Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 26

Kokios naminės priemonės padės atbaidyti erkes?

Šiltuoju metų laiku mes daug laiko praleidžiame lauke ir gamtoje, todėl apsauga nuo erkių – būtina. Tokios ligos kaip Laimo liga ar erkinis encefalitas gali ilgam sutrikdyti sveikatą.
Kaip apsisaugoti nuo erkių?
Kaip apsisaugoti nuo erkių? / 123RF.com nuotr.

Ką reikėtų žinoti, jeigu įsisiurbė erkė?

Visų pirma, stebėkite savo savijautą. Specialistai sako, kad net 50 proc. ligonių, sergančių Laimo liga ar erkiniu encefalitu, niekada nematė įsisiurbusios erkės, taigi tai reiškia, kad jiems buvo įsisiurbusi nimfa. Ji maža it aguonos grūdelis ir mėgsta įsisegti tokiose vietose kaip plaukuota galvos dalis, pažastys, kirkšnys.

Per kiek laiko pasireiškia ir kuo skiriasi Laimo ligos ir erkinio encefalito požymiai?

Požymiai pradeda ryškėti maždaug per mėnesį. Erkinis encefalitas pasireiškia stipriu karščiavimu, žmogų kamuoja panašūs į gripą negalavimai, kurie praeina per 5 ar 6 dienas. Vėliau galima jaustis visai sveikai, tačiau po kiek laiko ateina antra karščiavimo banga. Kai antrą kartą sukarščiuojama, atsiranda galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, nervinės sistemos pažeidimų simptomai.

Laimo liga sukelia odos pažeidimą, atsiranda apytiksliai 5 cm skersmens raudona dėmė odoje ir ji plinta, vis didėja – taip liga pasireiškia 80 proc. žmonių. Retais atvejais Laimo liga gali pažeisti nervų sistemą; tada gali kamuoti radikulitą primenantys nugaros skausmai, ypač naktį, galimas veido raumenų paralyžius, akių, širdies, sąnarių pažeidimai.

Kaip apsisaugoti nuo nemaloniųjų kraujasiurbių? Išmėginkite erkes atbaidančius aromatus ir kitas namines priemones

Kvapai, kurie atbaido erkes

Sumaišykite 2 dalis baltojo vyno acto su 1 dalimi vandens. Įlašinkite citrinų, eukaliptų ar pipirmėčių eterinio aliejaus gerai suplakite. Supilkite į butelį su purkštuvu ir naudokite kas kelias valandas, t. y. apipurkškite drabužius ar atviras kūno vietas.

Jeigu skubate ir neturite laiko ilgai gaišti, gamindami apsauginę priemonę nuo erkių, puikiai tiks citrinos užpilas. Supjaustykite citriną griežinėliais, užpilkite verdančiu vandeniu ir gautu užpilu trinkite atviras kūno vietas.

Ar žinojote, kad erkės tiesiog negali pakęsti serenčių aromato? Taigi savo sodelyje jų pasodinkite su kaupu. Juk šios mielos gėlės dar ir puikiai atrodo! Išlošite, jeigu kovai su erkėmis pasitelksite ir medetkas, pavyzdžiui, jų nuovirą, aliejų ir t. t.

Nuo erkių padės ir anksčiau mūsų išgirtas arbatmedžių eterinis aliejus. Be to, jis malšina ir vabzdžių sukąstas kūno vietas. Skanaukite česnako, kadangi jame esančios medžiagos bei aromatas itin nepatinka erkėms.

Gvazdikėliai mums gal ir kvepia labai maloniai, tačiau erkės ir uodai šio kvapo nemėgsta. Geriausio rezultato pasieksite su eteriniu gvazdikėlių aliejumi arba šio puikaus prieskonio nuoviru.

Actas veikia kaip natūralus repelentas. Į butelį įpilkite 1 dalį acto, 1 dalį vandens, įlašinkite 10 lašų eukaliptų ar pipirmėčių eterinio aliejaus. Purkškitės gautu mišiniu kas kelias valandas.

Erkės, negali pakęsti česnakų kvapo. Todėl vasarodamos gamtoje juos drąsiai įtraukite į savo valgiaraštį arba patepkite atviras kūno vietas česnakų sultimis.

Nedideliame buteliuke galite sumaišyti 4 valg. š. migdolų aliejaus ir 10 eterinio snapučių aliejaus lašų. Gerai sukratykite ir turėsite puikią apsaugą nuo pavojingųjų erkių. Snapučių eterinį aliejų galite pakeisti levandų arba sumaišyti abu aliejus. Tuomet lašinkite kiekvieno po 5 lašus.

Erkės taip pat negali pakęsti citrusinių vaisių kvapo. Taigi galite nesunkiai pasiruošti natūralaus erkių baidiklio. Užvirinkite 2 puodelius vandens ir supjaustykite 2 pasirinktus citrusinius vaisius: citrinas, žaliąsias citrinas, apelsinus ar greipfrutus. Tiesa, idealiausias pasirinkimas būtų žalioji arba geltonoji citrina, nes jų kvapas yra aitriausias. Pavirinkite citrusinius vaisius apie valandą ir praėjus nurodytam laikui išgriebkite, o nuovirą perkoškite ir supilkite į butelį. Galite naudoti visai šeimai, gyvūnams, pievelei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius