Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 15

Mažos virtuvės gudrybės: kaip sutalpinti visus reikiamus daiktus?

Virtuvė – viena svarbiausių zonų mūsų namuose, tačiau ne visų ji tokia erdvi, kokios norėtųsi. Pavyzdžiui, Švedijoje vidutinis virtuvės plotas yra 14 m2, o Lietuvoje – apytiksliai 6 m2. Vienas iš dešimties, besidominčių virtuvėmis IKEA parduotuvėje, ieško baldų labai nedidelei erdvei.
Mažas stalas
Mažas stalas / Inter IKEA Systems B.V. nuotr.

Gelbėja pristatomi vežimėliai ir staliukai ant ratukų

IKEA patogių namų dizainerės Vaivos Klezienės teigimu, analizuojant lietuvių poreikius ir iššūkius, su kuriais tenka susidurti kuriant namus, paaiškėjo, kad kartais virtuvei tenka tik 1,20 m ilgio siena.

„Kai atidarėme mūsų parduotuvę, ekspozicijoje sumontavome šešis nedidelių virtuvių variantus. Ir nors visi projektai buvo kurti pagal tipinius lietuvių namus, matėme, kad žmonės ne visada gali juos pritaikyti. Tad pasiūlėme mažesnius variantus – virtuves, kur sutalpinome tik kaitlentę ir plautuvę, minimalius darbo paviršius. Pigiausią virtuvės sistemą IKEA parduotuvėje galima įsigyti jau nuo 89,99 Eur. Tada išgirdome klientus sakant: „pagaliau kažkas padarė tokią virtuvę, kuri telpa į mano namus“. Iš tiesų, net mažiausioms virtuvėms turime sprendimų – išleidus vos kelis eurus jau galima susikurti papildomas vietas daiktams susidėti“, – pasakoja IKEA dizainerė V. Klezienė.

Pasak jos, dažniausiai pirkėjai, įsigyjantys mažiausias virtuves, papildomai renkasi vos kelis eurus kainuojančius skersinius ant sienų, ant kurių kabinami virtuvės reikmenys (pigiausias skersinis kainuoja tik 1,49 Eur), staliukus ant ratų, pristatomus vežimėlius – jų galima įsigyti nuo 24,99 Eur.

IKEA nuotr./Pristatomas staliukas „IKEA“
IKEA nuotr./Pristatomas staliukas „IKEA“

Norite išvengti klaidų? Virtuvę „sužaiskite“

Dizainerė, kalbėdama apie virtuvę sako, kad nors tai namų erdvė, kurią labiausiai reikia apgalvoti ir suplanuoti, dažnai tiesiog pritrūksta laiko virtuvę „sužaisti“.

„Savo pirkėjams patariame – kai įsirengiate naujus namus ar remontuojate senuosius, atsistokite virtuvės erdvėje ir ją „sužaiskite“. Įsivaizduokite: čia plausiu indus, čia po ranka turi būti įrankiai, o štai šioje zonoje pjaustysiu maisto produktus. Vertinkite, ar viskas patogu, o gal atidaryti šaldytuvo dureles trukdys siena?“, – vardija IKEA specialistė.

V. Klezienės teigimu, dažniausios klaidos virtuvėje – per mažai vietos darbastaliui ir neparankiai sudėliotos funkcinės zonos: viryklė, plautuvė, šaldytuvas ir kt. Kitas aspektas, kurį reikėtų įvertinti, jog neįmontuojama buitinė technika, nors ir kainuoja pigiau, tačiau trukdo virtuvės erdvę išnaudoti efektyviausiai.

„Laisvai pastatomos šaldytuvas gali kainuoti pigiau negu įmontuojamas, tačiau pasirinkus šaldytuvą įmontuoti, virš jo esančią spintos erdvę dar galėsite skirti daiktams susidėti. Be to, įmontavus baldus ir švarą prižiūrėti lengviau“, – sako V. Klezienė.

Sprendimai mažoms virtuvėms

1. Ergonominio trikampio taisyklė

Virtuvės baldus statykite vadovaujantis ergonominio trikampio taisykle: tik įėjus turi būti artimiausias kelias iki šaldytuvo, kad galėtume pasidėti pirkinius. Šalia šaldytuvo – vieta pasidėti išimtiems produktams. Tada plautuvė, šalia kurios – darbastalis, ant kurio gaminsite maistą, tada kaitlentė ir vieta pasidėti smulkiems daiktams. Trikampio išdėstymo principo virtuvėje rekomenduojama laikytis nepaisant to, kokia yra jos forma – tiesi, U ar L.

Organizatorių nuotr./Baldų išdėstymas virtuvėje pagal trikampio principą
Organizatorių nuotr./Baldų išdėstymas virtuvėje pagal trikampio principą

2. Sala – tik tuo atveju, jeigu neužstos praėjimo

Gerai apskaičiuokite ar sala, baro stalas neužstatys praėjimo ir nekliudys nešant karštus puodus, parsinešant pirkinius ir pan. Salai ir baro stalui būtina palikti bent po 1 m erdvės aplink. Jeigu tokio ploto nėra, geriau rinktis pristatomus staliukus ar darbo paviršius ant ratukų, kurie praplės darbo erdvę virtuvėje, suteiks vietos pasidėti papildomiems daiktams.

IKEA nuotr./Pristatomas staliukas „IKEA“
IKEA nuotr./Pristatomas staliukas „IKEA“

3. Spintelių durys: viršutinės – pakeliamos į viršų

Montuodami spinteles vertinkite į kurią pusę bus patogiausia atidaryti dureles – ar netrukdys siena, langas, kitas baldas? Itin patogu, kai viršutinių spintelių durys yra pakeliamos į viršų. Tačiau patikrinkite, ar patogiai pasieksite pakeltas dureles nuleisti.

IKEA nuotr./Išdėstyma: spintelės iki viršaus
IKEA nuotr./Išdėstyma: spintelės iki viršaus

4. Išnaudokite tarpą tarp lubų ir spintelių

Neišnaudota vieta virtuvėse – erdvė virš pakabinamų spintelių iki lubų, kuri dažniausiai lieka tuščia. Butų lubos yra pakankamai aukštos, todėl itin patogu spintelės planuoti iki pat viršaus – aukščiausiai galėsite pasidėti rečiau naudojamus indus ar virtuvės reikmenis. Viską pasiekti padės kopėtėlės, kurios gali būti sulankstomos ir pakabinamos ant kabliuko, kad neužimtų vietos. Kopėtėlės dažnai naudojamos ir kaip papildoma kėdė prisėsti.

IKEA nuotr./Spintelės iki viršaus
IKEA nuotr./Spintelės iki viršaus

5. Sienas irgi naudokite daiktams laikyti

Dar vienas retai išnaudojamas plotas yra sienos tarp darbastalio ir pakabinamų spintelių. Panaudojus sieninius reikmenis – bėgelius, kabliukus, magnetinius peilių laikiklius – įrankius galėsite laikyti ant sienos. Sieninės sistemos padės „po ranka“ pasidėti dažniausiai naudojamus prieskonius, sukabinti žalumynų vazonėlius, šluostes ir pan.

IKEA nuotr./Sieniniai reikmenys
IKEA nuotr./Sieniniai reikmenys

6. Stalas – atlenkiamas, kėdės – sulenkiamos arba statomos viena ant kitos

Jeigu virtuvėje trūksta erdvės – rinkitės stalą, kurį panaudoję galėsite užlenkti. Pavyzdžiui, IKEA turi pusryčių stalą dviems, kuris užlenkus užima ne daugiau nei 10 cm erdvės. Kėdes taip pat rinkitės tas, kurias panaudoję galėsite patogiai ir saugiai sustatyti vieną ant kitos. Taip užimsite tik vienos kėdės plotą vietoj šešių.

IKEA nuotr./Atlenkiamas stalas
IKEA nuotr./Atlenkiamas stalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius