Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Medinės pjaustymo lentelės: kaip jas tinkamai valyti ir džiovinti?

Žuvis ant medinės lentelės
Vida Press nuotr. / Žuvis ant medinės lentelės
Šaltinis: 15min
0
A A

Medinės pjaustymo lentelės – beveik amžina klasika, o pastaruoju metu jos dar ir labai mėgstamos ne tik kaip naudingas virtuvės rakandas, bet ir kaip savotiškas padėklas, ant kurio į stalą tiekiami sūriai, mėsos užkandžiai ar vaisiais. Tačiau, ar žinote, kaip teisingai valyti medines lenteles, kad jos ilgiau tarnautų, gerai atrodytų ir nekeltų ligų pavojaus?

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Visų pirma, du „ne“, kurie galioja prižiūrint medines lenteles, nesvarbu, iš kokios medienos jos bebūtų pagamintos: neplaukite jų indaplovėje ir nepalikite ilgesniam laikui mirkti vandenyje, nes taip medis išbrinks, o vėliau ims skeldėti, pleišėti, lentelės greičiau taps netinkamos naudoti.

Tam, kad kokybiškai prižiūrėtumėte medines pjaustymo lenteles, prireiks kelių kasdienių produktų: citrinos, druskos, acto, geriamosios sodos ir, žinoma, vandens.

Kasdienė priežiūra: vos tik baigėte pjaustyti mėsą ar daržoves (vienai ir kitai maisto produktų grupei būtina turėti atskiras lenteles), dėkite lentelę į kriauklę ir iškart nuplaukite šiltu vandeniu ir indų plovikliu – neleiskite likučiams pridžiūti. Nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu ir pastatykite, kad galutinai išdžiūtų taip, kad oras cirkuliuotų iš abiejų lentelės pusių.

Kaip atsikratyti įsigėrusių kvapų: mediniai paviršiai tikrai gerai „konservuoja“ kvapus (pavyzdžiui, česnakų, svogūnų), tad kartais reikia pasirūpinti ir tuo. Bene efektyviausias būdas jų atsikratyti – jau nuplautą lentelę apšlakstyti baltojo vyno actu ir patrinti skepetaite. O tada padėkite lentelę džiūti – kai lentelė bus sausa, nebesijaus ir jokio acto kvapo.

Vida Press nuotr./Medinės lentelės valymas
Vida Press nuotr./Medinės lentelės valymas

Kaip pašalinti įsisenėjusias dėmes: medinės lentelės gana greitai pasidengia dėmėmis – nieko keisto, ypač jei aktyviai jas naudojate. Veiksmingiausias būdas jas pašalinti – apibarstyti soda, o tada imti pusę ar ketvirtį citrinos ir gerai ja nutrinti visą nešvarų soda apibarstytą paviršių. Galiausiai nuplaukite lentelę vandeniu ir pastatykite džiūti. Jei lentelei praverstų šiek tiek „pilingo“, o ne tik švelnaus sodos poveikio, vietoje šios naudokite druską, kurią taip pat įtrinkite naudodami citriną, o vėliau viską nuskalaukite.

Kaip laikyti: nesvarbu, ar pjaustymo lentelę nuplovėte tik vandeniu, ar šveitėte su soda ar druska, labai svarbu ją tinkamai išdžiovinti. Geriausia, jei pastatysite ją ant sulankstyto virtuvinio rankšluosčio taip, kad iš abiejų pusių cirkuliuotų oras. Tik tada, kai lentelė sausutėlė, dėkite ją į spintelę ar į stalčių. O gal pjaustymo lentelės taps jūsų virtuvės puošmena? Kodėl gi ne – paganykite akis po „Instagram“ nuotraukas.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką