Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Lauko dažų ABC: ką reikia apie juos žinoti, kad išvengtumėte brangių klaidų?

Atėjus šiltajam sezonui, daugelis nusprendžia įvairiems lauko objektams suteikti naują išvaizdą. Namo, tvoros, medinių baldų ar kitų objektų dažymas gali būti puikus projektas, sustiprinantis aplinkos patrauklumą ir apsaugantis jūsų turtą nuo žalingo aplinkos poveikio. Tačiau norint pasiekti profesionalių rezultatų, šią užduotį reikia atlikti atsakingai.
Medienos atnaujinimas lauke.
Medienos atnaujinimas lauke. / Shutterstock nuotr.

Kad apsisaugotumėte nuo netinkamų sprendimų, aptarsime šešias dažniausiai pasitaikančias klaidas susiruošus dažyti lauke. Padėsime kuo geriau pasiruošti, pateikdami daugiau informacijos apie lauko dažus.

Netinkamas dažų tipo pasirinkimas

Viena dažniausių klaidų yra netinkamas dažų pasirinkimas. Dažų rūšių yra įvairių, todėl neretai įvairovė pakiša koją. Svarbu nuspręsti, pasirinkti aliejinio pagrindo ar lateksinius dažus, kurie gaminami vandens pagrindu.

Būtina įsidėmėti ir tai, kad žema dažų kaina dažniausiai nereiškia geresnės kokybės. Žemesnės kokybės dažai trumpiau tarnauja, todėl nėra gera investicija. Rinkitės tik aukštos kokybės dažus, net jei jie kainuoja daugiau, nes jie ilgiau išlaiko spalvą, pasižymi didesniu patvarumu, o tai reiškia, kad geriau atlaiko aplinkos poveikį nei prastos kokybės dažai.

Pasirengimo etapo praleidimas

Dažna klaida yra ir esminio pasiruošimo etapo nepaisymas. Nepakankamai nuvalius bei nušlifavus paviršius, dažai gali prastai sukibti su paviršiumi ir/ar pasidengti netolygiai, todėl sutrumpės dažų naudojimo trukmė.

Tinkamai ir kokybiškomis medžiagomis paruoštas paviršius ne tik užtikrins gerą vaizdą ir puikų jų eksploatavimą, bet ir sudarys galimybę greitai bei kokybiškai atlikti tolesnius darbus.

Šiam etapui puikiai tinkama priemonė yra „Pinotex Terrace&Wood Cleaner“ ploviklis, kuris tinkamas seniems ir nešvariems giliai įmirkytiems ir neįmirkytiems mediniams paviršiams plauti ir atnaujinti. Pašalina nuo paviršiaus ploną alyvos arba medienos apsaugos priemonės sluoksnį ir šiek tiek suirusį ir papilkėjusį medienos sluoksnį.

Shutterstock nuotr./Medienos atnaujinimas lauke.
Shutterstock nuotr./Medienos atnaujinimas lauke.

Klimato sąlygų ignoravimas

Kad ir kokius dažus pasirinktum išoriniams paviršiams dažyti, nepamirškime, kad juos veiks atšiaurios oro sąlygos – UV spinduliai, gausūs krituliai ir kt. gamtinės sąlygos. Kuomet kalbame apie išorės objektų dažymą, turime ieškoti variantų, skirtų apsaugoti juos nuo neigiamo aplinkos poveikio.

Rinkdamiesi dažus lauko zonoms, atsižvelkite į savo vietovės klimatą. Taip pat dažant namų išorę esant nepalankioms oro sąlygoms, pavyzdžiui, tvyrant dideliam karščiui ar lyjant stipriam lietui, rezultatas gali būti nekokybiškas.

Nekreipiate dėmesio į savo kaimynų namų spalvą

Jei dažote namo fasadą, rekomenuojama atkreipti dėmesį į kaimynystės pastatų spalvą. Jei visi namai jūsų kaimynystėje yra nudažyti baltai, renkantis kitą spalvą, pvz. kreminės, alyvinės, rožinės ar bet kokios kitos spalvos dažus, sugadintų vietovės bendrą estetiką.

Be to, tai gali būti viena iš priežasčių sulaukti nepageidautinų svečių dėmesį. Taigi, prieš perkant dažus, siūlome pasidomėti, ar jūsų vietovėje nėra kokių nors bendrų namo fasado išvaizdos gairių.

Architektūros stilių ignoravimas

Tradicinio stiliaus namai, šiuolaikiškas kotedžas ar sodyba – nesvarbu, koks jūsų nekilnojamasis turtas, svarbu laikytis spalvų paletės gamos, atitinkančios jo architektūrinį stilių. Naudodami tinkamą spalvų paletę, paryškinsite objekto ypatybes, o jei pasirinksite netinkamą spalvų paletę, rizikuojate, kad jis praras savo žavesį.

Prieš apsispręsdami įsivertinkite savo aplinką ir prieš darydami sprendimą pasinaudokite rekomendacijomis, pvz. „Pinotex“ medienos spalvų paletėje galite rasti keletą pasiūlymų, kurie leis išsirinkti tinkamą spalvą ar atspalvį.

Nesamdote profesionalų išorės dažymui

Namo išorės dažymas yra kelių etapų procesas. Dauguma žmonių, kurie yra „pasidaryk pats“ entuziastai, patys dažo išorinius paviršius, tačiau žinių trūkumas, kaip saugiai naudoti priemones, gali sukelti sveikatos negalavimus.

Net jei renkatės purkštuvus, o ne volelius ir šepečius, žinokite, kad rizikuojate įkvėpti lakiųjų organinių junginių, pagrindinės aktyvios dažų cheminės medžiagos. Jei įkvėpsite šių pavojingų junginių, greičiausiai patirsite galvos svaigimą, skausmą, nuovargį ir akių dirginimą.

Todėl, jeigu manote, kad negalite užtikrinti sau ir savo aplinkiniams saugios darbo aplinkos, rekomenduojame samdyti profesionalus, kurie išmano, kaip dažyti namų išorę.

Shutterstock nuotr./Medienos atnaujinimas lauke.
Shutterstock nuotr./Medienos atnaujinimas lauke.

Dažymo proceso skubinimas

Kantrybė yra svarbiausia, kuomet kalbame apie lauko objektų dažymą. Paskubinus procesą, galime susidurti su nekokybiško dažymo pasekmėmis. Skirkite laiko tinkamai padengti dažus lygiais potėpiais, leiskite kiekvienam sluoksniui išdžiūti prieš tepant kitą. Būkite kruopštūs, nes tik taip bus užtikrintas kokybiškas galutinis rezultatas.

Išvengdami šių dažniausiai pasitaikančių klaidų, galite pasiekti puikių, ilgalaikių rezultatų. Imkitės būtinų ir rekomenduojamų veiksmų, kurie užtikrintų sėkmingą išorės dažymo projektą ir daugelį metų galėsite mėgautis atnaujinta objektų išvaizda.

Įdomios idėjos ir spalviniai sprendimai

Norite savo mediniam namui suteikti naują išvaizdą, bet negalite išsirinkti tinkamos spalvos? Nesate vienintelis, kuriam sunku išsirinkti tinkamą atspalvį.

Beveik trečdaliui, norintiems pasirinkti tinkamą spalvų derinį, tai pasirodė tokia sunki užduotis, kad jie visai atsisakė imtis dažymo darbų (Kantar tyrimas 2023 metai). Tačiau tinkamai parinktas atspalvis gali padaryti stebuklą, atgaivinti ir pagerinti jūsų namo vaizdą bei išryškinti gražias pastato detales.

Norite naujo spalvinio sprendimo, bet nežinote, nuo ko pradėti? Rinktis spalvą nebūtinai turi būti sunku ir nuobodu. „Pinotex“ produktų pardavimo vietose ir svetainėje pateikti spalvų pavyzdžiai ir spalvų deriniai pasiūlys įdomių idėjų ir spalvinių sprendimų, kuriuos galėsite išbandyti.

Gamintojo nuotr./„Pinotex“ spalvos
Gamintojo nuotr./„Pinotex“ spalvos

SPALVŲ STENDAS

„Pinotex“ prekės ženklo medienos dažus Pinotex Wood Paint Extreme, Pinotex Wood Paint Duo VX+ ir Pinotex Wood Paint Aqua galima tonuoti įvairiais atspalviais. Idėjų galite rasti bendruose „Sadolin“ ir „Pinotex“ spalvų stenduose pardavimo vietose.

Rinkdamiesi iš įvairių atspalvių, taip pat susipažinkite su atspalvio pavyzdžio kortelės galinėje dalyje esančia informacija, kurioje rasite rekomendacijas dėl neutralių arba spalviškai panašių atspalvių, tinkančių pasirinktai spalvai, taip pat dizainerio patarimus dėl atspalvių, kurie geriausiai derėtų su jūsų pasirinkta spalva.

PUSSKAIDRIŲ GAMINIŲ SPALVŲ STENDAS

„Pinotex“ prekės ženklo pusskaidrių medienos apsaugos priemonių Pinotex Extreme Lasur, Pinotex Ultra Lasur ir Pinotex Classic Lasur spalvų gamos pavyzdžius rasite parduotuvėse. Čia rasite ir gatavų, ir tonuojamų medienos apsaugos priemonių atspalvių, taip pat medienos dažų atspalvių paletę.

Pusskaidrės dangos atveju reikia nepamiršti, kad parduotuvėje pateikiamas pavyzdys gali šiek tiek skirtis nuo galutinio rezultato dėl skirtingo užteptų sluoksnių skaičiaus, pasirinkto gaminio blizgumo ir pagrindo medienos tekstūros, taip pat natūralios ar dirbtinės šviesos.

PARUOŠTI ATSPALVIAI

Be tonuojamųjų gaminių, „Pinotex“ pusskaidrių medienos apsaugos priemonių Pinotex Extreme Lasur, Pinotex Ultra Lasur, Pinotex Classic Lasur ir Pinotex Fence Lasur, galima įsigyti ir jau paruoštų atspalvių.

Skirtingi gaminiai turi skirtingą gatavų atspalvių kiekį, tačiau siūlomi visi populiariausi pusskaidrių medienos apsaugos priemonių atspalviai. Jei norite, gatavo atspalvio gaminį galima šviesinti, praskiedus iki 30 proc. pagal gaminio rekomendacijas. Kiekvienas pusskaidrio gaminio sluoksnis šiek tiek patamsina galutinę dangą ir suteikia jai blizgesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius