Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 28

Kas pakeis bet kokią žolę guldžiusį dalgį?

Kaip nupjauti žolę mažesniuose, sunkiau prieinamuose ar nelygiuose plotuose? Kaip apipjaustyti vejos pakraščius prie trinkelių takelio ar geležinės tvoros? Arba išpjauti peraugusią žolę, sustabarėjusios žolės kemsynus, krūmų ūglius? Su vejapjove tokių vietų nupjauti nepavyks, nes prietaisas tiesiog ten neįvažiuoja arba kyla tikimybė sugadinti jo ašmenis. Karpyti sodo žirklėmis? Tai būtų valandas trunkantis sodininko-„juvelyro“ darbas. Žoliapjovė arba liaudiškai – „trimeris“ – tai šiuolaikinis dalgio pakaitalas, įsiterpiantis į apaugusius tarpelius ir sėkmingai pašalinantis net kietesnius krūmų ūglius.
Reguliuojamo aukščio žoliapjovę galima pritaikyti savo ūgiui
Reguliuojamo aukščio žoliapjovę galima pritaikyti savo ūgiui / Bendrovės „Makita“ nuotr.

Apie žoliapjovės specifiką, šių prietaisų tipus ir darbą su žoliapjove pasakoja japonų sodo ir profesionalių įrankių gamintojo „Makita“ ekspertas Darius Lekevičius.

Žoliapjovė ar krūmapjovė?

„Ir vienas, ir kitas įrankis sukurtas tuo pačiu principu – ant ilgo koto pritvirtintas variklio mechanizmas, ant kurio sumontuota žoliapjovės „galva“ su nailoninio valo rite ir plastikiniais ar metaliniais ašmenimis. Žolei aplink medžius, vejos pakraščiuose ar sunkiai prieinamose vietose pjauti pakanka žoliapjovės su nailonine „galva“. Dėl didelio greičio nailoninio valo galai tampa stangrūs ir gali lengvai nukirsti stambias žoles. Kuo didesnis greitis, tuo stangresnis tampa valas“, – paaiškina D.Lekevičius.

Valui nusidėvėjus ar nutrūkus, tereikia stuktelėti žoliapjovės „galvą“ į žemę, kad prietaisas atpalaiduotų valo galus iki reikiamo ilgio.

Kai kurie sodo technikos gamintojai, pavyzdžiui „Makita“, šiandien pasiūloje turi žoliapjoves, kurios komplektuojamos tiek su nailoninėmis galvomis, tiek su plastikiniais, tiek su metaliniais ašmenimis.

Sumedėjusiai, peraugusiai žolei išpjauti naudojami tvirtesni plastikiniai ašmenys. Paprastai jie būna baltos spalvos, todėl pjovimo trajektorija tampa gerai matoma. Tai leidžia nupjauti žolę lygiau. Plastikiniai ašmenys skirti pjauti būtent žolei, juos naudojant įrankis eikvoja mažiau energijos.

„Krūmapjovės dažniausiai komplektuojamos su metaliniais, 3, 4 ar net 8 dantų ašmenimis, kurie be didelių pastangų pjauna išsišakojusius krūmus ar net jaunus medelius. Kuo daugiau dantų ašmenys turi, tuo stambesnį augalo kamieną gali nupjauti“, – paaiškina D.Lekevičius.

Bendrovės „Makita“ nuotr. /Krūmapjove išpjausite sumedėjusius augalus ir krūmus
Bendrovės „Makita“ nuotr. /Krūmapjove išpjausite sumedėjusius augalus ir krūmus

Neapsisprendžiate, kurį pasirinkti? Kai kurie sodo technikos gamintojai, pavyzdžiui „Makita“, šiandien pasiūloje turi žoliapjoves, kurios komplektuojamos tiek su nailoninėmis galvomis, tiek su plastikiniais, tiek su metaliniais ašmenimis. Kitaip tariant, pasirinkę vieną įrankį jį galite pritaikyti įvairiems sodo darbams ir įvairioms situacijoms.

Tiesus kotas ar lenktas?

Turbūt pastebėjote, jog žoliapjovės turi arba lenktą, arba tiesų kotą. Kaip išsirikti? Kuriuo pjauti bus patogiau? D.Lekevičius paaiškina, jog didesnės, galingesnės žoliapjovės paprastai turi tiesius kotus tam, kad šiuos įrankius būtų lengviau valdyti.

„Mažesnio galingumo žoliapjovės dažnai gaminamos su išlenktu kotu, kuris dirbančiajam leidžia lengviau kontroliuoti tolygų pjovimą. Na, o šiuolaikinės žoliapjovės turi netgi teleskopinius reguliuojamus kotus. Gamintojas „Makita“ yra sukūręs akumuliatorinę žoliapjovę, kurios kotas gali būti reguliuojamas nuo 83 cm iki 118 cm. Tokiu įrankiu patogiai dirbti gali tiek aukštas tiek žemo ūgio žmogus“, – sako pašnekovas.

Tačiau be tiesaus ir lenkto varianto, kai kurie įrankiai turi „išriestą“ arba apvalią, rankeną.

„Visa tai siejasi su įrankio darbo pobūdžiu. Krūmapjovės, kurios skirtos krūmų pjovimui paprastai turi dviračio tipo rankeną, kuri leidžia tvirčiau išlaikyti įrankį pjaunant krūmus. O paprastai žoliapjovei pakanka patogios kilpos arba, kitaip tariant, „D“ formos rankenos“,– sako D.Lekevičius.

Bendrovės „Makita“ nuotr. /Žoliapjove paprasta apipjauti žolę aplink medžius
Bendrovės „Makita“ nuotr. /Žoliapjove paprasta apipjauti žolę aplink medžius

Kaip dirbti su žoliapjove?

Štai klausimas, kuris galėtų sutrikdyti net ilgus metus dirbančius su žoliapjove: ar žinote, į kurią pusę sukasi jūsų prietaiso „galva“?

„Visuomet pravartu žinoti, į kurią pusę ji sukasi. Jeigu prieš laikrodžio rodyklę, tuomet visa nupjauta žolė bei šiukšlės bus išmetamos į kairiąją pusę. Tokiu atveju, švariau ir efektyviau nupjausite vejos pakraščius aplink namą, judindami žoliapjovę iš dešinės į kairę ir eidami dešiniuoju šonu palei namą“, – pataria D.Lekevičius.

Labai svarbu, kad žoliapjovė turėtų nepažeistą apsauginį gaubtą – tai patikrinkite prieš įsigydami tokio tipo prietaisą. Jei pasiryžote išpjauti krūmus, būtina mūvėti storus darbo drabužius bei šalmą su apsauga veidui.

„Makita“ technikos ekspertas perspėja, jog bet koks akmenukas ar medžio gabaliukas didžiuliu greičiu išsviestas išcentrinės jėgos, gali itin skaudžiai sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius