Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 01 09

Kitokios orchidėjos: ekspertė S.Pranaitė siūlo atrasti naujas, įdomias rūšis

Manote, kad orchidėjos jau nebemadingos ir jų šlovė praėjo? Gal šiandien esame atradę ir kitų kambarinių gėlių, bet orchidėjos niekada neišeis iš mados.
Bulbophyllum rothschildianum – tik pažvelkite, kokia žiedų forma, spalva ir raštai!
Bulbophyllum rothschildianum – tik pažvelkite, kokia žiedų forma, spalva ir raštai! / S.Pranaitės nuotr.

Tuo neabejoja Skaistė Pranaitė, studijos „Orchidėjos“ įkūrėja. „Žinių radijo“ laidoje „Augalų entuziastai“ ji papasakojo apie įdomesnes orchidėjų rūšis, apie šių gėlių kolekcininkus ir apie ypatingas orchidėjų veisles. Lažinamės, kad perskaitę vėl norėsite auginti orchidėją savo namuose?

L.Liubertaitės nuotr. /Lina Liubertaitė ir Skaistė Pranaitė
L.Liubertaitės nuotr. /Lina Liubertaitė ir Skaistė Pranaitė

Orchidėjos – kambarinės gėlės, kurias sunku nukonkuruoti

Skaistė prisimena, kad kai prieš penkiolika metų ji įsigijo savo pirmąjį falenopsį, Lietuvoje dar beveik nebuvo jokių žinių apie šias gėles ir jų auginimą. Bėgant metams, orchidėjų populiarumas sparčiai augo, o su juo daugėjo ir informacijos. Šiandien neretai žmonės mano, kad apie orchidėjas jau žino bene viską, bet Skaistė sako, kad visko apie jas žinoti tiesiog neįmanoma. Tai yra gėlės, kurių įvairovė yra neaprėpiama, todėl jos išlieka patrauklios ir žadinančios smalsumą tiek tarp gėlių augintojų mėgėjų, tiek tarp profesionalų.

Anot Skaistės, nukonkuruoti orchidėjas būtų tikrai sunku, nes dar neatsirado kita tokia kambarinė gėlė, kuri:

  • taip įspūdingai atrodo;
  • turi tokią plačią spalvinę gamą;
  • gali būti įvairių dydžių ir aukščių;
  • labai ilgai žydi.
S.Pranaitės nuotr. /Skirtingų dydžių, formų ir spalvų orchidėjų žiedai tiesiog negali nusibosti
S.Pranaitės nuotr. /Skirtingų dydžių, formų ir spalvų orchidėjų žiedai tiesiog negali nusibosti

Orchidėjos ir jų įvairovė

Orchidėjų įvairovė labai plati: nuo visai mažučių, telpančių delne, iki itin aukštų, su įspūdingo dydžio žiedais. Tikrų orchidėjų rūšių visame pasaulyje yra suskaičiuojami apie 30 000! Maža to, atrandama vis naujų. Pavyzdžiui, prieš kelis metus nauja orchidėja buvo atrasta Tailande.

Ką jau kalbėti apie orchidėjų hibridus – kasmet išvedama gausybė naujų variacijų, pasižyminčių dar nematytomis spalvomis ir žiedų formomis. Tad šios gėlės nepaliauja stebinti ir žavėti.

S.Pranaitės nuotr. /Bulbophyllum rothschildianum – tik pažvelkite, kokia žiedų forma, spalva ir raštai!
S.Pranaitės nuotr. /Bulbophyllum rothschildianum – tik pažvelkite, kokia žiedų forma, spalva ir raštai!

Skaistė paminėjo kelias mažiau žinomus orchidėjų variantus, kuriuos galite auginti ir savo namuose:

  • Orchidėjos, kurios puikiausiai auga ir žiemoja kieme. Pavyzdžiui, Cypripedium genties hibridas. Ši orchidėja lengvai išgyvena ir mūsų klimato sąlygomis – gali ištverti net -20 °C šaltį, o kartais net ir didesnį minusą. Tik įsivaizduokite, kaip puikiai jūsų kieme tarp kitų gėlių atrodytų tikros orchidėjos!
S.Pranaitės nuotr. /Skaistės kieme augančios orchidėjos
S.Pranaitės nuotr. /Skaistės kieme augančios orchidėjos
S.Pranaitės nuotr. /Egzotiškos išvaizdos žiedai gali puošti ir jūsų kiemą
S.Pranaitės nuotr. /Egzotiškos išvaizdos žiedai gali puošti ir jūsų kiemą
  • Kvepiančios orchidėjos. Jų nėra labai daug, bet kvepia jos itin ryškiai ir saldžiai. Įdomu tai, kad tokios orchidėjos turi gana užsispyrusį charakterį ir savo svaiginantį kvapą skleidžia ne visada, o tik tuomet, kai jaučiasi saugiai ir komfortiškai. Tarkim, po perkėlimo į naują vietą joms gali prireikti kelių dienų, kol nusiramina ir leidžia užuosti savo aromatą. Jei diena apniukusi ir lietinga, orchidėja irgi gali nekvepėti, o kai kambarys pilnas saulės – gėlė tarsi atsipalaiduoja ir paskleidžia kvepiančius savo kerus. Kai kurios orchidėjos kvepia labiau ryte, o kitos – vakare.

Orchidėjos kaip kolekcinė vertybė

Visame pasaulyje, tad ir Lietuvoje, yra žmonių, kurių širdis ir protus užkariavo orchidėjos – tai šių gėlių kolekcininkai. Ir jie renka toli gražu ne tik visiems geriausiai pažįstamus falenopsius, bet ir išskirtines, retai sutinkamas orchidėjų rūšis.

S.Pranaitės nuotr. /Karališkos išvaizdos orchidėjos (Paphiopedilum Ice Age x Ice Wind Mrs. White)
S.Pranaitės nuotr. /Karališkos išvaizdos orchidėjos (Paphiopedilum Ice Age x Ice Wind Mrs. White)

Vieni kolekcionieriai kaupia tik kelių rūšių orchidėjas, kiti renka miniatiūrines šių gėlių versijas, dar kiti kolekcionuoja visas, kokias tik gali gauti.

Kadangi pasaulyje nėra daug profesionalių rūšinių orchidėjų augintojų, kolekcininkams tenka šias gėles „medžioti“ visame pasaulyje, siųstis net iš atokiausių planetos kampelių ir už šias grakščias gėles pakloti tikrai stulbinamas pinigų sumas.

Radau tokį įdomų faktą, kad brangiausia pasaulyje yra Auksinė Kinabalu orchidėja arba Rotšildo orchidėja (Paphiopedilum rothschildianu), auginama tik Malaizijos Nacionaliniame Kinabalu parke. Vieno stiebo kaina gali siekti 6000 JAV dolerių. O iki šiol brangiausiai parduota yra Shenzhen Nongke orchidėja (išvesta kinų mokslininkų Shenzhen Nongke universitete), už kurią 2005 m. aukcione buvo sumokėta 202 000 JAV dolerių!

Kaip keičiasi požiūris į orchidėjų estetiką?

Panašu, kad orchidėjų augintojų skonis ir estetikos samprata stipriai keičiasi. Tik prasidėjus orchidėjų auginimo bumui, neretai tekdavo matyti gluminantį vaizdą – šiuos grakščius ir elegantiškus augalus pasodintus į permatomus plastikinius indelius nuo jogurto, silkės ar agurkų. Tad labai džiugina tai, kad šiandien jau supratome, jog graži turi būti visuma, o ne tik detalės. Kruopščiau renkamės akcentus, derančius ir su augalais, ir su bendru namų interjeru.

Be to, anksčiau labiausiai buvo vertinamos itin didelės, aukštos ir ryškios orchidėjos, o dabar vis dažniau žmonės renkasi vidutinio dydžio (iki 40 cm aukščio) orchidėjas. Jos yra ne tik kompaktiškos, bet ir labai puošnios – sukrauna daug žiedų, nors ir ne itin didelių.

S.Pranaitės nuotr. /Smulkiais žiedais žydinti orchidėja (falenopsių genties hibridas)
S.Pranaitės nuotr. /Smulkiais žiedais žydinti orchidėja (falenopsių genties hibridas)

Orchidėjos kompozicijoje su kitais augalais

Skaistė skatina nebijoti eksperimentuoti ir orchidėjas komponuoti kartu su kitais kambariniais augalais. Žalių lapinių gėlių, spalvingų orchidėjų ir kitų žydinčių augalų deriniai atrodo labai stilingai ir šiuolaikiškai. Žaidžiant aukščiais, dydžiais ir spalvomis galima sukurti išties unikalias kompozicijas.

S.Pranaitės nuotr. /Orchidėjos ir žalialapių kambarinių augalų kompozicija – stilingas interjero akcentas
S.Pranaitės nuotr. /Orchidėjos ir žalialapių kambarinių augalų kompozicija – stilingas interjero akcentas

Tiesa, orchidėjų ir kitų gėlių nereikia sodinti kartu, nes orchidėjoms reikalingas specialus substratas ir kitoks laistymo ritmas. Bet juk visada galite kelis augalus, pasodintus į atskirus vazonėlius, tiesiog kartu sudėti į gražų didelį indą. Jau anksčiau Skaistė yra rodžiusi, kaip padaryti nuostabią žiemišką kompoziciją kokedama būdu. Pažiūrėkite, kaip netikėtai joje atsiskleidžia orchidėja, suderinta su kitais ryškiai žydinčiais augalais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius