Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 27 /2022 10 05

Kapavietės vaizdą iš esmės pakeičia 5 būtini aksesuarai

Artėjant Vėlinėms lankome artimųjų kapus ir dažniausiai visą praleistą laiką skiriame kasdieninei jų priežiūrai – ravime, grėbiame, laistome, šluojame, apkrauname jūra žvakučių ir gėlių. O jau po savaitės vėl tenka grįžti, nurinkti pigias, nebaigusias degti žvakutes, kurios keliauja į sąvartynus, ilgam užteršdamos gamtą. Tradicijų nepakeisime, bet keli sprendimai gali sukurti visiškai kitą kapo vaizdą. „Kapavietei reikia 6 būtinų aksesuarų“, – sako įmonės „Vienuolių akmenys“ specialistė Daiva Švobienė.
Kapavietė
Kapavietė / „Vienuolių akmenys“ nuotr.
Temos: 1 Kapas

1. Žvakės ir žvakidės

Per Vėlines lankydami kapus žmonės atneša labai daug pigių, ryškiaspalvių žvakių, kurios yra dažytos ir sugadina kapaviečių akmens plokštes. Įmonės „Vienuolių akmenys“ specialistė Daiva Švobienė pastebi, kad ypač pernai padaugėjo ryškiai raudonų žvakių, kurios nudažo akmens paviršių.

„Labai norėčiau, kad žmonės žvakes rinktųsi atsakingai – geriausia pirkti kokybiškas vokiečių gamintojo nedažytas žvakes „Memorial“, kurios ne tik negadina akmeninių paviršių, bet ir dega ilgai, iki 7 parų“, – pataria Daiva Švobienė.

15min montažas/Vėlinės
15min montažas/Vėlinės

Ant kapavietės daug degančių žvakučių atrodo netvarkingai, todėl geriau įsigyti žvakidę, į kurią įstatomos žvakės. „Memorial“ žvakių yra dviejų rūšių – vienos statomos į žvakidę, kitas galima įsigyti su indeliu ir padėti tiesiai ant kapavietės.

Pigios žvakės ne tik neestetiškos, gadina plokštes, bet gali sukelti ir gaisrą. Įmonės atstovė prisimena vieną skaudų įvykį Šilutėje, kai pradegė žvakės plastikinis indelis, liepsna persimetė ant netoliese padėto vainikėlio, kilo gaisras ir, aišku, plokštė buvo sugadinta. „Jeigu neturite pinigų kokybiškai žvakei, geriau nereikia nieko, užtenka gėlės žiedo“, – mano D.Švobienė.

2. Vaza

Kapavietės visą laiką turi būti tvarkingos, tačiau per Vėlines kapus puošiantys skintų gėlių žiedai ne visada atrodo estetiškai, jeigu pamerktos į plastikinius butelius ar stiklainius nuo konservuoto maisto.

„Reikėtų iš anksto pasirūpinti, kad turėtume kur pagarbiai pamerkti gėles – tvarkant kapavietę reikėtų iš karto numatyti, kur bus pastatyta vaza – jos spalva ir forma turi derėti prie paminklo ir bendro kapavietės vaizdo. Geriau pigesnis paminklas, bet graži žvakidė ir vazelė“, – teigia specialistė.

123RF.com nuotr./Kapinės
123RF.com nuotr./Kapinės

3. Skaldelė

Jeigu kapavietę dengia akmens skaldelė, nereikėtų pamiršti, kad ji reikalauja nuolatinės priežiūros. Mirusįjį reikia pagerbti tinkamai, todėl skaldelė turi būti visą laiką tvarkinga. D.Švobienė pastebi, kad žmonės rinkdamiesi skaldelę vadovaujasi savo emocijomis, renkasi tai, kad jiems gražu, tačiau pamiršta pagalvoti apie praktiškus dalykus, priežiūrą. Ne retai pasitaiko, kad žmonės renkasi spalvotus ar baltus akmenukus, tačiau jie yra „gyvi“, gali keisti spalvą, prarasti pradinį estetinį vaizdą.

Įmonės atstovė siūlo rinktis juodos spalvos „Black pearl“ 3–5 mm frakcijos skaldelę, kuri šiuo metu yra viena geriausių rinkoje. Smulkesni akmenukai tikrai nėra praktiška, nes juos gali nupūsti vėjas. Jei skaldelė stambesnė, ją reikės nurinkti, plauti, išvalyti nuo lapelių, sėklų, dulkių – net jei arti neauga medžiai, vis tiek gamtinių atliekų atpučia vėjas, prineša paukščiai. Kuo stambesni akmenukai, tuo sudėtingesnė priežiūra. Iš 3–5 mm frakcijos skaldelės lapus pašalinti lengviau – tiesiog perbraukus grėbliuku. Skaldelę galima išvalyti ir naudojant lapų pūtiklius, bet tai irgi papildomos investicijos, ką jau bekalbėti apie tai, kad išsiruošus į kapus reikia „apsiginkluoti“ technika kaip į kolektyvinį sodą.

„Skaldelę reikia atnaujinti kas keletą metų, nes nuo lapų ir sėklų akmenukai ruduoja, keičia spalvą. Susidėvi ir po apačia paklota apsauginė plėvelė, prasikala žolės“, – atkreipia dėmesį D.Švobienė.

Dar nereikėtų pamiršti, kad naudojant skaldelę, reikia iškloti takelius, kad nebūtų laipiojama ant akmenukų, nes juos mindant pažeidžiama apsauginė danga, pradeda dygti žolės.

123RF.com nuotr./Skalda
123RF.com nuotr./Skalda

4. Gėlynas

Jeigu kapavietė neuždengta akmens plokšte, žmonės dažnai renkasi „gėlynus“. Tai iš plokštės išpjauta pageidaujamos forma su skyle viduryje, į kurią sodinama gėlė. Taip tarsi įrėminamas augalas, aplink beriama skaldelė ir sukuriamas estetiškai tvarkingas vaizdas. Be to, nuo gėlės krentantys lapeliai, sėklos nešiukšlina skaldelės, bet nukrenta ant akmens bortelio, kurį lengva nuvalyti. „Turime didelį „gėlynų“ pasirinkimą, galima priderinti prie paminklo ir sukurti estetišką kapavietės akcentą. Gražiai atrodo raudonas arba baltas „gėlynas“ ant juodos skaldelės“, – rekomenduoja įmonės atstovė.

123RF.com nuotr./Kapinės
123RF.com nuotr./Kapinės

5. Vazonai

Uždengus kapavietę akmens plokšte, daugelis žmonių nori papuošti kapą žydinčiu augalu. Jį įkomponuoti galima iš anksto numačius vietą plokštėje ir išpjovus skylę – gėlė sodinama tiesiai į gruntą arba įkasama su vazonu. D.Švobienė pataria rinktis ir kitą, geresnį variantą – plokštės nepjauti, bet įsigyti vazoną, kuris statomas ant plokštės. Tokia kompozicija atrodo labai gražiai ir nereikia baimintis, kad augalas greitai išdžius – tereikia įpilti specialių granulių, kurios sulaiko drėgmę.

„Paminėsiu savo pavyzdį – ant Mamytės kapo uždėjome du vazonus ir pasodinome vasarines gėles, kurios gražiai išsikerojo ir sukūrė gražų bendrą vaizdą su akmens plokšte. Tačiau jau baigėsi jų sezonas, todėl pakeitėme gėles, pasodinome chrizantemas. Kol kas jos dar tik pradeda žydėti, bet jau per Vėlines žiedai išsiskleis visu grožiu ir nereikės galvoti apie kapo sutvarkymą. Kapą lankančių artimųjų prašome nenešti daug žvakučių, užtenka vienos kokybiškos, ilgai degančios. Apskritai, mano požiūriu, geriau ateiti prie kapo ir sukalbėti maldą, o ne atnešti pigią žvakutę. Tačiau tai tik mano nuomonė. Per Vėlines kapinės nušvinta žvakių jūra – tokia mūsų tradicija“, – pasakoja D.Švobienė.

123RF.com nuotr./Kapavietė
123RF.com nuotr./Kapavietė

Keli sprendimai, padedantys sutaupyti

Klaidingai manoma, kad skaldelė yra pigesnė danga nei akmens plokštės. Jei įrenginėjama nauja kapavietė ir nusprendžiama rinktis skaldelę, reikia tvorelės, kuri, pasak D.Švobienės, nėra pigi, gali kainuoti apie 600–700 eurų. Skaldelė taip pat kainuoja nemažai – standartinei kapavietei (2,8x2,5 m) reikia apie 13–14 maišų akmenukų. Vieno maišo „Black pearl“ skaldelės kaina yra 14 eur. Dar reikia kloti specialią dangą, kad neprasikaltų žolė, mokėti už transportavimą, darbą. Tačiau svarbiausia yra tai, kad nors iš pradžių kapas atrodo gražiai, skaldelė pareikalaus nuolatinės priežiūros, bent kartą per mėnesį nušluoti, nuvalyti, nurinkti lapus ir sėklas.

Verta pagalvoti apie geresnį sprendimą – akmens plokštes. Nors jos kainuoja nemažai, tačiau yra keli sprendimai, padedantys sutaupyti. „Vienuolių akmenys“ siūlo akmens plokštę užsisakyti iš rudens, prieš Vėlines. Šiuo metu skelbiama akcija – dvi standartinio dydžio (2,8x2,5 m.) plokštės kainuoja 1200 ir 1400 eur. Nurodyta kaina yra už akmens plokštę, neįskaičiuotas darbas. Tiksli suma gali būti apskaičiuojama tik apžiūrėjus kapą, įvertinus, kokie reikalingi darbai.

„Vienuolių akmenys“ nuotr./Kapavietė
„Vienuolių akmenys“ nuotr./Kapavietė

„Dažnai žmonės susirūpina kapaviečių tvarkymu pavasarį, tačiau matome, kaip dramatiškai kyla kainos, todėl siūlau nelaukti ir sudaryti sutartį rudenį. Pavasarį nereikės laukti eilėje ir iš karto turėsite gražią kapavietę. Rudenį visos sumos sumokėti nereikės, tik pradinę įmoką. Likusią sumą galima sumokėti dalimis – mes suprantame savo klientus, kad įrengti kapavietę yra brangu. Prisimenu ir savo asmeninę patirtį – Mamytės kapą įrengiau mokėdama dalimis“, – teigia D.Švobienė.

Kapai – ramybės ir maldos vieta

Nors akmens plokštės kainuoja daugiau nei skaldelės, tačiau vieną kartą pasiryžus investuoti į kapavietės sutvarkymą, daugiau nereikės niekuo rūpintis – kelis kartus per metus nušluostyti dulkes, nubraukti lapus. Priešingai nei skaldelė, kurią reikia kas keletą metų nuimti, nuplauti, nuvalyti, atnaujinti – reikalauja tikrai nedaug priežiūros.

Pasak D.Švobienės, jeigu žmogus nori tik „užsidėti pliusiuką“, kad sutvarkė kapus, renkasi skaldelę, tačiau vaikščiodami po kapines matome rezultatą – neprižiūrima, apleista, nevalyta skaldelė atrodo netvarkingai, nors ir investuoti pinigai.

D.Švobienė visiems linkėtų, kad kapai taptų ramybės ir maldos vieta, kur apsilankome ne tvarkyti kapo, o susikaupti, prisiminti artimą žmogų: „Per ilgametę savo darbo praktiką nuolat girdžiu, kaip nelieka laiko sutvarkyti kapo, kaip nudžiūsta nelaistytos gėlės, tačiau pasigendu tokių žodžių – kaip pasiilgau savo mamos, kaip norėčiau ją aplankyti, pabūti šalia kapo, pasikalbėti. Tik skubame, bėgame, tapome labai pragmatiški, o dvasinis ryšys nutolo. Patikėkite, kad nėra nieko geriau, kaip pasikalbėti mintyse su mama prie jos kapo. Ir nesvarbu, kad ji nieko jums neatsakys, tačiau atsakymai ateina vėliau. Tam, kad dvasinio ryšio neužgožtų varginanti kapų priežiūra, visada stengiuosi padėti žmonėms susitvarkyti kapavietę taip, kad nekeltų buitinių rūpesčių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius