Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 22

LED ir šiuolaikinių technologijų revoliucija – šviestuvai jau „patys žino“, kada išsijungti

Internetas knibžda nuo patarimų, kaip įsirengti namuose tinkamą apšvietimą. Kaip tarp jų nepasiklysti? Apšvietimo sprendimus siūlančios įmonės „Delight LT“ vadovas Laimonas Jucius teigia, jog pirkėjai jau supranta apšvietimo svarbą interjerui, emocinei savijautai, o apšvietimo technologijos, dizaino sprendimai paverčia šviestuvą esmine erdvės interjero detale. Kita vertus, pasak pašnekovo, jau neužtenka žinoti, koks šviestuvas turi kabėti virš valgomojo stalo ar vonios kambaryje.
Vokiečių kompanijos „Occhio“ šviestuvas  „MITO“
Vokiečių kompanijos „Occhio“ šviestuvas „MITO“ / Gamintojo nuotr.

– Laimonai, koks, jūsų nuomone, reikšmingiausias technologinis pokytis apšvietimo srityje įvyko per pastaruosius keletą metų?

– Jei vertintume pastarąjį penkmetį tai, be abejo, būtų LED technologijos evoliucija. Šiandien šviesą skleidžiantys diodai išstūmė kitų rūšių šviesos šaltinius, nes yra energetiškai efektyvesni, ilgaamžiški, turi platesnes panaudojimo ir dizaino galimybes, o pagal šviesos parametrus beveik prilygsta natūraliam apšvietimui.

Gamintojo nuotr. /„Delight“ salono vadovas Laimonas Jucius
Gamintojo nuotr. /„Delight“ salono vadovas Laimonas Jucius

Pastaruosius porą metų reikšmingiausi technologiniai pokyčiai vyksta elektronikos ir programinės įrangos vystymo srityje. Šiandien į apšvietimo industriją skverbiasi daiktų interneto technologijos, taikomas bevielio tinklo tipas „mesh networks“, kai kiekvienas jame esantis prietaisas gali „bendrauti“ tarpusavyje, ar per informacijos perdavimo per šviesa technologija LI-FI Šie pokyčiai yra įdomiausi ir, mano galva, labiausiai paveiks apšvietimo industriją ir vartotojų patirtis per artimiausius metus.

Gamintojo nuotr. /Gamintojo „Foscarini” šviestuvas „Satellight”
Gamintojo nuotr. /Gamintojo „Foscarini” šviestuvas „Satellight”

– Skamba paslaptingai, o kaip tai veikia praktiškai?

Funkcinis universalumas – vienas didžiausių šiuolaikinio apšvietimo privalumų. Gamintojai ir produktų dizaineriai kuria vis daugiau modulinių apšvietimo sistemų, kurias sumontavus erdvėje vėliau galima įgyvendinti įvairiausius apšvietimo scenarijus ir prisitaikyti prie pakitusių poreikių ar situacijos.

– Tarkim, lauko apšvietimas. Jūs norite, kad apšvietimas pats įsijungtų praėjus lygiai valandai po saulės nusileidimo. Dar jūsų pageidavimo sąraše – šviestuvai pirmas tris valandas turi skleisti tik 50% galingumo šviesą, vėliau – išsijungti. Likus porai valandų iki saulės patekėjimo vėl įsijungti, veikti 100% galingumu ir užgesti saulei pakilus.

Skamba sudėtingai? Iš tikrųjų viską reguliuoja degtukų dėžutės dydžio prietaisas, o su intuityvia mobiliojo telefono programėle galima patiems atlikti nustatymus. Dar prieš porą metų tokie šviesos scenarijai buvo įmanomi tik su sistemomis, kurias turėdavo projektuoti, diegti ir programuoti ilgametę patirtį turintys šviesos inžinieriai. Ir tai, be abejo, buvo įperkama nedaugeliui. Šiandien situacija jau yra pasikeitusi.

– Ar LED technologijų raida turėjo įtakos šviestuvų dizainui?

– Žinoma. Šviestuvai tapo itin funkcionalūs, minimalistinio dizaino. Su ankstesniais šviesos šaltiniais iki šiol buvo tiesiog neįmanoma sukurti itin plonų, plokščių, o tuo pačiu – ir itin galingų šviestuvų. Tokie šviestuvai svarbiausiu akcentu interjere paverčia pačią šviesą, kurios spalvos, intensyvumo spektras, gali būti labai platus. Vadinasi, ir šviesos pritaikymo galimybės visai kitos. Japonų dizainerio Naoto Fukosawos stalinis šviestuvas „Demetra“ italų kompanijai „Artemide“ būtent toks – iš pirmo žvilgsnio trapus ir kompaktiškas, bet jo skleidžiamos šviesos srautas toks stiprus, kad pakanka apšviesti nemažą darbo stalą.

– Esi minėjęs, kad šiuolaikiniai šviestuvai interjere gali „prisitaikyti“. Ką turi galvoje?

– Funkcinis universalumas – vienas didžiausių šiuolaikinio apšvietimo privalumų. Gamintojai ir produktų dizaineriai kuria vis daugiau modulinių apšvietimo sistemų, kurias sumontavus erdvėje vėliau galima įgyvendinti įvairiausius apšvietimo scenarijus ir prisitaikyti prie pakitusių poreikių ar situacijos. Keisti tokių šviestuvų tipą ir funkcijas pagal poreikius labai paprasta tam nereikia sugriauti pusės namo, užtenka perdėlioti ar pakeisti šviesos modulius ar nustatymus.

Tarkime, modulinės apšvietimo sistemos su magnetiniais bėgeliais gali būti skirtos ir bendram apšvietimui, o pridėjus papildomus modulius – ir sukurti akcentinį ar funkcinį apšvietimą. Geras pavyzdys – austrų gamintojo „XAL“ modulinė sistema „Move IT 25“ ar 2018 Frankfurto parodos „Light + Building“ hitas – šviestuvų serija UNICO. Apšvietimas yra esminis vizualiame aplinkos suvokime, tačiau žmonių poreikiai labai individualūs.

Šiandien šviesą skleidžiantys diodai išstūmė kitų rūšių šviesos šaltinius, nes yra energetiškai efektyvesni, ilgaamžiški, turi platesnes panaudojimo ir dizaino galimybes, o pagal šviesos parametrus geriausi šviesos diodai beveik prilygsta natūraliam apšvietimui.

Projektuojant interjerą į procesą labai svarbu kuo anksčiau įtraukti apšvietimo specialistą, kuris padėtų susiorientuoti apšvietimo variantuose ir pasirinkti labiausiai poreikius atitinkančius sprendimus.

– Bet... Jei technologijos sparčiai žengia į priekį, ar tai nereiškia, kad šviestuvas virsta tik funkciniu interjero elementu?

– Bejausmiu – niekada. Aplinka, kurioje gyvename ar dirbame, neabejotinai daro poveikį mūsų gyvenimui, ir šviesa čia vaidina ypatingą vaidmenį. Mokslininkų tyrimai yra nustatę šviesos poveikį žmogaus hormoninei sistemai – jei jaučiatės apsnūdęs ar atsipalaidavęs, o galbūt atvirkščiai – žvalus ir susikoncentravęs, gali būti, jog įtakos turėjo apšvietimas. Bet apšvietimui yra svarbūs ne tik liumenai ir kelvinai. Didžiausią estetinį įspūdį sukuria šviestuvai, kuriuose inovacijos derinamos su natūralios kilmės medžiagomis, tokiomis kaip medis, metalas ar stiklas, o jų apdirbimui naudojamos per kelis šimtmečius sukaupti apdirbimo būdai ir technikos.

Gamintojo nuotr. /Italų kompanijos „Artemide“ šviestuvas „Empatia“
Gamintojo nuotr. /Italų kompanijos „Artemide“ šviestuvas „Empatia“

– Pavyzdžiui?

– Pavyzdžių yra nemažai, o labiausiai inovacijomis, aukščiausio lygio dizainu ir ilgamžiškumu išsiskiria italų gamintojo „Artemide“ šviestuvai. Tarkim, dizainerių Carlotta de Bevilacqua ir Paola di Arianello šviestuvų serijoje „Empatia“ gamybai naudojama 500 metų senumo stiklo pūtimo technika, o tuo pačiu įdiegta šviesos diodų technologija ir unikali optinė sistema, paskirstanti šviesos srautus. Tai tikras dizaino ir technologijų šedevras.

Gamintojo nuotr. /Vokiečių kompanijos „Occhio“ šviestuvas „MITO“
Gamintojo nuotr. /Vokiečių kompanijos „Occhio“ šviestuvas „MITO“

Kitas mano pastarųjų laikų atradimas – vokiečių kompanija „Occhio“ ir jų šviestuvų serija „Mito“. Šviestuvo korpusas pagamintas iš vientiso aliuminio gabalo, jo apdirbimas primena juvelyro ar laikrodininko darbą.

Šviestuvą galima valdyti mobiliuoju telefonu ar rankos judesiais, atskirai įjungti ir išjungti, reguliuoti šviesos srautą į viršų ar apačią, keisti šviesos temperatūrą nuo šiltesnės į šaltesnę. Šiuolaikinių technologijų pagalba tarp žmogaus ir šviesos užmezgamas ypatingas ryšys. Ir tai yra kažkas visiškai unikalaus.

– Dėkoju už pokalbį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius