Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių sukurtas dokumentinis serialas – odė Baltijos šalių šefams

Lietuvių, latvių ir estų šefų virtuvės vis dažniau atsiduria viso pasaulio gurmanų akiratyje, tad naujas lietuvių kūrėjų 9 dalių dokumentinis serialas „Kitapus lėkštės“ kviečia žvilgtelti, koks gyvenimas jose verda. Serialas pasirodo Nepriklausomybės dienos išvakarėse, vasario 15 d., tai pirmoji „Telia Play“ pristatoma maisto dokumentika. Kiekvienas epizodas atveria ne tik „fine dining“ užkulisius, bet ir pasakoja apie unikalias šių skonio meistrų patirtis bei kelią į sėkmę. Skirtingas ir savitas savo istorijas pirmose serijose pristato trys įkvepiantys virtuvės šefai – lietuvis Martynas Praškevičius, latvis Eriks Dreibants ir estas Matthias Diether.
Lietuvių sukurtas dokumentinis serialas – odė Baltijos šalių šefams
Lietuvių sukurtas dokumentinis serialas – odė Baltijos šalių šefams / Telia nuotr.

Pirmoji serija – tai galimybė geriau pažinti restorano „Džiaugsmas“ įkūrėją, šefą M.Praškevičių. Dokumentinio serialo žiūrovai galės sužinoti, kaip atrodo įprasta šefų diena, pasivaikščioti po turgų, iš kur į jų virtuvę dažnai atkeliauja produktai, pasidairyti po jų restoranų virtuves ar sudalyvauti draugų vakarienėse ir pažinti jų gyvenimą uždarius profesionalios virtuvės duris. Dokumentinės serijos kūrėjai kalbino ir savo herojų draugus, kolegas, gyvenimo partnerius.

„Kitapus lėkštės“ prodiuserė ir režisierė Jurgita Rakauskaitė patikina, kad kūrybinis procesas buvo nepaprastai įdomus. Viskas prasidėjo nuo konsultacijų su industrijos ekspertais, pažįstamais šefais, kartu su komanda ieškota būtent tų, kurie būtų geriausi ir įdomiausi savo srities atstovai. Vėliau sekė pokalbiai su herojais, o jų atvirumas leido parodyti tai, kas žiūrovams įprastai nematoma.

Kiekvienos serijos nuotaiką kuria ir pagrindinio herojaus, virtuvės šefo, asmenybė, prie to prisideda ir kiekvienam specialiai pritaikytas muzikinis takelis, kiti bendros atmosferos elementai. Tai jau ne pirmas prodiuserės ir režisierės apsidairymas žinomų šefų virtuvėse, tačiau šįkart – dar platesnis, nesusikoncentruojant tik Lietuvoje, o pasižvalgant ir po geriausias virtuves ir Latvijoje bei Estijoje. „Jau pavadinimas koduoja žinutę, kad norim parodyti, kokie žmonės slepiasi už patiekalo lėkštės, kas motyvuoja šefus, kokią patirtį jie sudeda į savo patiekalus ir ką nori perteikti svečiams“, – sako kūrėja.

Dovana – Baltijos šalių gurmanams

Anot J. Rakauskaitės, maistas lydi mus kiekvieną dieną ir į tai galima žvelgti, kaip į priemonę patenkinti fizinius poreikius arba tam galima suteikti daugiau prasmių – ieškoti estetikos, tvarumo, inovacijų. „Dokumentinio ciklo herojams jis tikriausiai reiškia dar daugiau. Lėkštė jiems – tarsi drobė menininkams. Labai įdomu stebėti kūrybinius procesus. Ir tikrai stebina, kad vieną patiekalą paruošti nuo pradžių iki galo gali užtrukti net savaitę“, – dalijasi dokumentinio serialo kūrėja.

Serialą pristatančios „Telia Play“ vadovė Vitalija Kibildė sako, kad tai – dovana visiems maisto mylėtojams ar tiesiog smalsiems žmonėms. „Siekiame savo žiūrovams nuolat siūlyti naują, originalų turinį, kuris būtų ne tik kokybiška pramoga, bet ir įkvėpimo šaltinis.

Šįkart jų laukia dokumentinis serialas, įkvepiantis pažinti savo šalies restoranus, o galbūt ir suplanuoti gastrokelionę į kitas Baltijos šalis. Seriale susijungia ne tik vizualinė estetika, bet ir pasididžiavimas savo šalies kūrėjais, todėl džiugu, kad pirmąsias serijas pristatome ypatingos Lietuvai dienos išvakarėse. Tai pirmoji mūsų pristatoma šios tematikos dokumentika“, – tikina platformos vadovė.

Karjeros pradžia – makaronai ir „Paršelio rojus“

Pirmosios serijos herojus M. Praškevičius dokumentiniame seriale prisimena kiemo draugams gamintus Bolognese makaronus ir pirmąjį darbą restorano virtuvėje – vieno žinomiausių Lietuvos šefų karjera netikėtai prasidėjo Šventojoje veikiančiame restorane „Paršelio rojus“.

Virtuvės šefas neslepia meilės lietuviškai virtuvei, kurios patiekalams ir skiria ypatingą dėmesį. Nors prieš restorano atidarymą turėjo idėją gaminti tik iš lietuviškų produktų, visgi šefui teko pripažinti – norimiems sukurti patiekalams prireiks sojos, alyvuogių aliejaus ar kitų gėrybių, kurių čia pagaminti nėra galimybės.

Šiandien M. Praškevičiaus įkurtas restoranas rikiuojasi tarp geriausių Lietuvoje. Tiesa, jis pats sako, kad apie reitingus negalvoja, nesureikšmina ir kalbų apie „Michelin“ žvaigždutes. „Turime svečių ratą, jie sugrįžta, laimingi, padėkoja už vakarienę. Apskritai smagiausia matyti sugrįžtančius svečius – tai geriausias įvertinimas“, – tvirtina virtuvės šefas.

Išskirtinės asmenybės

Visi trys pirmose trijose serijose pristatomi virtuvėse šefai – itin skirtingos asmenybės. M. Praškevičius įkūnija įgimtą talentą, bet kartu ir kuklumą, Estijoje kuriantis M. Diether – tikslumą vertinantis pefrekcionistas, latvis E. Dreibants – gamtos vaikas įkvėpimo ir skonių ieškantis laukinėje aplinkoje.

Jau pirmosiose serijose dokumentinio serialo žiūrovai turėsi galimybę žvilgtelėti į aukščiausio lygio tarptautinę virtuvę – vienintelis iš šefų Baltijos šalyse dvi „Michelin“ žvaigždutes turintis M. Diether yra tikrai gastropasaulio žvaigždė, komandą sau renkantis įvairiose pasaulio šalyse. Iš Berlyno kilęs M. Diether šiandien Taliną vadina savo namais, čia vadovauja nuosavo restorano virtuvei. Jo tikslas – kurti svečiams tarptautinę patirtį ir pristatyti geriausius produktus iš viso pasaulio, kuriuos lėkštėje, kaip jis pats sako, siekia sujungti į harmoningą simfoniją.

Specialia „Michelin“ žvaigždute už tvarumą įvertintas dar vienas dokumentinio serialo herojus, latvis E. Deibants. Rygos šurmulį iškeitęs į Lygatnės miškus, jis buvusius gimdymo namus pavertė restoranu ir dabar svečius lepina išgrynintais Latvijos laukinėje gamtoje ir pas vietos ūkininkus randamais skoniais. Eriks prisipažįsta, kad niekada negalvojo, jog taps virtuvės šefu. Jo didžioji aistra – ornitologija, net ir šiandien ši jo meilė gamtai atsispindi kuriamų patiekalų lėkštėse.

Dokumentinį serialą sudaro trys serijų blokai, kuriuose skiriamas dėmesys skirtingoms virtuvėms, o kartu ir šefams. Pirmosiose serijose kūrėjai kviečia susipažinti su gurmaniška virtuve, kuriai atstovauja Eriks Dreibants („Pavaru Maja“), Martynas Praškevičius („Džiaugsmas“), Matthias Diether („180 by Matthias Diether“). Kovą žiūrovams bus pristatyta egzotinė virtuvė ir jos atstovai – Gaspar Fernandes („Gaspar’s“), Khampan Pukdangpan („Nok Nok“) ir Atrjom Lašenko („Shoyu“). Trečiąjį serijų bloką, kaip ir įprasta, finalizuos desertai ir jų kūrėjai Evaldas Juška („Sweet Moon“, „Arrivee“), Angeelika Kang („Levier“), Diana Ozolina („Mikla“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius