-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 16

Kambarinių augalų persodinimas: svarbiausios taisyklės

Augalai ne tik suteikia namams jaukumo, bet ir teigiamai veikia sveikatą. Kad augalai būtų vešlūs ir sveiki, jais reikia tinkamai rūpintis. Gėlių persodinimas – vienas iš būdų užtikrinti jų grožį ir ilgaamžiškumą.
Augalų persodinimas
Augalų persodinimas / Fotolia nuotr.

Geriausias laikas persodinti kambarinius augalus – kovo–balandžio mėnesiai. Būtent tada pasibaigia jų ramybės periodas ir prasideda intensyvaus augimo laikotarpis. Tiesa, jeigu šiuo metu augalas žydi, persodinimą atidėkite iki žydėjimo pabaigos.

Persodinimas gali būti dalinis arba visiškas

Persodinant dalinai – vazonas nekeičiamas. Tiesiog nuimamas viršutinis žemės sluoksnis ir pakeičiamas nauju. Šis būdas rekomenduojamas dideliems ir sunkiems augalams.

Visiškas persodinimas – augalai persodinami į naują, švarų vazoną, pakeičiamas substratas.

Pirmas požymis, kad augalą reikia nedelsiant persodinti, – jo šaknys lenda per drenažo skylutę arba vazono paviršiuje iškyla šaknų kalniukas. Kitas požymis – augalo amžius, dydis ir augimo greitis.

Jauni bei greitai augantys augalai persodinami kasmet. Seni ir lėtai augantys – kas 2–3 metus. Didelius augalus persodinti sunku, o ir jie patys nelabai mėgsta, kai judinamos jų šaknys (palmės, jukos, dracenos ir pan.) Šiuo atveju geriausia pakeisti tik viršutinį žemių sluoksnį (dalinis persodinimas).

Besiruošiant persodinti gėles, privaloma žinoti svarbiausias taisykles:

Naujo vazono skersmuo turi būti 2–3 cm didesnis. Įsitikinimas, kad kuo didesnis vazonas, tuo vešlesnis ir gražesnis bus augalas, yra klaidingas. Dalykas tas, kad „dirba“ tik ta dirvožemio dalis, kurią yra apraizgiusios augalo šaknys. Likusi tuščia dalis tampa rūgšti, čia pradeda kauptis kenksmingos bakterijos, neigiamai veikiančios augalo vystymąsi.

• Mėnesį prieš augalo persodinimą jį reikėtų patręšti karbamido tirpalu.

• Dieną prieš persodinimą augalą reikia gausiai palaistyti.

• Kai kurie augalai suformuoja itin tankų, dirvožemį apraizgantį šaknų tinklą. Šiuo atveju būtina pašalinti dalį šaknų apačioje, ir jeigu reikia – šonuose. Jeigu augalas itin suvešėjo, jį galima padalinti į kelias dalis ir kiekvieną kerą, laikantis aukščiau išvardintų taisyklių, pasodinti į naują vazoną.

TAIP PAT SKAITYKITE: Koks augalas atneš jums sėkmę? Sužinoti padės Zodiakas

• Į vazono dugną rekomenduojama įberti molinių indų šukių, akmenukų, keramzito ir pan. Vazono viršuje turi likt vietos vandeniui laikytis.

Kokį vazoną rinktis?

Vazonai dažniausiai gaminami iš molio arba plastiko. Ir vieni, ir kiti turi savo privalumų ir trūkumų.

Moliniai vazonai. Moliniai vazonai yra sunkūs, todėl persodinimo metu juos sunku pakelti ir ištraukti augalą. Tokiu atveju vazoną dažniausiai tenka sudaužyti. Molis yra porėtas, todėl gėriau išgarina drėgmės perteklių – augalą gali tekti dažniau laistyti. Be to, dėl porėtos struktūros molinio vazono vidų sunkiau švariai išplauti (o tai būtinai reikėtų daryti persodinimo metu)

Moliniai vazonai yra gerokai brangesni už plastikinius. Todėl jeigu reikia persodinti daug augalų, teks išleisti nemažai pinigų. Prieš persodinimą molinius vazonus užmerkite nakčiai, kitaip, kai laistysite gėles, daug drėgmės sugers ir pats vazonas.

Plastikiniai vazonai. Lengvi, gerai sulaiko drėgmę – augalą galima rečiau laistyti. Platesnis spalvų ir formų pasirinkimas, juos lengviau valyti. Didžiausias plastikinių vazonų trūkumas – dėl gausaus laistymo gali pradėti pūti šaknys, dirvožemis – surūgštėti. Vasarą toks puodas itin greitai įkaista (tokiu atveju patariama rinktis šviesesnių spalvų plastikinius vazonus, nes jie taip stipriai pritraukia saulės spindulius).

Kokį dirvožemį rinktis?

Pirkdami žemių mišinį augalams, atkreipkite dėmesį, kokiems augalams jis skirtas, kiek ir kokių trąšų į jį jau yra įdėta, rūgštingumą ir galiojimo laiką. Jeigu neradote mišinio konkrečiam augalui, galite rinktis kitą, tinkančią tokios pačios rūšies augalams.

Mišinio pakuotę rekomenduojama atidaryti dar prieš persodinimą: turi išgaruoti azoto, susikaupusio laikymo metu perteklius. Priešingu atveju gali nukentėti augalo šaknys.

Augalo persodinimui nenaudokite paprastos žemės iš daržo. Pirma, ji gali netikti pagal sudėtį. Antra, ji dažnai būna užkrėsta parazitais ir ligų sukėlėjais, kurie, veikiami namų šilumos, pradės dar aktyviau daugintis ir kenkti augalui.

Jeigu neturite galimybės nupirkti jau paruošto dirvožemio, o augalą reikia žūtbūt persodint, tuomet paprastą daržo žemę būtinai sterilizuokite. Sudrėkinkite ją ir pagarinkite ją valandą orkaitėje (80–100 °C ).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius