Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 17

Kur panaudoti po Velykų likusius kiaušinių lukštus?

Po Velykų šventės likusius kiaušinių lukštus galite panaudoti buityje. Specialistai sako, kad iš kiaušinių lukštų galime pasigaminti, pavyzdžiui, trąšų sodo ir daržo augalams.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / 123RF.com nuotr.

Kokiose srityse dar gali praversti kiaušinių lukštai? Kaip rašoma forgerecycling.co.uk, būdų yra tikrai ne vienas.

Kompostuokite ir naudokite trąšoms

Pirmiausia verta žinoti, kad kiaušinių lukštai puikiai tinkami kompostuoti, tad jeigu nesiruošiate jų panaudoti trąšoms, galite sudėti į komposto dėžę.

Kalbama, kad kiaušinių lukštuose yra daug įvairių mineralų, todėl jie tinkami ir trąšoms ruošti. Siūlomas paprastas patarimas: susmulkinti kiaušinių lukštus, užpilti vandeniu ir po poros dienų perkošus galėsite maistingu vandeniu laistyti savo daržą.

123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštai pravers kompostui ir trąšoms
123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštai pravers kompostui ir trąšoms

Naudokite kaip apsaugą nuo kenkėjų

Jeigu kiaušinių lukštus sutrinsite iki miltelių konsistencijos, juos galėsite išbandyti kovodami su įvairiais kenkėjais, pavyzdžiui, sraigėmis ar šliužais. Įmaišykite į dirvožemį (taip pagerinsite ir jo struktūrą) ar pabarstykite tose vietose, kur daugiausia kenkėjų.

Vida Press nuotr./Lupamas kiaušinis
Vida Press nuotr./Lupamas kiaušinis

Naudokite daiginimui

Kiaušinių lukštai jums gali praversti kaip indeliai daigams sėti. Žinoma, sėdami turite būti atsargūs, nes kiaušinių lukštai yra trapūs. Tereikia padaryti nedidelę skylutę kiaušinio gale, juos laikyti vertikaliai – tam pravers kiaušinių dėžutė. Taip paprastai užsiauginsite norimų daigų, o kai daigas paaugs, jį tereikės perkelti į didesnį vazoną.

Shutterstock nuotr./Daigeliai kiaušinio lukšte
Shutterstock nuotr./Daigeliai kiaušinio lukšte

Sukurkite mozaiką

Kiaušinių lukštus galite panaudoti įvairiems kūrybiniams užsiėmimams su vaikais. Susmulkintus galite nuspalvinti įvairiomis spalvomis ir kurti mozaikas, įvairius atvaizdus, nuotraukų rėmelius. Tereikia pasitelkti fantaziją.

Pasidarykite žvakę

Kiaušinių lukštai, ypač įvairiaspalviai, nudažyti ar natūraliai gamtos numarginti, pavyzdžiui, putpelių, gali tapti žvakėmis. Patarimų, kaip jas pasidaryti, tikrai gausu – jums tereikia dagties, norimo vaško ir šiek tiek įgūdžių. Arba, jeigu norite greito efekto, į kiaušinių lukštus galite įdėti mažas arbatines žvakutes.

123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštuose galite padaryti žvakes
123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštuose galite padaryti žvakes

Panaudokite kaip vazą

Pavasarinės gėlės, pamerktos kiaušinių lukštuose, gali tapti tikra jūsų namų ar stalo puošmena. Išmėginkite! Juolab kad galite kiaušinių lukštus nuspalvinti ir taip „vazelei“ suteikti dar daugiau žaismingumo.

123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštus galite panaudoti kaip vazą
123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštus galite panaudoti kaip vazą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius