.com nuotr.

Ruošdamiesi šventėms iš giliausių spintos stalčių ištraukiame kalėdines dekoracijas – nebūtina jų atsisakyti, pakanka įsigyti kelis naujus elementus, kad namai nušvistų akis ir širdį džiuginančiomis kalėdinėmis spalvomis.

Švenčių laukimas: tradicinis Advento vainikas ant stalo ir puošnus kalėdinis – ant durų

Kalėdų laukimas prasideda nuo Advento – tradicinis vainikas su keturiomis žvakėmis namuose ant stalo skelbia, kad čia laukiamos šventės. Advento vainikas simbolizuoja amžinybės ratą, skleidžia susikaupimo, ramybės ir laukimo nuotaiką. Šį šventinį atributą nesunku pasidaryti patiems.

Jeigu norite paprastesnio varianto – galite žvakes sustatyti tiesiog lėkštėje ir gražiai ją dekoruoti.

123RF.com nuotr./Advento vainikas
123RF.com nuotr./Advento vainikas

Natūrali kalėdinio dekoro tendencija yra visada madinga, o pastaruoju metu tampa ypač aktualūs gamtą tausojantys sprendimai ir pasipriešinimas vartojimo kultūrai. Tad pasiruošimas Kalėdoms – puikus metas atsiskleisti ir „pasidaryk pats“ filosofijai.

123RF.com nuotr./Advento vainikas
123RF.com nuotr./Advento vainikas

Vainiko pagrindas daromas iš standžiai susuktų šiaudų, žolės, popieriaus ar kitos floristinės medžiagos. Vainiko skersmuo – nuo 30 iki 60 cm., o žiedo pagrindo skersmuo apie 6 cm. Vainiką apipinkite spygliuočių – eglių, kėnių, pušų, kadagių, visžalių sodo augalų šakelėmis. Dekoruokite džiovintais augalais, žiedais, apelsinų, greipfrutų ar citrinų griežinėliais. Miške pasirinkite pušies ar eglės kankorėžių, paieškote šakelių su juodomis šaltekšnio ar raudonomis ožekšnio uogomis – natūralios faktūros ir formos savaime padiktuos originalius ir jaukius sprendimus.

Lygiai taip pat pasigaminsite ir puošnų kalėdinį vainiką, kurį galite tiek kabinti ant durų, tiek juo dekoruoti stalą.

123RF.com nuotr./Kalėdinis vainikas
123RF.com nuotr./Kalėdinis vainikas

Vainikui puošti tinka ir graikiniai riešutai, kaspinėliai, varpeliai, girliandos. Vainiką nupurkšite aukso, sidabro spalvos dažais ar padenkite dirbtiniu sniegu. Į šį smagų procesą lengva įtraukti visą šeimą – švenčių laukimas neprailgs, o jūsų namai virs kalėdine pasaka.

Jeigu neturite įkvėpimo kūrybai – vainiką galite tiesiog įsigyti prekybos centre.

123RF.com nuotr./Advento vainikas
123RF.com nuotr./Advento vainikas

Židinio dekoras – svarbiausias namų akcentas

Židinys – ne tik namų jaukumo simbolis, bet ir vienas svarbiausių švenčių akcentų. Jeigu jūsų namuose jaukiai spragsi židinio ugnis, būtent šioje vietoje garsiausiai suskamba Kalėdų dekoro akcentai.

Tradiciškai ant židinio pakabinamos raudonos kojinės, kad Kūčių naktį per kaminą nusileidęs Kalėdų senelis galėtų sudėti dovanas. Tačiau tai tik vienas iš šventinių elementų – ant židinio atbrailos atsispindi bendras namų puošybos stilius.

Ant židinio gali būti pakabintas ir Advento vainikas, sukomponuotos miško dovanos – kankorėžių, spygliuočių šakelių kompozicijos ir net dekoratyviniai moliūgėliai. Ant atbrailos statome žvakes – tinka senovinė, vašku apvarvėjusi žvakidė ir spalvoto stiklo aromatinės žvakutės. Šventinę nuotaiką sukurs stilingas žibintas ar ant blizgių juostelių pakabinti eglutės žaisliukai.

123RF.com nuotr./Kalėdinis židinio dekoras
123RF.com nuotr./Kalėdinis židinio dekoras

Ypač šventiškai atrodo židinį juosianti visžalių ar spygliuočių girlianda – ji kambarį pripildo nuostabaus miško aromato. Žalumą apsukite šviečiančia girlianda, kad vakarais sužibtų jaukumu ir šiluma.

Puošdami židinį nenaudokite daug elementų – pakanka kelių, kurių spalvos, stilius ir forma dera tarpusavyje. Komponuodami dekorą grupuokite vienoje židinio pusėje arba laikykitės simetrijos. Svarbu ir tai, kad puošmenos turi derėti prie židinio apdailos ir kambario interjero.

Neturite židinio, nors visada apie jį svajojote? Ne bėda! Pasitelkę fantaziją galite susikurti stilizuotą židinį, kuris bus ne mažiau jaukesnis!

123RF.com nuotr./Stilizuotas kalėdinis židinys
123RF.com nuotr./Stilizuotas kalėdinis židinys

Ant palangės – kalėdinė pasaka

Dar viena namų vieta, kur įsikuria Kalėdos – palangė. Čia gali persikelti Advento vainikas su keturiomis žvakėmis – kiekvieną savaitę uždekite po vieną. Gražiau, kai subtili palangės kompozicija harmoningai prisiderina prie židinio puošybos, tačiau horizontalus paviršius suteikia daugiau galimybių išsiskleisti fantazijai. Čia gali įsikurti visas kalėdinis miestelis, kartu su šviečiančiais elniais, miniatiūrinėmis eglutėmis, šviečiančiais žibintais – ne tik vaikai negalės atitraukti akių nuo kalėdinės pasakos.

„Norfa“ nuotr./Kalėdinė pasaka ant palangės
„Norfa“ nuotr./Kalėdinė pasaka ant palangės

Ant plačios palangės gali jaukiai susisukti minkštas mezginys ar puri pagalvėlė, tarsi viliojanti prisėsti, miniatiūrinės dovanėlių dėžutės su raudonomis širdelėmis ir degančių žvakučių rojus. Šventiškai atrodo virš palangės pakabinti spalvoti popieriniai rankų darbo žibintai ar stikliniai su žvakute viduje – jie jaukiai švies ilgais vakarais.

Kalėdiniu periodu girliandų šviesomis nušvinta ne tik miestų gatvės ir aikštės, mirksinčiomis švieselėmis puošiame ir savo namus. Jei norite šventine nuotaika pasidalyti su kitais, dekoruokite langus – girliandų šviesa sušildys ne tik jūsų širdis, bet ir praeivių ar kaimynų akis. Tik saikingai naudokite spalvas – pasirinkite šaltą, šiltą baltą arba spalvotas lemputes, varveklius – girliandas stilistiškai derinkite su namų dekoru.

„Norfa“ nuotr./Šventinės girliandos
„Norfa“ nuotr./Šventinės girliandos

Nebūtinai klasikinė balta ir raudona – atraskite naujas spalvas

Tradicinės Kalėdų spalvos – balta ir raudona yra nepamirštama klasika. Pasirinkę šias spalvas neprašausite pro šalį. Balta primena apsnigtą mišką ir tyrą Kalėdų dvasią, o raudona įsuka į džiaugsmingą ir šventinę nuotaiką. Jei pasirinkote raudoną, ši spalva turi sprogdinti visus namus: raudonos spalvos eglutės papuošimai, raudoni dovanų krepšeliai, raudona žvakidė ant stalo, ant židinio pakabinta raudona kojinė ar raudona kalėdinė kepuraitė ant galvos.

„Norfa“ nuotr./Kalėdinis dekoras: raudona
„Norfa“ nuotr./Kalėdinis dekoras: raudona

Kiekvienais metais išryškėja madingų spalvų interjero paletė – ne išimtis ir Kalėdos. Dizaineriai siūlo sodriai vyšninę, prigesintą gilaus dangaus mėlio, pilką, rudą ir klasikinę miško samaninę spalvas. Gyvybingos spalvos derinamos su aukso, sidabro, rūdžių raudonos ir oranžinės spalvos elementais. Belieka išsirinkti tokią spalvą, kuri labiausiai jums patinka ir tinka prie namų interjero. Svarbiausia, turi dominuoti vienas spalvinis sprendimas – ši taisyklė padės sukurti skoningą ir šiuolaikinę kalėdinę stilistiką.

123RF.com nuotr./Kalėdų dekoras: pilka spalva
123RF.com nuotr./Kalėdų dekoras: pilka spalva

Nepamirškite ir kitų spalvų: namus madinga dekoruoti pilkais ir melsvais atspalviais. Neabejotina, kad šiai krypčiai įtakos turėjo santūrus skandinaviškas interjeras. Jeigu mėgstate šį stilių ir šios spalvos tinka jūsų namuose, pasirinkite prigesintos mėlynos ir švelniai pilkos spalvos dekoro elementus, kurie papuoš židinį ir palangę.

Pilkus atspalvius papildykite sidabro ir aukso spalvomis, o jei norite dar labiau sustiprinti šventines emocijas, nuspalvinkite Kalėdas mėlyna ar violetine spalvomis.

„Norfa“ nuotr./Kalėdinis dekoras: mėlyna
„Norfa“ nuotr./Kalėdinis dekoras: mėlyna

Kalėdiniam dekorui reikalingų puošmenų už ypač palankią kainą galite įsigyti prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius