Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08

Krakmolas – ne tik kisieliui: 17 genialių idėjų, kaip jį panaudoti buityje

Jeigu manote, kad krakmolas reikalingas tik kisieliui išvirti, smarkiai klystate. Šis unikalus produktas namuose gali praverst daugeliu atvejų ir netgi padėti sutaupyti. Štai 17 patarimų, kaip krakmolą panaudoti visiškai ne pagal savo tikrąją paskirtį, tačiau rezultatai jus nudžiugins!
Langų valymas.
Kukurūzų krakmolas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 „Norfa“

Švarios sienos

Net ir kruopščiausiai gaminant maistą, sunkiai įmanoma išvengti užtiškusių riebalų ant virtuvės sienų. Žinoma, yra sukurta daugybė riebalus pašalinančių priemonių, tačiau galima išmėginti tai, kas yra kiekvienoje virtuvėje – kukurūzų krakmolą. Ant švaraus ir švelnaus audinio užberkite žiupsnelį krakmolo ir trinkite suteptą sienos vietą, kol riebalų dėmės tiesiog išnyks.

123RF.com nuotr./Vyras valo sienas
123RF.com nuotr./Vyras valo sienas

Blizgantys sidabriniai įrankiai

Jūsų sidabriniai stalo įrankiai prarado savo žvilgesį ir patamsėjo? Juos nesunkiai nuvalysite, panaudodami paprasčiausią krakmolą. Du šaukštus krakmolo sumaišykite su trupučiu vandens, kad gautųsi panaši į dantų pastą masė. Švelniai patrindami ištepkite ja įrankius ir palikite nudžiūti. Paskui įrankius patrinkite su švelniu skudurėliu ir jie vėl blizgės kaip nauji.

123RF.com nuotr./Sidabriniai stalo įrankiai
123RF.com nuotr./Sidabriniai stalo įrankiai

Pagalba zefyrams

Nusipirkote maišelį zefyrų, tačiau parėjus namo pirkinių krepšyje jie kažkodėl sušoko į vieną gumulą? Įberkite į maišelį vieną šaukštą krakmolo, užriškite maišiuką ir gerai pakratykite. Krakmolas sugers drėgmės perteklių ir zefyrai kaip mat atlips. Suberkite juos ant lentelės ir trumpam įkiškite į šaldymo kamerą – jie sukietės ir daugiau nebesusiklijuos.

123RF.com nuotr./Zefyrai
123RF.com nuotr./Zefyrai

Išgelbėkite pėdas

Jeigu šaltuoju metų laiku ilgai dėvite tą pačią avalynę ir jos neišdžiovinate, rizikuojate užsikrėsti pėdų grybeliu, kuris labai mėgsta šiltas ir drėgnas vietas. Kad išvengtumėte šio nemalonaus svečio, batų vidų pabarstykite krakmolu, kuris sugers drėgmės perteklių.

Atnaujinkite mylimiausius vaikų žaislus

Krakmolas gali puikiai pagelbėti ir valant minkštus vaikų žaislus. Jeigu pliušiniam meškinui ar kitam vaiko medžiaginiam draugui atėjo metas praustis, pirmiausia jį apibarstykite krakmolu, o paskui ištrinkite ir iškratykite. Kitas būdas – vieną ar kelis kimštus žaislus sudėkite į krepšį, įberkite ten puodelį krakmolo, krepšį užriškite ir smarkiai išsukite bei iškratykite. Žaislai atrodys kaip nauji.

123RF.com nuotr./Pliušinis meškutis
123RF.com nuotr./Pliušinis meškutis

Priemonė langų valymui

Sugalvojote išvalyti langus, tačiau neturi namuose specialaus valiklio? Bet tikriausiai turite kukurūzų krakmolo? Sumaišykite 2 valg. š. krakmolo, ½ stiklinės amoniako, ½ stiklinės baltojo acto su 3-4 litrais šilto vandens. Gerai išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Įpilkite pagamintą skystį į butelį su purškimo antgaliu ir imkitės darbo. Nupurkškite lango stiklą, paskui nuplaukite šiltu vandeniu. Dabar beliko nusausinti sausu popieriniu rankšluosčiu ir mėgautis spindinčiais langais!

Fotolia nuotr./Langų valymas
Fotolia nuotr./Langų valymas

Padės suvaldyti batraiščius

Slidūs batų raišteliai, atsirišantys kas 10 žingsnių, gali išvaryti iš proto kiekvieną. Tačiau ir čia mums gali padėti krakmolas. Pasidarykite tirpalą iš vandens ir krakmolo ir apipurkškite batraiščius. Palikite išdžiūti ir įverkite į batus. Pastebėsite, kad jie jau tapo nebe slidūs ir suvaldyti juos daug lengviau.

123RF.com nuotr./Sportiniai bateliai
123RF.com nuotr./Sportiniai bateliai

Padės pašalinti rašalą nuo kilimo

Rašalas ant prabangaus kilimo? Nesijaudinkite, ši brangenybė netrukus vėl bus kaip nauja. Sumaišykite šaukštą – du krakmolo su trupučiu pieno, kad gautumėte vienalytę masę. Ištepkite ja rašalo dėmę. Palikite kelioms valandoms, kol išdžius, paskui pavalykite ir išsiurbkite. Na štai, rašalo kaip nebūta!

Pašalins lygintuvo pėdsakus

Lyginote savo mylimiausią sijoną ir nuo lygintuvo ant jo liko blizgi dėmė? Ne bėda, jei virtuvės spintelėje turite kukurūzų krakmolo. Sušlapinkite nukentėjusią drabužio vietą ir apibarstykite ją krakmolu. Leiskite nudžiūti, tada nuvalykite krakmolą – kartu nusivalys ir blizgi dėmė.

123RF.com nuotr./Lygintuvas
123RF.com nuotr./Lygintuvas

Saugi dailės priemonė vaikams

Šis paprastas receptas visiems vaikams suteiks daug laimės. Sumaišykite ¼ stiklinės krakmolo ir 2 stiklines šalto vandens. Užstatykite ant viryklės ir maišant kaitinkite, kol masė pradės tirštėti, t. y. ims gautis kisielius.

Gautą kisielių supilstykite į skirtingus indelius. Įberkite į juos skirtingų spalvų maistinių dažų, gerai išmaišykite. Na, o dabar tereikia didelio popieriaus lapo, prastesnių drabužių arba prijuostės ir jūsų vaikas gali atsiduoti pačiai nuostabiausiai kūrybai – tapymui rankomis.

123RF.com nuotr./Mergaitė piešia
123RF.com nuotr./Mergaitė piešia

Atšviežins kilimą

Prieš siurbdami namus, pabarstykite kilimą kukurūzų krakmolu. Palikite bent pusvalandžiui ir siurbkite. Rezultatas jus nustebins!

Įveiks net kraujo dėmes

Jeigu ant drabužių ar kilimo nuvarvėjo kraujo, kuo greičiau veiksite, tuo bus geriau. Sumaišykite krakmolą su vandeniu, užpilkite ant dėmės ir patrinkite. Palikite džiūti saulėtoje vietoje. Kai išdžius, nutrinkite šepečiu krakmolo likučius. Jei dėmė vis dar matosi, procedūrą pakartokite.

Pakeis sausą šampūną

Augintiniui metas maudytis, tačiau neturite laiko, o gal esate labai pavargę? Ištrinkite jo kailį kukurūzų krakmolu ir gerai iššukuokite. Kailis blizgės ir tikrai pakentės dar dieną. Nespėjote išsiplauti galvos? Galite šią gudrybę panaudoti ir savo plaukams.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

Šaukštelis krakmolo grožiui

Gal sunku tuo patikėti, tačiau mūsų mamos krakmolą naudojo makiažui. Mat krakmolas puikiai sugeria riebalų perteklių ant odos, sutraukia poras ir prailgina makiažo priemonių buvimo laiką ant veido. Ir visai nesvarbu, koks yra jūsų odos tipas. Tad priemonę, užbaigiančią ir išsaugančią gražų makiažą, galite nesunkiai pasidaryti pačios. Tereikia sumaišyti ½ arb. š. krakmolo su 1 arb. š. vaikiškos pudros ir lengvai šepetėliu padengti veidą jau užbaigus makiažą.

123RF.com nuotr./Makiažo priemonės
123RF.com nuotr./Makiažo priemonės

Nagų lakui suteiks matinį atspalvį

Jaunos merginos mėgsta eksperimentuoti su įvairiomis nagų spalvomis. Jeigu nagus lakuojatės namuose pačios, siūlome pamėginti pasigaminti matinį nagų laką. Tam reikės į lako buteliuką įberti truputį krakmolą ir gerai išmaišyti. Dabar lakuojant nago paviršius ne blizgės, o bus švelniai matinis.

Natūralus naminis dezodorantas

Krakmolas yra puiki drėgmę sugerianti priemonė. Natūralių kosmetikos priemonių mėgėjai siūlo tokį naminio dezodoranto receptą. Sumaišykite 2 ar 3 valgomuosius šaukštus kokosų aliejaus, 1/8 stiklinės sodos ir 1/8 stiklinės kukurūzų krakmolo. Štai ir jūsų priemonė, padėsianti sustabdyti nemalonų prakaitavimą.

Vida Press nuotr./Natūralus dezodorantas
Vida Press nuotr./Natūralus dezodorantas

Raminanti vonia sudirgusiai odai

Kukurūzų krakmolas gali nuraminti sausą odą ir suteikti jai švelnumo. Ypač šaltais žiemos mėnesiais galite pastebėti, kad oda tampa šiurkštesnė ir jautresnė nei įprasta. Odą nuraminti gali drėkinanti pieno vonia su krakmolu. Jums reikės 2 stiklinių pieno miltelių, ½ puodelio kukurūzų krakmolo, ½ puodelio valgomosios sodos ir jūsų pasirinkto eterinio aliejaus (naudokite apie 10 lašų, ​​priklausomai nuo to, kokio stiprumo kvapo norite).

Sumaišykite visus miltelius į sandarų indą ir suplakite, kol gerai susimaišys. Tada nuimkite dangtį ir įpilkite eterinio aliejaus, vėl uždarydami ir vėl sumaišydami. Prieš naudojimą palikite paruoštą masę pastovėti 24 valandas vėsioje ir tamsioje vietoje. Kai būsite pasiruošę grožio procedūrai, jums tereikės įpilti 1 – 2 puodelius miltelių į karštą tekančią vonią. O dabar sėskite į ją ir atsipalaiduokite! Juk visi namai jau spindi švara!

123RF.com nuotr./Pieno vonia
123RF.com nuotr./Pieno vonia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius