Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 05

Kauno tvirtovės fortų požemiuose filmavę kauniečiai:  „Ten nebuvo elektros ir skraidė šikšnosparniai“

„Klipo filmavimas buvo visa puokštė iššūkių“, – sako Kauno death metal grupės OSSASTORIUM lyderis Saulius Rimas. Į paslaptingus Kauno tvirtovės fortų požemius nusileidę muzikantai čia praleido dvi naktis.
Kauno death metal grupės OSSASTORIUM vaizdo klipas buvo filmuojamas Kauno tvirtovės fortų tuneliuose
Kauno death metal grupės OSSASTORIUM vaizdo klipas buvo filmuojamas Kauno tvirtovės fortų tuneliuose / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Kaunas Muzika

Kauno miesto savivaldybės Paveldo skyriaus vedėju dirbantis S.Rimas sako, kad Kauno fortai jam yra pažįstami jau seniai, čia tenka lankytis ir darbo reikalais.

„Tikriausiai todėl ir kilo mintis fortų erdves, jų įspūdingą įspūdingą scenografiją panaudoti kokiame nors kinematografijos pavidale.

Juolab, kad ir mūsų muzika nėra saldi, gvildename filosofines, egzistencines temas apie žmogaus būtį, amžinybę. Tad viskas susidėliojo labai dėsningai.

Nors mes nesame vieninteliai, filmavę Kauno tvirtovės pastatuose, bet labai tikiuosi, kad šis mūsų vaizdo klipas paskatins žmones aplankyti fortus, įkvėps ir kitus atlikėjus, grupes, kino kūrėjus rinktis šias erdves“, – 15min GYVENIMUI sakė S.Rimas.

Kokiame iš fortų buvo filmuotas klipas, grupė neįvardija, tik sako, kad pats statinys yra XIX amžiaus. Tokiose erdvėse sukurti profesionalų vaizdo klipą nebuvo paprasta – teko susidurti su įvairiais iššūkiais.

Asmeninio archyvo nuotr. /Saulius Rimas
Asmeninio archyvo nuotr. /Saulius Rimas

„Visų pirma, sudėtinga logistika: į tunelius atgabenti visą aparatūrą, apšvietimo ir filmavimo techniką, instrumentus. Reikia daug labai fizinės jėgos ir išmonės, iki forto privažiuoja ne bet koks transportas.

Be to, ten nėra elektros, todėl reikia išradingai suktis, galvoti, kur ir kaip statyti generatorius, kad nesigirdėtų jų triukšmo ir jie neuždūmintų patalpų, kaip išvedžioti kabelius ir išdėlioti šviestuvus.

Pagaliau, forto tuneliuose bet kuriuo metų laiku yra šalta, visada – drėgmė, o filmuotis reikėjo trumpomis rankovėmis ir naktį“, – pasakojo S.Rimas.

Filmavimas tamsiu paros metu pasirinktas dėl to, jog į tunelius pro niekur nesklistų dienos šviesa.

„Po filmavimo aš peršalau, o dviem iš mūsų „įsisegė“ erkės forto kiemo žolėje, be to, virš galvų nuolat skraidė šikšnosparniai. Taigi – pilnas komplektas iššūkių.

Naktys, praleistos forte, buvo vienas tų aštrių įspūdžių, kurie lieka visam gyvenimui: šaltis, drėgmė, įtampa, nuovargis.

Kita vertus, matant galutinį rezultatą, kuris kokybe lenkia ne tik undergroundo, bet ir daugumos mainstreamo grupių video, supranti, kad stengtis buvo išties verta.

Pažymėčiau, kad tai gana retas atvejis Lietuvos metalo muzikos scenoje, kai undergroundo grupės išleidžia profesionaliai nufilmuotus klipus. Ši muzika yra ne komercinė, ji pajamų negeneruoja. Viską finansavome patys, pasikliovėme savo darbu, pastangomis ir investuotu laiku“, – kalbėjo S.Rimas.

VIDEO: OSSASTORIUM - Ad Infinitum (Official Video) 2020

Pirmasis grupės istorijoje oficialus vaizdo klipas skirtas kompozicijai „Ad Infinitum“, o klipo autorius – Rokas Baškys (Lumetri House), grupėje taip pat atliekantis ir bosisto pareigas.

„Ad Infinitum“ garso takelis, kurio instrumentinė versija grupės gerbėjams pažįstama iš 2018 metais išleisto mini albumo „Infinitus“, specialiai klipui buvo papildytas vokaline partija ir naujai perrašytas įrašų studijoje „Lapės Records“, talkinant garso režisieriui Laurynui Baškiui.

Nemenką patirtį tiek nekomercinių, tiek popatlikėjų klipų kūrime turintis R.Baškys pripažįsta, kad fortų požemiai vizualiai yra pati įspūdingiausia lokacija, kurioje yra tekę filmuoti, tačiau kartu ir pati sudėtingiausia.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kauno death metal grupės OSSASTORIUM vaizdo klipas buvo filmuojamas Kauno tvirtovės fortų tuneliuose
Asmeninio archyvo nuotr. /Kauno death metal grupės OSSASTORIUM vaizdo klipas buvo filmuojamas Kauno tvirtovės fortų tuneliuose

„Esame nuoširdžiai dėkingi VŠĮ „Kauno tvirtovės parkui“, kad patikėjo mums šias erdves ir leido jas įamžinti mūsų kūrinyje, bei visiems draugams, ištiesusiems pagalbos ranką“, – vieningai tvirtina grupės nariai.

„Ad Infinitum“ kūrinio centrinė ašis – alegorija, vaizduojanti amžiną žmonijos metafizinę problemą – siekį išsivaduoti iš egzistencijos labirintų ir pasiekti amžinybę. Klipe matomos istorijos protagonistas bando pabėgti nuo jį persekiojančio silueto, tačiau galiausiai jis vėl atsiduria pradiniame taške, o įsižiūrėjęs į persekiotojo veidą suvokia esantis užburtame rate ir visą laiką bėgantis nuo savęs paties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius