-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 05

Kas iš to, kad prekė ekologiška, jei įvyniota į kelis sluoksnius plastiko?

„Jei šiandien ieškome natūralių maisto produktų, renkamės laisvai auginamų vištų kiaušinius, ekologišką mėsą, turime nepamiršti, ir kur tą sveiką maistą toliau gaminsite ir laikysime“, – pastebi „No Plastic World“ įkūrėja Rasa Butkevičiūtė.
Daržovės plastiko maišelyje
Daržovės plastiko maišelyje / 123RF.com nuotr.

Nors vertiname etišką verslą, ilgaamžius daiktus ir ekologišką, organinį maistą, tačiau plastikinių gaminių suvartojame vis dar labai daug.

Vienas iš labiausiai paplitusių, aplinkai kenksmingų produktų – vienkartiniai polietileniniai maišeliai. Teigiama, jog globaliu mastu jų sunaudojimas siekia apie 160 tūkst. vienetų per sekundę. Patekę į dirvą ar vandens telkinius plastikiniai maišeliai daro neatlygintiną žalą gyvūnijai.

Deja, net ir ekologiški maisto produktai yra laikomi plastikinėse tarose. „Jeigu perkame organinį avokadą, įpakuotą į dvigubą plastiką, ar tai vis dar yra eko?“, – retoriškai klausia „No Plastic World“ vadovė.

Pavojus jau virtuvėje

R.Butkevičiūtė prabrėžia, kad šiandien net ir stengdamiesi gyventi kuo ekologiškesnėje aplinkoje, dažnai pamirštame apie kasdien naudojamas plastikines maisto taras, kuriose gausu žmogui kenksmingų cheminių medžiagų bei dujų.

„Vieną dieną ir pati atkreipiau dėmesį, kiek daug plastikinių maišelių sunaudoju vieno apsipirkimo metu. Į vieną dedu svogūnus, į kitą – bananus, nors jau po 20 minučių grįžusi namo juos išimsiu, o maišelius išmesiu. Supratau, kad turiu keisti savo elgesį“, – apie poreikį keisti įpročius pasakoja pašnekovė.

Būtent kaip tik tuo laikotarpiu, t. y. prieš metus, ji teigia susipažinusi su ekologiškų produktų kūrėjais ir gamintojais iš Kalifornijos, siūlančiais įvairias alternatyvas kasdien naudojamiems plastikiniams gaminiams.

„Viena vertus, ieškojau išeičių, kaip pakeisti kasdien naudojamą plastiką. Kita vertus, norėjosi kurti kažką naudinga rytojui, kuriame gyvens mano dukros vaikai ir vaikaičiai, – apie priežastis startuoti su „No Plastic World“ pasakoja ne vieną veiklą vykdanti moteris. – Man ypač malonu, kad silikono maišelius sukūrė gamtos mylėtoja Kat Nouri, kuri šiandien aktyviai prisideda prie tarptautinių judėjimų prieš plastiko naudojimą“, – papildo ji.

Asmeninio archyvo nuotr./R.Butkevičiūtė (kairėje) ir K.Nouri
Asmeninio archyvo nuotr./R.Butkevičiūtė (kairėje) ir K.Nouri

Viena iš priežasčių, kodėl rekomenduojama sąmoningai rinktis kuo mažiau plastikinių gaminių keičiant juos į silikoninius, yra plastike randamas sveikatai pavojingas bisfenolis A (BFA). Moksliniais tyrimais nustatyta, kad ši cheminė medžiaga imituoja moteriškus reprodukcinius hormonus, o patekusi į žmogaus organizmą gali sukelti širdies bei kraujagyslių ligas, diabetą, kepenų pakitimus.

„Plastikas ne tik kenkia mūsų sveikatai, bet ir yra žaliava, kuri šimtus metų gulės sąvartynuose, žalos aplinką ir galiausiai sugrįš atgal į mūsų ekosistemą – maistą, vandenį bei kūnus. Matome, kur mus atvedė pastarųjų 50-ties metų įpročiai, ir žinome, kur jie nuves, jei taip gyvensime ir toliau“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Naujoves greitai perima jauniausi

Kasdienius įpročius R.Butkevičiūtė pripažįsta sąmoningai keičianti jau ne vienerius metus.

„Mano rankinėje visada galima rasti medžiaginį pirkinių krepšį, kasdien naudoju medinį dantų šepetėlį, kuris, išmetus po trijų mėnesių, natūraliai suyra gamtoje. Rūbus per ilgus metus išmokau komplektuoti taip, kad jų nereikia daug, ir nieko netrūksta“, – pasakoja ji.

123RF.com nuotr./Daržovės ekologiškuose maišeliuose
123RF.com nuotr./Daržovės ekologiškuose maišeliuose

Visgi, atsisakyti įprastos rutinos jai pavyksta tik palaipsniui: „Nemėgstu kraštutinumų ir niekada jų nesiūlau kitiems. Nebūtina daryti kelių pokyčių vienu metu. Sėkmingiau ir tvariau, kai įtvirtinęs vieną žingsnį eini toliau. Kai kurie pokyčiai reikalauja itin tvirtos savidisciplinos, o tai nėra lengva.“

Moteris pastebi, jog suformuoti naujus įpročius yra lengviau nei keisti senus.

„Pakeisti įprastą dantų pastą į dantų pastos tabletes man iki šiol yra sunku, visai priešingai nei mano paauglei dukrai. Ji pirmiau už mus visus priprato prie naujovių. Ne tik jas perėmė, bet ir mane padrąsino nepasiduoti. Nuo šiol ji visus užkandžius pakuojasi pati į savo maišelius, kuriuos žymekliais puošia savo piešiniais. Sako: tai juk stilinga, mama“, – su šypsena pasakoja R.Butkevičiūtė.

Stasher nuotr./Maišelis maistui
Stasher nuotr./Maišelis maistui

Tačiau kiekvienas pokytis, jos pastebėjimu, turi būti savalaikis. „Šiandien džiaugiuosi, kad tiek mano, tiek mano aplinkos įpročiai keičiasi – jau daug žmonių mielai pasiima kavą į automobilį termopuodelyje, vandenį – gertuvėje, užkandžius ar maisto likučius deda į daugkartinio naudojimo silikono maišelius, o dantis valosi mediniu dantų šepetuku. Tačiau dar prieš kelerius metus man tai būtų atrodę labai neįprasta ir nebūdinga“, – reziumuoja pašnekovė.

Parengė Laura Kešytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius