Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 11

Margarita Žukauskaitė: „Mezgantys vyrai užsienyje – dažnas ir nieko nestebinantis reiškinys“

Ar žinojote, kad antrasis birželio šeštadienis yra Pasaulinė mezgimo viešumoje diena? Ateini į sutartą vietą ir mezgi. Trečius metus įsitraukia ir lietuviai mezgėjai, tradiciškai susirinkę VU Botanikos sode Kairėnuose.
Margarita Žukauskaitė
Margarita Žukauskaitė / Viktorijos Savickos nuotr.

Rankdarbių mylėtojai gražina sodą

Kaip viskas vyksta ir atrodo? Pasaulinė mezgimo viešumoje diena (angl. Worldwide Knit in a Public Day) minima nuo 2005 metų. Jos tikslas – suburti bendraminčius, padaryti pasaulį šiek tiek geresniu bei gražesniu, ir žinoma, įsitraukti į Pasaulinės mezgimo viešumoje dienos paminėjimą.

Pasirodo, kiekvienas savanorių suorganizuotas mezgimo renginys yra suskaičiuojamas. Pavyzdžiui, pernai šiame projekte dalyvavo 57 valstybės (daugiau informacijos http://www.wwkipday.com/). Šįmet mezgėjų žemėlapyje galima rasti ir keturias užregistruotas vietas Lietuvoje, kur tądien mezgė: Vilniuje, Kaune (dvi) ir Rokiškyje.

Vilniečiai tradiciškai susibūrė VU Botanikos sode Kairėnuose. Čia užtikome keliasdešimt moterų su vaikais ir labai atsakingai pasiruošusias: su vąšeliais, paklotais, sulankstomomis kėdutėmis ir net skėtukais nuo saulės ar galimo lietaus.

Viktorijos Savickos nuotr./Rankdarbių mėgėjos minėjo Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną
Viktorijos Savickos nuotr./Rankdarbių mėgėjos minėjo Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną

„Liepų alėjoje nusižiūrėjome liepą, apaugusią sąmanomis. Tai mes numegztais žiedais ją ir papuošime. Mes pavaikštome kasmet ir patys pasirenkame vietą, kurią norėtume savo tos dienos rankdarbiais papuošti.

Štai 2015 metais virvelinės technikos mezginiais puošėme metalinę arką, kurią pastatėme Liepų alėjoje, o pernai – medinio tiltelio turėklus. Kairėnų botanikos sodas yra itin menui palanki vieta – tie rankdarbiai labai gražiai įsikomponuoja, tampa gamtos dalimi“, – teigia viena renginio organizatorių Margarita Žukauskaitė, 10 metų dirbusi reklamos ir komunikacijos versle, o šiuo metu su vyru besirūpinanti dizaino studija.

Ne varžybos, o malonumas

Kas jums yra mezgimas? – paklausiau Margaritos.

– Mezgimas įprasmina mano norą pabūti su savimi. Paimi siūlą – ir pagyvini savo kūrybines galias. Juk net nemokėdamas megzti vis tiek iš jo kažką sukursi.

Sovietiniais laikais daugiau mezgdavome iš reikalo, būtinybės, dėl to, kad nebūdavo gražių drabužių parduotuvėse arba būdavo vienodi, nespalvoti. O šiais laikais mezgimas labiau saviraiškos ir kūrybos priemonė.

Ar būna tokių momentų, kai gerą laiko dalį nemezgate, o paskui rankos pačios tiesiasi link virbalų ar vąšelio?

– Buvo ir momentų, kai negalėjau išvis į mezginius pažiūrėti. Viskas priklauso dar nuo to, ką veiki, kokie žmonės supa. Mokykloje paauglystėje mezgėme visos. Bet ir vėliau buvo mūsų toks merginų ratelis, kur vienos mezgė, kitos ne. Tai organizuodavome serialą “Ally McBeal” peržiūras su mezginiais rankose. Tos, kuriso skeptiškai žiūrėjo, po tokių peržiūrų su virbalais pasakė, kad labai fun. Plepi, merzgi, geri kavą.

O kodėl nėra vyrų?

– Užsienyje vyrai tikrai nekompleksuoja megzti. Keliauju ir matau sėdinčius parkuose ant suolelių ir mezgančius... jaunus vyrus! O jei yra Lietuvoje tokių, tai jie slepiasi. Dar esame per daug susikaustę.

– Ir ta diena – ne rungtynės ar kokio rezultato siekimas, ar ne?

Mezgimas padeda susikaupti, gerina koncentraciją, rašyseną, skatina siekti tikslų.

– Tikrai ne lenktyniaujame, o tiesiog maloniai leidžiame laiką su kitais bendraminčiais. Jei varžysies, tai dings tos dienos paminėjimo idėja. Juk mezgimo viešumoje esmė – atsipalaiduoti, pabendrauti, susirasti draugų, žodžiui, maloniai leisti laiko niekur neskubant.

Čia nėra jokiso įtampos. Moterys, kada nori moterys, tada ateina, prisijungia, numezga, išeina arba mezga visa dieną. Jau iš veidų atpažįstu, kurios čia senbuvės, o kurios naujokės. Jeigu ateina trečius metus iš eilės, vadinasi, patinka.

Išties mačiau ramias ir laimingas moteris. Renginio dalyvėms reikėjo atsinešti tik vąšelius, o siūlų parūpino rėmėjai. Šįmet buvo neriamos gėlės iš tinklelinių siūlų, iš kurių greitai nuneriamas šalikėlis. Jų bumas buvo prieš dvejus metus – net ir pati buvau juo užsikrėtusi ir šeimos moterims tų šalikėlių pridovanojusi.

Gėlėms nieko ypatingo nereikėjo – tik sugaudyti siūlų akis ir išnerti. Greita ir paprasta, todėl per pusvalandį moterų rankose jau „žydėjo“ margaspalviai žiedai.

Viktorijos Savickos nuotr./Rankdarbių mėgėjos minėjo Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną
Viktorijos Savickos nuotr./Rankdarbių mėgėjos minėjo Pasaulinę mezgimo viešumoje dieną

Gelbsti nuo depresijos, gerina vaikų rašyseną

Kaip pasakojo Margarita, vienoje Amerikos mokykloje prieš kelerius metus buvo atliktas tyrimas – įvestas mezgimo kursas priešmokyklinukams ir pradinukams. Jie, berods, mezgė pusmeti. Vaikus stebėję psichologai, mokytojai, tėvai, projekto iniciatoriai padarė išvadą, kad mezgimas koreguoja vaikų rašyseną, skatina vaikus labiau koncentruotis į tai, ką jie daro, ir, žinoma, siekti rezultato.

„Vaikai neturi daug kantrybės, bet kai pamato, kad savo rankomis kažką sukūrė, tai juos skatina būti nuoseklesnius ir kryptingesnius. Tos studijos metu ir buvo akcentuojama, kad mezgimas padeda susikaupti, gerina koncentraciją, rašyseną, skatina siekti tikslų.

Aš pati vedžiau savo aštuonerių metų dukros klasei mezgimo pamoką. Ir kas nuostabaus? Berniukai juo domėjosi netgi labiau! Keli iš jų netgi paprašė į namus nešti siūlų kamuolį, kad galėtų darbelį užbaigti“, – apie mezgimo poveikį pasakojo Margarita.

Ji taip pat akcentavo, kad nors kalbama dar lab, tačiau vyresnio amžiaus žmonėms mezgimas padeda išvengti Alheimerio – juk čia reikia susikaupti, sekti raštą. taip pat mezgimas – puiki terapija, išvaduojanti nuo depresijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius