Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 24

Kūčių vakaro burtai: kaip mūsų seneliai skaitydavo magiškus ženklus

Kūčių vakaras – ko gera, pati magiškiausia metų šventė. Taip pat tai vakaras, kai mūsų protėviai burdavosi, norėdami sužinoti, kas laukia ateinančiais metais, o taip pat stengdavosi prisivilioti sėkmę į savo namus ir savo gyvenimą. Kadangi ateities spėjimas ypač aktualus buvo merginoms, daugiausia Kūčių burtų susiję su meilės reikalais ir vedybomis.
Kūčios
Kūčios / Shutterstock nuotr.

Kūčių stalo burtai

Pagrindiniai kalėdinio laikotarpio burtai susiję su Kūčių vakaru ir dažniausiai tai vedybiniai, meilės burtai. Būrimas prasidėdavo jau nuo Kūčių stalo. Pavyzdžiui, pirmus kąsnius nuo stalo merginos dažniausiai dėdavosi į rankovę, tuomet juos perdėdavo į naują nosinaitę, kadangi buvo tikima, kad nauji daiktai atbaido piktas dvasias, ir laukdavo, ką susapnuos.

Mat valgis, atsidūręs ant Kūčių stalo, savotiškai įkrautas įvairiausiais palinkėjimais, nes žmonės susėdę linki vienas kitam laimės, sveikatos, sėkmės, todėl ir tampa stebuklingas.

Pasakojama, kad jei burtai pavykdavo, mergina pamatydavo prie Kūčių staliuko sėdintį jaunikaitį.

Dar vienas labai paplitęs ateities spėjimo būdas: merginos, po kąsnį surankiojusios visų patiekalų nuo Kūčių stalo, nusinešdavo juos „ant aukšto“ prie kamino, įrengdavo ten mažytį Kūčių stalą ir laukdavo kas prie jo prisės (pasivaidens ar ateis per sapnus). Suruošti šį Kūčių stalą reikėdavo taip, kad niekas nepamatytų, o patikrinti, ar nėra „svečio“, – po vidurnakčio.

Pasakojama, kad jei burtai pavykdavo, mergina pamatydavo prie Kūčių staliuko sėdintį jaunikaitį. Aišku, visos merginos norėdavo, kad jaunikaitis būtų mielas, kad patiktų, nes visą gyvenimą su juo teks pragyventi. Tais laikais skyrybos būdavo neįmanomos. O jei pasirodydavo kažkas juoda, neaiškaus, buvo manoma, kad mergina neištekės, o gal ir mirtis laukia.

Kitas būdas sužinoti merginai, ar ištekės, – įsipilti į dubenį vandens ir sukti dubenį, kol susidarys verpetas. Tada į vandenį metami du angliukai. Jei vanduo juos suneša į krūvą – ištekėsi, jei ne – liksi viena. Kitas variantas – į dubenį vandens metamas rūtų vainikėlis. Jei vainikėlis plaukia tavęs link – sulauksi piršlių, jei į kitą pusę – vestuvių nebus.

Jei mergina norėdavo sužinoti, iš kurios pusės jaunikio laukti, išeidavo į lauką ir spirdavo batą per vartus. Į kurią pusę batas atsisuks, iš tos pusės ir jaunikis pasirodys.

Burtai su šiaudais ir kūčiukais

Nemažai būrimų vykdavo ir su šiaudais. Kūčių vakarą po staltiese paklokite pluoštą šieno. Pavalgęs kiekvienas šeimos narys traukia po vieną šiaudą. Kuo jis ilgesnis ir storesnis, tuo geresnis ir ilgesnis bus gyvenimas. O štai merginoms šiaudai parodydavo ar ištekės: kuriai pasitaikė ilgesnis, ta greičiau ištekės. O jei visą saują išpešė, skaičiuoja, ar gaunasi porinis jų skaičius. Jei neporinis – vestuvių nebus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kūčiukai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kūčiukai

Taip pat skaičiuodavo iš dubens pasisemtus kūčiukus, žirnius ar riešutus: jei gaudavosi jų porinis skaičius, mergina su kažkuo sueis į porą, jei ne – šiemet liks viena. Kai susirinkusios merginos burdavosi, kuri pirma ištekės, kiekviena ant slenksčio padėdavo kūčiuką ir kviesdavo šunį. Kurios kūčiuką šuo pirmiausiai pačiups, ta ištekės pirmoji.

Dar vienas paprastas būrimo būdas – sudeda vyriškus ir moteriškus batus į maišą, paskui nežiūrėdami griebia. Jei mergina sugriebė vyrišką – ištekės, jei moterišką – ne.

Dar keletas nesudėtingų Kūčių burtų

Eidami miegoti ant 10 lapelių užrašykite po vieną norą. Tris lapelius palikite tuščius. Visus lapelius sumaišykite ir padėkite po pagalve. Kalėdų rytą tik pabudę nežiūrėdami ištraukite trisiš jų. Tie trys (ar mažiau, jei pasitaikė tuščias) norai turi išsipildyti iki kitų Kalėdų.

Kūčių vakarą, prieš eidami miegoti, prie lovos pasidėkite šukas, rankšluostį, muilą ir iš pagaliukų (pavyzdžiui, degtukų) sudėliokite šulinį. Naktį turėtumėte susapnuoti, kas jūsų laukia kitais metais.

Vienas seniausių iki šių dienų išlikusių ateities spėjimo būdų – vaško liejimas. Šis būrimas gana panašus į burtus su kavos tirščiais. Prieš keletą amžių kavos Lietuvoje nebuvo nė kvapo, o burtams lietuvaitės naudojo karštą vašką.

Atlaužkite vaško gabalėlį, įdėkite į šaukštą. Laikydami šaukštą virš žvakės liepsnos jį išlydykite ir šliūkštelėkite į dubenį šalto vandens. Vandenyje sustingusi figūrėlė atskleis, kas jūsų laukia. Karštas vaškas vandenyje gali įgauti pačių įvairiausių formų – pasistenkite įjungti vaizduotę ir pritaikyti asociacijas.

Vidurnaktį į dubenį pripilkite vandens, įberkite šiek tiek pelenų, cukraus ir druskos. Viską gerai sumaišykite. Kai vanduo „nurims“, įmeskite į jį savo ir mylimojo plaukus. Palikite dubenį iki ryto. Jeigu plaukai ryte bus nutolę vienas nuo kito, gali būti, kad kitais metais jūs nutolsite. Jeigu plaukeliai liesis vienas su kitu, bus persipynę, tikėtina, kad laukia vestuvės ir šilti santykiai su išrinktuoju.

Paimkite du degtukus, įstatykite juos degtukų dėžutės šonuose ir užstumkite viršutine dėžutės dalimi, o tuomet uždekite. Šiuo būdu spėjami meilės reikalai. Jeigu sudegę degtukai „žiūrės“ vienas į kitą, galima teigti, kad jūsų laukia sėkminga ateitis su išrinktuoju, o nusisukę į skirtingas puses išduoda nesklandumus, o gal net išsiskyrimą.

Kitas būdas – paimti vestuvinį žiedą (tinka mamos ar močiutės), perverti jį savo plauku, suimti jo galus, kad žiedas kabėtų lyg pakabutis. Pripilkite pusę stiklinės vandens. Dabar įleiskite žiedą į stiklinę, tačiau jis neturi siekti vandens, ir palaukite, kol žiedas pradės judėti.

Kiek kartų suskimbčios besvyruodamas į stiklinės kraštus, sulaukusios tiek metų ištekėsite. Sudėkite vyriškus ir moteriškus batus į maišą, nežiūrėdama ištraukite vieną batą. Jei batas vyriškas, šiais metais neliksite vieniša, jei moteriškas – teks dar palūkėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius