-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 21

Maistingi žalieji kokteiliai jūsų augalams

Kad lauko augalai lapotų, gausiai žydėtų, reikia juos reguliariai tręšti. Taigi šįkart siūlome pasidomėti, kokiais sveikais ir natūraliais kokteiliais labai naudinga palepinti mėgstamus augalus.
Liejant augalus
Liejant augalus / Fotolia nuotr.

Žolių, daržo augalų raugai

 

Tai bene lengviausiai pagaminamos švelnios sudėties organinės trąšos, kuriomis galite tręšti ne tik dekoratyvius augalus, bet ir daržoves. Raugti tinka įvairiausias piktžoles (dilgėles, baltąsias balandas, daržines žliūges ir kt.), vaistažoles (ramunes, šalavijus, paprastąsias bitkrėsles), apdžiūvusius bulvienojus (kai bulvės nukastos), žirnių, šparaginių pupelių stiebus su lapais (kai nuimtas derlius). Pasirinktus augalus susmulkinkite, užpilkite šaltu (geriausiai lietaus) vandeniu (10 l vandens imkite 1 kg žaliavos), indą uždenkite ir 5–7 dienoms palikite šiltesnėje vietoje, tarkime, šiltnamyje (kasdien pamaišykite). Jeigu per tiek laiko iš žolių liks tik košė, atskieskite ją lietaus vandeniu santykiu 1:5 ir pilkite skystį palei gėlių kerelius. Dar neįrūgusį užpilą galite perkošti. Šiomis trąšomis augalus tręškite kartą per savaitę.

 

Atkreipkite dėmesį!

 

♦ Šviežių dilgėlių rauge gausu azoto ir geležies. Juo tręšiamų gėlių nepuola amarai. Dirvinių asiūklių užpilas – veiksminga priemonė nuo grybelinių ligų.

 

♦ Pasak patyrusių gėlininkų, natūraliomis trąšomis augalus reikėtų maitinti ne tik per šaknis, bet ir per lapus (nustatyta, kad per lapus augalai įsisavina net iki 30 proc. maistinių medžiagų). Paruoškite bet kurių minėtų žolių užpilo: apie 1 kg augalų užpilkite 10 l lietaus ar vandentiekio vandens ir palaikykite parą. Perkoštą ištrauką atskieskite švariu vandeniu santykiu 1:1, supilkite į purkštuvėlį ir apipurkškite gėlių lapus. Šia maistinga dulksna augalus gaivinkite vakarais, kai nebetvieskia saulė.

 

♦ Dekoratyvūs augalai skystomis trąšomis tręšiami intensyvaus augimo periodu, t. y. kovo–rugpjūčio mėnesiais. Vienmetes darželio gėles gausiau patartina tręšti pumpurų formavimosi ir žydėjimo laikotarpiu, daugiametes – nuo ankstyvo pavasario iki rugpjūčio vidurio. Šiek tiek trąšų dekoratyviems augalams pravers vasaros pabaigoje, kai jie ruošiasi žiemoti.

 

Keletas maistingų kokteilių receptų

 

♦ Į kibirą įkrėskite litrą dilgėlių raugo, įberkite porą saujų pelenų, šliukštelėkite stiklinę rūgpienio ir gerai išmaišykite. Iki viršaus pripildykite kibirą lietaus vandens ir dar sykį išmaišykite. Tokiu kokteiliu gėles laistykite kartą per savaitę.

 

♦ Į kibirą dėkite kelias saujas smulkintų šviežių dilgėlių, užpilkite 10 l lietaus vandens ir palikite rūgti. Kasdien į raugą įmeskite bent po porą saujų organinių atliekų iš virtuvės, tarkim, bananų žievių, daržovių, vaisių gabalėlių, jogurto likučių. Po kelių dienų vandeniu atskiestu raugu (į 15 l vandens pilkite 1 l raugo) jau galite maitinti dekoratyvius augalus.     

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius