Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 30

Koks kvapas gali atgaivinti ir apsaugoti nuo vabzdžių? J.Gaučaitės patarimai

Karštą vasaros dieną visaip kaip neriamės iš kailio, bandome atsigaivinti – pravėrę namuose langus, įjungę kondicionierių... Tačiau ar žinojote, kad atsigaivinti gali padėti tinkamai pasirinkti namų kvapai? Iš tiesų kvapai turi itin didelę galią – jūs galite ne tik nusiraminti, bet ir nuvaikyti vasarišką nuotaiką gadinančius vabzdžius. Tad meskite šalin visus repelentus, išbandykite kvapų galią!
Jorūnė Gaučaitė
Jorūnė Gaučaitė / nuotr. Svetlana Batūra

Patarimais su 15min GYVENIMO skaitytojais paprašėme pasidalinti aromaterapijos specialistės ir „Baltic Rituals“ žvakių bei muilų kūrėjos Jorūnės Gaučaitės.

– Jorūne, kaip galėtumėme atsigaivinti namuose karštą vasaros dieną vien pasirinkę tinkamą kvapą?

– Ypač karštomis vasaros dienomis namų kvepinimui siūlyčiau rinktis gaivius, mėtinius kvapus, tokius kaip melisos, pipirmėtės ar šaltmėtės. Šie kvapai stimuliuoja, harmonizuoja bei įneša į namus gaivos ir švaros.

– Ar tais pačiais kvapais galime kvepinti namus ir vasarą, ir žiemą? Galbūt vertėtų pasirinkti skirtingus aromatus? O kaip kvepinate namus jūs?

– Tikiu, kad kiekvieni namai nusipelnę būti apdovanoti pačiais maloniausiais ir giliausiais kvapų lobynais, kurie sužadina pozityvias emocijas ir sustiprina namų estetiką spalvotomis kvapų natomis, nepriklausomai nuo metų laiko.

Svarbiausia, kad namai kviestų grįžti į juos – to siekiu išlaikant harmoniją tarp mano jausenos ir namų aplinką papildančio aromato.

Kadangi vasarą mes daugiau sau leidžiame atsipalaiduoti, pailsėti, būname laisvesni ir tiesiog džiaugiamės būtimi, todėl mano namuose vasara kvepia pelargonijų, rožių, kvapiųjų kanangų (ylang ylang), tuberozų, nerolių eteriniais aliejais. Šie aromatai sustiprina Ugnies elementui (pagal tradicinę kinų mediciną yra 5 elementai) priklausančias emocijas – meilę ir džiugesį.

Fotolia nuotr./Bosvelija
Fotolia nuotr./Bosvelija

Vasaros vakarais mėgstu subtilesnius, romantiškus aromatus – smilkalinius, dervų, medienos kvapus. Jų švelniai salsvas ir turtingas kvapas suteikia vidinės harmonijos ir ramybės. Taip pat patinka santalų, miros, frankincenso (bosvelijų) aromatai, pastarasis nepakeičiamas meditacijų metu.

Na, o atėjus rudens darganoms ar žiemos šaltukui, dažnai savo sielą pamaloninu džiuginančiais šiltesniais ir aštresniais prieskoniniais aromatais, kuriuos neretai papildau citrusų eteriniais aliejais.

Kaip jau minėjau, kažkokios nusistovėjusios vienos taisyklės nesilaikau – tai priklauso nuo to, kaip aš jaučiuosi ar noriu jaustis.

– Ar tiesa, kad vasarą žmonės dažniausiai renkasi gaivesnius, citrusinius kvapus, o žiemą - saldžius, labiau nišinius?

– Tradiciškai citrusiniai kvapai yra laikomi džiaugsmo ir laimės kvapais, sužadinančiais pozityvius išgyvenimus. Jų terapinė paskirtis – atpalaiduoti, išlaisvinti ir pastūmėti judėti pirmyn. Tad, manau, kad jau vasarop, kada išsilaisvinusi gamta yra itin vitališka, žmogus, kaip tos pačios gamtos dalis, tiesiog nesąmoningai renkasi šių kvapų grupę.

Ir atvirkščiai – šaltuoju metų laiku, kada gamta rimsta, grimzta į žiemos miegą, žmogaus gyvybinės energijos tėkmė taip pat lėtėja, neretai jaučiamas jėgų, energijos stygius. Todėl nejučia mūsų olfaktorinė sistema krypsta į prieskoninių, šiltesnių kvapų grupę.

– Įvertinkite, ar dažnai keičiasi kvapų tendencijos? Ką pastaruoju metu renkasi žmonės? Ar visgi lieka ištikimi savo mylimiems kvapams?

– Pastaruoju metu pastebėjau, kad vis daugiau žmonių ieško gilesnių, ryškesnių kvapų, suteikiančių pasitikėjimo savimi, stabilumo, vidinio balanso, atnešančių meilės ir „spalvų“ į jų gyvenimus. Žinoma, yra kurie įsitikinę, kad atrasta jų kvapų grupė nepamainoma.

Tai gyvoji magija, tvyranti ore, mums belieka tik leisti sau kurti savo realybę patiems.

Visgi mano praktika rodo, besikeičiant gyvenimo situacijoms, žmonės nebijo rinktis ir tapti atviresniais, išbandydami naujas kvapų grupes.

Eterinių aliejų aromatai kuria kur kas daugiau, nei mums atrodo. Spalvos ir kvapai formuoja mūsų emocines būsenas, jomis galima išsklaidyti nykumą ir ištirpdyti širdies įšalą. Tai gyvoji magija, tvyranti ore, mums belieka tik leisti sau kurti savo realybę patiems. Man kurti savo realybę padeda eteriniai aliejai, kuriuos aš dar vadinu augalų sielų aromatais.

– Šiltiems orams atėjus, ypač vasarą, kovojame su įkyriais vabzdžiais, tačiau dažnai repelentų nuo uodų, erkių ir kt. nepakanka. Galbūt pavyktų natūralesniais būdais, tarkim, pasirinkus tinkamus aromatus, nubaidyti šiuos įkyruolius?

– Rekomenduočiau švelnaus mentolio kvapo spindulinių eukaliptų eterinį aliejų, kuris atbaidys nepageidaujamus vabzdžius. Taip pat tiktų ir rutulinių eukaliptų eterinis aliejus, tačiau jo kvapas yra aštresnis ir ne visiems patinkantis.

Vertėtų žinoti, jog puikiomis repelentinėmis savybės pasižymi ir populiarioji tikroji levanda, kuri ne tik atbaidys uodus ir kitus vabzdžius, bet ir įneš į namus malonaus provansinio kvapo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius