Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 25

L.Liubertaitė – apie 9 pervertintus augalus: sužinokite, kodėl nerekomenduoju

Visi augalai nusipelno dėmesio, tačiau kai kurie jo gauna per daug. Pervertinti augalai būna dėl įvairių priežasčių – pavyzdžiui, vieni jų labai brangiai kainuoja, o kiti tiesiog nepasiteisina auginant mūsų klimato sąlygomis.
Didžialapės hortenzijos ir stiebinės rožės
Didžialapės hortenzijos ir stiebinės rožės / Fotolia ir Linos Liubertaitės nuotr.

Be to, kaip ir dauguma gyvenimo sričių, sodininkystė priklauso nuo mados – augalai išpopuliarėja ir po kelerių metų atsibosta, o tuomet jiems ieškoma naujų alternatyvų.

Šitą sąrašą sudarė Lina Liubertaitė, organizuodama apželdinimo kursus „Geltonas karutis“ jau beveik dešimtmetį ir matydama pasikartojančias klaidas, žmonių nusivylimus bei dabartines tendencijas.

Neliūdėkite, jeigu jūsų mėgstamas augalas atsidūrė šiame sąraše. Visi jie gali atrasti savo nišą sklype – tiesiog turėkite omenyje šių augalų pliusus ir minusus.

VIDEO: 9 pervertinti augalai: labai gerai pagalvokite, ar norite juos auginti

Plaštakinis klevas

Jeigu jūsų širdžiai artimas rytietiškas sodo dizainas, tikrai esate pasvajoję apie plačiai išsikerojusį plaštakinį klevą (lot. Acer palmatum) nuostabiais raudonais lapais.

Kad ir kaip gražiai toks medis atrodo, Lietuvoje jis ne visuomet sėkmingai peržiemoja, ypač rytinėje dalyje. Be to, šis augalas ir nepigiai kainuoja.

Todėl tam, kas ieško gražaus, bet atsparaus ir patikimo medelio, siūlyčiau paieškoti alternatyvų – pavyzdžiui, šiame straipsnyje jų nemažai yra.

123RF.com nuotr./Plaštakinis klevas
123RF.com nuotr./Plaštakinis klevas

Tunbergo raugerškis

Ryški spalva, nedidelė kaina ir atsparumas – būtent todėl viešosiose erdvėse raugerškių matome labai daug. Tai pagrindinė priežastis, kodėl laikome raugerškį pervertintu – dėl tokio savo populiarumo jis jau labai pabodęs.

Be to, ypač ryškių spalvų veisles itin sunku pritaikyti kuriant kiemo dizainą, kad vaizdas būtų harmoningas.

Šie augalai taip pat reikalauja priežiūros – kad dailiai atrodytų, raugerškius reikia formuoti. O ar atkreipėt dėmesį, kad raugerškiai yra su spygliais? Dėl jų krūmą formuoti labai nepatogu, reikia specialių ilgų pirštinių, kad nesusibadytumėt rankų. Daug kas atideda tą nemalonų darbą, raugerškiai lieka išsidraikę ir netvarkingi. Tai koks ten grožis tada…

Verčiau rinkitės mažiau pabodusius ir paprasčiau prižiūrimus augalus.

Linos Liubertaitės nuotr./Raugerškis
Linos Liubertaitės nuotr./Raugerškis

Buksmedis

Apie buksmedžius galima pasakyti daug gerų žodžių – ne veltui tai yra vienas dažniausiai Lietuvoje auginamų dekoratyvinių augalų. Buksmedžiai puikiai auga pavėsyje ir dailiai atrodo želdynuose. Be to, jie yra visžaliai: nenumeta lapelių ir žiemą. Buksmedžius galima formuoti bumbulais arba karpyti kaip tiesią gyvatvorę.

Tai kas jiems blogai?

Deja, pastaraisiais metais sodininkai skundžiasi atsiradusiais naujais kenkėjais, kurie žaibiškai sunaikina buksmedžių lapus, o veiksmingų kovos su jais priemonių kol kas nėra.

123RF.com nuotr./Buksmedinio ugniuko vikšrai
123RF.com nuotr./Buksmedinio ugniuko vikšrai

Man labai gaila, bet jeigu planuojate sodinti šiuos augalus savo sklype, gerai pagalvokite – šiandien aš buksmedžių jau nesirinkčiau.

123RF.com nuotr./Buksmedis
123RF.com nuotr./Buksmedis

Kininis miskantas

Miskantai dabar be galo populiarūs, bet sakau, kad tai pervertinti augalai, dėl vienintelės priežasties: jie labai vėlai atželia. Nors aukštos, vešlios jų šluotelės atrodo įspūdingai rudenį ir žiemą, atėjus pavasariui labai sunku sulaukti, kada miskantai prabus ir pagaliau sužaliuos. Internete prisižiūrėję gražių nuotraukų, žmonės neretai pasodina miskantus reprezentacinėse sklypo vietose, kur grožio reikia ištisus metus, bet vėliau nusivilia gana ilgai pavasarį matydami tuščią vietą.

Nesusitelkite vien į kininius miskantus – yra tikrai nemažai alternatyvų.

Fotolia nuotr./Miskantai
Fotolia nuotr./Miskantai

Sakura

Tai dar vienas japoniško sodo dizaino įkvėptas augalas, kuris skinasi kelią ir Lietuvos soduose. Iš pirmo žvilgsnio šis medis tikrai vertas susižavėjimo – jis kiekvieną pavasarį pasidabina puošniais rožiniais žiedais.

Kita vertus, sakuros kainuoja tikrai nepigiai, o Lietuvoje galime joms rasti puikių vietinių alternatyvų. Juk sakura yra vyšnios giminaitė! O kur dar triskiaučiai migdolai, rojaus obelaitės, dekoratyvinės slyvos. Jos žydi ne ką prasčiau, o vėliau dar duoda skanių vaisių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje pažydo sakuros
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje pažydo sakuros

Didžialapė hortenzija

Šluotelinės hortenzijos pastaraisiais metais ypač populiarios ir dėl šios priežasties jau šiek tiek pabodusios.

Visgi dar labiau pervertintos yra didžialapės hortenzijos – čia tos, kurios žydi įspūdingais violetiniais ir mėlynais žiedais. Priešingai nei dauguma šluotelinių hortenzijų, šios sunkiai ištveria lietuviškas žiemas.

123RF.com nuotr./Hortenzijos
123RF.com nuotr./Hortenzijos

Jeigu tikrai norite šių hortenzijų savo kieme, nusiteikite, kad reikės tręšti specialiomis trąšomis. Be to, jos žiedus krauna ant pernykščių ūglių, todėl po šaltesnės žiemos galite netekti žiedų.

Žinoma, galima dengti. Bet galima tiesiog pasirinkti kitą gražiai žydintį krūmą.

Sveikalapis gluosnis ‚HAKURO-NISHIKI‘

Šis gluosnis nereiklus, greitai auga ir pavasarį sulapojęs atrodo tiesiog fantastiškai – tik ką išsprogę lapeliai būna su rausvais galiukais, todėl medis atrodo kaip žydintis.

Kodėl tuomet rekomenduojame jo nesirinkti:

  • Jam reikalingas reguliarus formavimas, antraip greitai išsikeros ir nebeatrodys estetiškai (dažniausiai tokius ir matome kiemuose);
  • Dėl savo formos jį ne visuomet lengva pritaikyti kuriant dizainą, kad jis gražiai atrodytų žiūrint augalų visumą;
  • Šis gluosnis labai traukia amarus – ar jums tikrai to reikia?
Linos Liubertaitės nuotr./Sveikalapis gluosnis ‚Hakuro-Nishiki‘
Linos Liubertaitės nuotr./Sveikalapis gluosnis ‚Hakuro-Nishiki‘

Stiebinės rožės

Visiems norisi savo gėlyne grožio ir spalvų, tačiau aukštai ant stiebo skiepytos rožės – pernelyg daug vargo reikalaujantis augalas.

Skiepas yra pati jautriausia augalo vieta. Apsaugoti gerokai aukščiau virš žemės esantį skiepą nuo žiemos šalčių labai sudėtinga. Sodininkai kasmet verčiasi per galvą ieškodami naujų būdų, kaip tą padaryti – netgi sodina rožes 45 laipsnių kampu, kad galėtų lengviau jų stiebus prilenkti prie žemės rudenį ir uždengti. Vis dėlto dauguma jų tiesiog nusivilia aukštai skiepytomis rožėmis.

Jeigu norite turėti ilgaamžį rožyną, rinkitės atsparesnes mūsų klimatui rožes, skiepytas įprastu būdu.

Linos Liubertaitės nuotr./Stiebinės rožės
Linos Liubertaitės nuotr./Stiebinės rožės

Spygliuočiai kaip bonsai

Tai beprotiškai daug kainuojantys augalai – užaugintas ir kaip bonsas suformuotas spygliuotis gali kainuoti ir tūkstantį eurų, ir dar brangiau. Taip suformuoti spygliuočiai tinka tikrai ne kiekvienam sklypui jau vien dėl savo stilistikos.

Jeigu manote, kad jūsų kieme toks augalas derės, bet nenorite permokėti, pabandykite jį suformuoti savo rankomis. Tam reikės žinių ir daug kantrybės.

Linos Liubertaitės nuotr./Spygliuočiai kaip bonsai
Linos Liubertaitės nuotr./Spygliuočiai kaip bonsai

Nėra blogų augalų – visi aukščiau išvardinti gali puikiai vešėti ir gražiai atrodyti, todėl tikrai nepulkite jų naikinti iš savo sklypo. Jeigu kažkurį iš šių augalų jūs jau auginate ir jis dera prie kitų, ir toliau juo džiaukitės! Bet jei šiandien renkatės, ką sodinti, paieškokite ir alternatyvų, kurios gali būti pigesnės, mažiau pabodusios ar tinkamesnės auginti mūsų klimato sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius