Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 13

Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorei? Pataria specialistė

Gyvatvorės vėl išgyvena renesansą – tik šiais laikais jos atlieka ne vien apsauginę funkciją, bet ir daugelį kitų: atskiria ūkinę ar gyvenamąją zoną nuo reprezentacinės; puošia aplinką, sukuria įdomias augalų kompozicijas ir suteikia kiemui intrigos; atlieka ekologinę funkciją, nes joje apsigyvena sodui naudingi sparnuočiai bei smulkieji gyvūnėliai; sumažina gatvės triukšmą ir sulaiko dulkes; gyvatvorės iš žydinčių vijoklių ypač padeda atsipalaiduoti, o su valgomomis uogomis – suteikia naujų skonio atradimų.
Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorėms?
Kokie augalai labiausiai tinka gyvatvorėms? / Vida Press nuotr.

Iš gyvatvorių galima sukurti įdomius labirintus ar žaliąsias sodo figūras; jos paslepia nepageidaujamus statinius (šiukšlių konteinerius ar komposto dėžes); ir daug kitų įdomių dalykų…

Kada geriausia sodinti. Jei augalai, skirti gyvatvorei, auga vazonuose, tai bet kada. O jeigu plikomis šaknimis, t.y. neseniai iškasti, tai gan anksti pavasarį (kovą–balandį), kol nesprogsta jų pumpurai (lapuočiai), o spygliuočiai – keliomis savaitėmis vėliau. Paskui vėl galima rudenį, kai pradeda gelsti ir kristi lapai. Lepesnius augalus geriau sodinti pavasarį, kad šaknys spėtų prigyti.

Paskirtis

Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.
Fotolia nuotr./Gyvatvorės karpymas.

Rūpesčiai

  • Paruošiama vieta.
  • Naujai pasodintą gyvatvorę reikia žiūrėti, kad neišdžiūtų per visą vasarą, kol visai neįsišaknys.
  • Karpoma priklausomai nuo augalo – lapuočiai auga greičiau, geriausia anksti pavasarį, spygliuočiai lėčiau – šiltu metų laiku.
  • Tręšimas ne visoms būtinas. Mulčiavimas. Laistymas. Sniego nupurtymas.

Nekarpomos (laisvai augančios) gyvatvorės. Žydinčių augalų gyvatvorės: lanksvų, rododendrų, alyvų, rožių, hortenzijų, jazminų, deucijų (radastų), meškyčių, budlėjų, amorfų, krūminių sidabražolių, egzochordų, veigelių, kolkvicijų ir kt.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos

Nemėgsta karpymo. Pušys, ąžuolai, beržai, magnolijos, riešutmedžiai.

Spygliuočiai: cūgos, eglės, kadagiai, kėniai, kukmedžiai, maumedžiai, puskiparisiai, tujos (Smaragd, Columna, Elegantissima, Elwangeriana Aurea, Fastigiata, Globosa, Hoveyi, Rheingold, Brabant, Wareana Lutescens ir kt.).

Lapuočiai visžaliai: bugieniai, buksmedžiai, dyglainės, lauravyšnės, mahonijos.

„Fotolia“ nuotr./Tujos
„Fotolia“ nuotr./Tujos

Lapuočiai, tinkantys gyvatvorei: alyvos, alksniai, aronijos, blindės, karklai, gluosniai (Hakura Nishiki), bukai, cidonija ir svarainiai, erškėčiai, forsitijos, gudobelės, guobos, ievos, karaganos (žirnmedžiai), kaštonai, kauleniai, klevai (totorinis, trakinis), lazdynai, liepos, ligustrai, medlievos, obelys, kriaušės, slyvos, vyšnios-trešnės, pūkeniai, pūsleniai, putinai, raugerškiai, robinijos (akacijos), sausmedžiai krūminiai, sedulos, serbentai, skroblai, šaltalankiai, šeivamedžiai, tuopos, uosiai, žilakrūmiai.

Vida Press nuotr./Svarainių krūmas
Vida Press nuotr./Svarainių krūmas

Vijokliai: aktinidijos, citrinvyčiai, gebenės, kartuolė, ląstūnės, raganės, sausmedžiai, vynmedžiai, visterijos.

Vida Press nuotr./Žydinčios visterijos
Vida Press nuotr./Žydinčios visterijos

Retesnės ir įdomesnės gyvatvorės: bukų, cūgų, forsitijų, gluosnių ‘Hakura Nishiki’, vijokliai, kvepiančiais žiedais ar valgomais vaisiais; kompozicijos iš įvairių augalų, ir t. t.

Žolinių augalų gyvatvorės: levandos, lubinai, bijūnai, flioksai, ežiuolės, karpažolės, rūtos, bambukai (didbambukis, blizgusis ir kt.), piliarožės, melsvės, saulėgrąžos, viendienės, debesylai, smidrai, astrai, eraičinai, jurginai, vijoklinės (sukučiai, nasturtės, kobėjos, pelėžirnis, tunbergija).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bijūnai

Šaltinis – Medeinos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius