Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 14

Kelią į virtuves Lietuvos žmonių namuose skinasi bekontakčiu būdu valdomi vandens maišytuvai

Mostelėjai ranka greta jutiklio – ir pasileido iš čiaupo šilto vandens srovė. Komercinėse ir visuomeninėse erdvėse tokie bekontakčiai vandens maišytuvai nebestebina. Išmanieji santechnikos gaminiai funkcionaliai išsprendė higienos, patogumo ir tvarumo klausimus. O galiausiai, pritaikyti virtuvės komplektams, palengvino kasdienę namų ruošą, kurios pastaraisiais metais daugiau negu būta bet kada anksčiau.
Bekontaktis sensorinis vandens maišytuvas
Bekontaktis sensorinis vandens maišytuvas / Bendrovės „Franke“ nuotr.

Sensorinių maišytuvų poreikį virtuvėje geriausiai iliustruoja aritmetika. Kadangi šis įrenginys naudojamas rankų, maisto produktų ir nešvarių indų plovimui, vien virtuvėje 4 asmenų šeima atidaro ir uždaro čiaupą vidutiniškai 90 kartų per dieną.

Pirmieji eksperimentiniai didžiųjų santechnikos gamintojų sensorinių maišytuvų modeliai virtuvei rinkoje pasirodė jau prieš keletą metų.

Bendrovės „Franke“ nuotr./Sensoriniai vandens maišytuvai virtuvėje užtikrina ne tik komfortą, bet ir laiko, vandens bei jo šildymo sąnaudų taupymą
Bendrovės „Franke“ nuotr./Sensoriniai vandens maišytuvai virtuvėje užtikrina ne tik komfortą, bet ir laiko, vandens bei jo šildymo sąnaudų taupymą

Tiesa, dažniausiai jie taip ir likdavo paveikslėliais katalogų puslapiuose, kadangi turėjo trūkumų, buvo ganėtinai brangūs, dėl ko ir neprigijo rinkoje.

Tuomet apie save priminusi šveicarų bendrovė „Franke“ subalansavo nerūdijančio plieno korpuso šiuolaikišką vandens maišytuvą.

Vien virtuvėje 4 asmenų šeima atidaro ir uždaro čiaupą vidutiniškai 90 kartų per dieną.

Moderniam rankos mostu valdomam maišytuvui buvo pritaikyti labiausiai pasiteisinę ankstesnių produktų parametrai.

Tad kokie gi inžineriniai sprendimai priimami šiuolaikiškuose santechnikos įrenginiuose, atrandančiuose savo vietą ir lietuvių namuose?

30 laminarinės srovės sekundžių

Šveicarų gamintojų sukurtas sensorinis vandens maišytuvas – hibridinis. Dešinėje jo pusėje – šoninė maišytuvo svirtis. Net ir kai ji užsukta, kairėje pusėje veikia intuityvus išsyk reaguojantis bekontaktis infraraudonųjų spindulių jutiklis.

Pastarąjį aktyvavus, vandens srovė automatiškai teka optimaliausią laiką – 30 sekundžių. Nebent patys, mostelėję ranka, tėkmę sustabdote anksčiau.

Bendrovės „Franke“ nuotr./Bekontaktis sensorinis vandens maišytuvas
Bendrovės „Franke“ nuotr./Bekontaktis sensorinis vandens maišytuvas

Tam, kad vandens srovė nepasileistų tada, kada ji nepageidaujama, nuo atsitiktinių judesių saugo iki 5–10 cm optimizuotas jutiklio darbinis diapazonas optimizuotas.

Sklandi laminarinė srovė ypatinga ir tuo, kad dėl šios technologijos vandens purslai plautuvėje ir aplink nesitaško.

Užsiminus apie srovę, vertėtų paminėti ir tai, kad iš „Franke“ bekontakčio maišytuvo teka laminarinės srovės srautas. Paprasčiau tariant, tai reiškia, kad oras iš srovės yra eliminuotos. Ką tai lemia?

Miklų talpos pripildymą vandeniu bei patogesnį rankų plovimą. Sklandi laminarinė srovė ypatinga ir tuo, kad dėl šios technologijos vandens purslai plautuvėje ir aplink nesitaško. Iš anksto nustatytas vandens srautas užtikrina švaresnę virtuvinio komplekto zoną.

Amžinas nerūdijančio plieno korpusas

Nerūdijantis plienas, iš kurio gaminamas bekontakčio maišytuvo korpusas, yra itin atsparus valikliams, taip pat rūdims bei kitiems korozijos ir dėvėjimosi veiksniams.

Ši medžiaga dera beveik visose virtuvėse, ji itin higieniška ir neporėta, todėl nepasižymi lepumu priežiūrai, lengvai valoma, o ant paviršiaus nesirenka pirštų atspaudai ar dėmės.

Bendrovės „Franke“ nuotr./Nerūdijančio plieno korpusas
Bendrovės „Franke“ nuotr./Nerūdijančio plieno korpusas

Kadangi įrenginiu naudojamasi tiesiogiai su juo nekontaktuojant, kartu mažėja ir bakterijų plitimo bei kryžminės taršos rizika.

Kadangi įrenginiu naudojamasi tiesiogiai su juo nekontaktuojant, kartu mažėja ir bakterijų plitimo bei kryžminės taršos rizika.

Ši medžiaga apskritai yra itin atspari aukštai temperatūrai ir rūdims. Sugrįžtant prie maišytuvų temos – tokio korpuso įrenginiai praktiškai universalūs, kadangi tinka prie bet ko.

VIDEO: Sensorinis vandens maišytuvas virtuvei

Komunalinių paslaugų išlaidų apkarpymas

Bekontakčiuose „Franke“ vandens maišytuvuose vandens temperatūrą infraraudonųjų spindulių judesio jutikliui galima nustatyti iš anksto. Ji reguliuojama svirtimi, esančia dėžutėje po plautuve.

Tekančio vandens temperatūra gali būti keičiama bet kuriuo metu, pasukant rinkiklį, esantį ant valdymo bloko.

Kadangi maišytuvas pradeda leisti vandenį vos paliestas, norima temperatūra ir vandens srautas mus pasiekia kur kas greičiau.

Norintiems pastebimai apkarpyti komunalinių paslaugų išlaidas ir vandens šildymo sąnaudas, rekomenduojama temperatūrą nustatyti į maloniai vėsią.

Rozetė ir laidai nereikalingi

Bekontaktis vandens maišytuvas veikia ir „bekontakčiu nuo rozečių“ būdu. Vadinasi, jo veikimui nereikia elektros įvadų.

Norintiems pastebimai apkarpyti komunalinių paslaugų išlaidas ir vandens šildymo sąnaudas, rekomenduojama temperatūrą nustatyti į maloniai vėsią.

Suaktyvinus jutiklį, keturios standartinės baterijos duoda impulsą jutiklio magneto pasisukimui, taip paleidžiama vandens srovė.

Prabanga ar būtinybė einantiems tvarumo kryptimi?

Buities įrangos modernėjimo ir praktiškėjimo procese nuo kitos buities įrangos vandens maišytuvai neatsilieka. Ypač aktyviai jų kūrimo ir įdiegimo namuose procesai vyksta pastaraisiais metus, kai namuose ne vien ilsimės, bet ir dirbame.

Natūralu, kad laiko leidžiame ir šeimininkaudami virtuvėje.

Nėra abejonės, kad ateityje sensoriniai vandens maišytuvai taps nepakeičiamu pagalbininku šeimininkams miltuotomis rankomis, apdorojus vištieną ar žuvį, kupinomis obuolių saujomis bei mažajam namų gyventojui, prie plautuvės priėjusiam su tuščia stikline vandeniui.

Tikėtina, kad toks aktyvus rankų plovimas vaikams bus ne tik komfortiškesnė, bet ir kur kas mielesnė procedūra.

Suaugusiems, tausojantiems aplinką, taip pat kyla teigiamos emocijos: rankos mostu sustabdę vandenį tol, kol išsimuiluojame delnus, sutaupome bemaž 3 litrus vandens kaskart, todėl mažėja ir vandens suvartojimas.

Bendrovės „Franke“ nuotr./Išmanieji santechnikos gaminiai funkcionaliai išsprendė higienos, patogumo ir tvarumo klausimus
Bendrovės „Franke“ nuotr./Išmanieji santechnikos gaminiai funkcionaliai išsprendė higienos, patogumo ir tvarumo klausimus

3 snapo variantai

„Atlas Neo Sensor“ – tokį pavadinimą šveicarai suteikė naujajam bekontakčiam vandens maišytuvui. Pastarojo snapą galima rinktis iš 3 variantų ir visada madingų spalvų: neutralaus nerūdijančiojo plieno ir įdomios PVD danga dengtos pramoninės juodos.

Jeigu maišytuvų ir plautuvių „einamų“ spalvų trejetukas stabiliai keičiasi, juoda ne tik kad niekur nedingo, bet išstūmė kitas spalvas.

Standartinis – pasukamas snapas – užtikrina tvirtą veikimą bet kuriuo metu, ištraukiamas purkštukas suteikia universalumo ir laisvės aplink plautuvę, tuo tarpu ištraukiama maišytuvo galvutė su purkštuku – galimybę pasirinkti pastovią vandens srovę arba, prireikus, purškimą stipresne srove.

Juoda – ne vien klasiška, bet ir madinga

Įdomu tai, kad daugmaž penkmetį viena populiariausių maišytuvų spalvų Lietuvoje apskritai išlieka juoda. Jeigu maišytuvų ir plautuvių „einamų“ spalvų trejetukas stabiliai keičiasi, juoda ne tik kad niekur nedingo, bet išstūmė kitas spalvas.

Galiausiai juoda spalva virtuvės santechnikoje atsiskleidė turinti kone 50 atspalvių, tarp kurių – netgi industrinis prieskonis. Toks atspalvis siūlomas ir „Franke“ bekontakčiams maišytuvams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius