Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 02

Kodėl nepatartina „bučiuotis“ su augintiniu?

Tiksliau tariant, kodėl specialistai pataria pernelyg nemeilikauti su augintiniu ir neleisti jam laižyti jūsų veido?
Moteris su augintiniu
Moteris su augintiniu / 123RF.com nuotr.

Kiekvienas šunų mylėtojas po darbo dienos dažniausiai pasitinkamas su didžiausia meile, kuriai sunku atsispirti. Tai ne tik uodegos vizginimas, bet ir „šlapi bučiniai“ – jais augintinis išreiškia savo prisirišimą. Tačiau kuo tai gali būti pavojinga žmogui?

Kaip rašoma rd.com, virusologijos ir bakteriologijos profesorius Johnas Oxfordas paaiškino, kodėl jis niekada neleidžia savo šuniui laižyti jo veido. Specialisto teigimu, tam tikros bakterijos, esančios šuns seilėse, gali būti perduotos žmogui ir sukelti ligas, su kuriomis jis nepajėgus susidoroti. „Reikalas ne tik seilėse – šunys pusę savo gyvenimo praleidžia įkišę nosis į nešvarius kampelius ar net savo išmatas, todėl jų snukyje gausu bakterijų, virusų ir visų rūšių mikrobų“, – pastebi jis.

Profesoriui pritaria ir dr. Katy Nelson, teigianti: „Mitas, kad šuns burna yra švaresnė nei žmogaus.“ Specialistai sako, kad šunys gali perduoti tokias bakterijas kaip Clostridium, E.coli, Salmonella, Campylobacter. Visos šios bakterijos gali sukelti įvairias ligas, gastroenteritą, viduriavimą. Būta atvejų, kad šuo pernešė Haemophilus aphrophilus bakterijas žmonėms, kurios sukėlė smegenų abscesą ir širdies raumens uždegimą.

Vaikams gyvūnų perduodamų ligų rizika dar didesnė, be to, jie lengviau gali pasigauti kaspinuotį, jeigu šuns burnoje būta užkrėstų blusų liekanų. Lyg to būtų negana, šunų seilėse galima aptikti ir tokių bakterijų kaip capnocytophaga Canimorsus, kurios gali sukelti mirtinas infekcijas, pavyzdžiui, sepsį, dėl kurio išsivysto organų pažeidimai ir netgi mirtis.

Nereikėtų leisti šunims laižyti ne tik burnos, bet ir akių, nosies, ausų, žaizdų, nes visa tai sukelia gyvūnų perduodamų ligų riziką. Kad ją sumažintumėte, dr. K.Nelson pataria rūpintis augintinio burnos higiena, reguliariai apsilankyti pas veterinarą, valyti šuns dantis. Daugiau informacijos apie augintinių dantų priežiūrą rasite straipsnyje: Veterinarijos gydytojai apie dantų nepriežiūrą: „Kartais 3–4 metų Jorkšyro terjerams tenka išrauti pusę dantų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius