-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11

Kilimas – kaip meno kūrinys: į ką svarbu atkreipti dėmesį, renkantis jį interjerui?

Sunku atrasti namus, kuriuose nebūtų nei vieno kilimo. Jei ne svetainėje ar miegamajame, jis būtinai bus vonioje ar prieškambaryje, kur atlieka labai aiškią funkciją. Šiuolaikiniuose interjeruose įprasta tiesti kilimus ne tik dėl patogumo, jaukumo ar poreikio, bet ir siekiant integruoti meną namuose, kai kitos galimybės tam nėra arba kai vizualiai tai – efektyviausias sprendimas. Interjero specialistai to nauja mada nevadina – kilimai visada buvo madingi, tik skyrėsi jų naudojimo pobūdis, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Agnės Kišonaitės kilimas „Gervė“
Agnės Kišonaitės kilimas „Gervė“ / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Interjeras Kilimas

Kilimai visada aktualūs

„Kilimai nepavaldūs madai. Jos tendencijas nusakantys kriterijai pernelyg įvairūs, kad juos galėtume įvardinti „madingumu“. Kilimas – tai funkcijos ir dekoro elementas, kurio pasirinkimas visuomet buvo sąlygojamas kultūrinio konteksto, pavyzdžiui, tais laikais, kai kilimai buvo deficitinė prekė, jie buvo naudojami kaip sienų dekoras. Šiandien, kuriant interjerus, dominuoja funkcinė kilimo paskirtis, kai jis tiesiamas dėl akustinių, termoreguliacinių ir higieninių poreikių“, – sako interjero dizainerė Ana Baravykienė.

Jos teigimu, retas atvejis, kai namuose nėra jokio kilimo. „Vienintelė priežastis, verčianti atsisakyti kilimo, galėtų būti šeimininkų sveikata – jautrumas tam tikriems alergenams. Kartais tokiais atvejais tenka verstis ir be kilimų, ir be užuolaidų, o jaukumą stengiesi sukurti kitais dekoro elementais arba ieškoti medžiagų, kurios nesukelia alergijų, pavyzdžiui, medvilnė, linas“, – sako „Varoom“ interjero studijos dizainerė.

Pasak jos, išimtinais atvejais užsakovai atsisako kilimų, paprastai suteikiančių jaukumo ir komforto jausmą. Dėl šios priežasties jie paklausūs ir visuomeninėse erdvėse.

Asmeninio archyvo nuotr./Agnės Kišonaitės kilimas „Nykštukas“
Asmeninio archyvo nuotr./Agnės Kišonaitės kilimas „Nykštukas“

Kuria vientisumą interjere

Be sveikatos klausimų, kiti dalykai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį renkantis kilimą – proporcijos ir spalvos.

„Nors kilimus galima tiesti tiek didelėse, tiek mažose erdvėse, svarbu išlaikyti kompozicinį santykį – kilimas savo dydžiu neturi užgožti erdvės.

Taip pat svarbu atsižvelgti į kitus dalykus – kilimo dydį, formą, faktūrą, spalviškumą. Koloritinis konceptualumas itin svarbus interjere. Kilimas net gali sugadinti visą erdvės dermę, jei jo spalvinė gama neatitiks interjero“, – sako specialistė.

Jos teigimu, kilimai, kaip spalviniai akcentai, gali pabrėžti dizaino idėją ir taip prisidėti prie estetinio erdvės vientisumo. Dermę interjere turėtų palaikyti visi elementai – nuo kilimo iki durų rankenos, ir net šaukštelio.

123rf.com nuotr./Svetainės interjeras
123rf.com nuotr./Svetainės interjeras

Tikslingai parinkta kilimo vieta taip pat yra būdas atskirti funkcines zonas. „Laisvo judėjimo pojūtis, toks aktualus nūdienos žmogui, paprastai sukuriamas projektuojant virtuvę, valgomąjį ir svetainę vienoje erdvėje. Tokiu atveju kilimas gali optimaliai akcentuoti tam tikrą zonos paskirtį“, – pataria interjero dizainerė A.Baravykienė.

123RF.com nuotr./Virtuvės interjeras
123RF.com nuotr./Virtuvės interjeras

Jos teigimu, tuo pačiu kilimas leidžia išvengti ne visada estetiškai priimtinų ar net sudėtingų sprendimų, kai zonos atskiriamos skirtinga grindų danga, pavyzdžiui, plytelės tiesiamos virtuvės, o medžio parketas – svetainės zonoje. Pasirinkus plyteles visam pirmam gyvenamojo namo aukštui, lengviau palaikoma tvarka, o jauki svetainės zona sukuriama patiesiant kilimą.

Kilimas – kaip meno kūrinys

Kilimai taip pat gali tapti sprendimu, kai į namus norima integruoti meno kūrinius, bet tam nėra tinkamų sienų ar vengiama apsikrauti papildomais elementais.

123RF.com nuotr./Kilimas interjere
123RF.com nuotr./Kilimas interjere

„Autorinis kilimas vertingas ne tik kaip interjero detalė, bet neretai turi ir meninę vertę. Rankų darbo vienetinis kilimas gali įkvėpti interjero idėją, tapti pagrindiniu jo akcentu, ypač, kai savininkai tokį kilimą turi iš anksto, prieš pradedami kurti interjerą“, – sako dizainerė Ana Baravykienė.

Jos teigimu, kilimas, kaip meno kūrinys, gali būti parenkamas ir kūrybos procese ar jau turint užbaigtą interjerą. Lygiai taip pat jis gali tapti centriniu, dėmesį patraukiančiu elementu, natūraliai papildyti ir užbaigti interjerą.

Svarbu tai, jog, net tuomet, kai kilimas naudojamas kaip meno kūrinys, jis vis tiek atlieka savo pirminę funkciją – kuria jaukumą bei komfortą, ir atvirkščiai: jei kilimas pasirenkamas tik dėl praktinių sumetimų, jis dalinai keičia erdvę – įneša estetikos ir tampa dekoro elementu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius