Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 13

Kokias daržoves jau galima sėti vasarį?

Metas prabusti sodininkams ir daržininkams – žiemos pabaiga puikus metas pradėti galvoti apie būsimą derlių. Ką galite pasėti jau dabar?
Daigai
Daigai / Vida Press nuotr.

Dienos vis pamažu ilgėja, sulaukiame daugiau saulės spindulių, todėl galime pradėti ruoštis papuošti savo palanges dailiais vazonėliais.

Pirmoji vasario dekada

Anksčiausiai sėjami baklažanai, paprika. Tai yra tos daržovės, kurių vegetacinis periodas ilgiausias. Šiuos reikia pradėti sėti vasario mėnesį.

Sėkite saldžiąsias paprikas į indelius. Gylis – 0,5 cm. Išdygti turėtų jau po 7–15 d., jeigu bus palaikoma 25–30 laipsnių temperatūra. Sudygusius persodinkite į atskirus indelius.

Baklažanai. Juos sėkite 1 cm gylyje į atskiras dėžutes ir rinkitės purų drėgną substratą. Uždenkite plėvele arba stiklu. Po 7–15 dienų 25–30 laipsnių temperatūroje turėtų pasirodyti pirmieji daigeliai.

Antroji vasario dekada

Sėkite šakninius salierus. Pats pasėjimas turi būti paviršinis, neužberkite pernelyg žeme. Pridenkite stiklu arba plėvele, tačiau padarykite ventiliaciją, kad daigai kvėpuotų. Po 7–10 dienų 22–24 laipsnių temperatūroje turėtų pasirodyti pirmieji daigai.

Porai. Juos sėkite 5 mm gylyje ir laikykite 22–24 laipsnių temperatūroje. Po 7–10 dienų laukite pirmųjų daigelių.

Trečioji vasario dekada

Vasario gale ar kovo pirmomis dienomis sėkite ankstyvuosius pomidorus. Po savaitės, dviejų – vėlyvesnius. Jiems labiausiai tinka purus, drėgnas gruntas. Pridenkite plėvele arba stiklu, o po 6–7 dienų 20–25 laipsnių temperatūroje galima tikėtis pirmųjų daigų.

Svarbiausia, nepaankstinti sėjos, nes per ilgai indeliuose užsibuvę daigai prasčiau prigyja, prasčiau auga. Svarbu, ar bus tinkamos sąlygos pasodinti šiltnamyje ar lauke. Daigų kokybė priklauso nuo daugelio veiksnių, pavyzdžiui, žemės kokybės, šviesos, šilumos, kada po sudygimo jie iškelti į šviesą, kada išpikiuoti, kaip pasodinti ir kaip prižiūrimi.

  • Pomidorų daigai indeliuose auginami iki 70 dienų.
  • Kopūstų – 55–60 dienų.
  • Agurkų – 25–30 dienų.

Tokio amžiaus pasodinti lengviau prigyja. Agurkų daigai sodinami, kai turi 4–5 tikruosius lapus. Pomidorų daigai sodinami, kai turi 6–7 tikruosius lapus, rašoma loretossodai.lt.

P.S. Vasarį sėti patartina tik tuomet, jeigu turite šiltnamį, kuriame ruošiate perkelti auginamas gėrybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius