Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 07 10

Miegamasis, virtuvė ir svetainė viename: kaip taupiai įsirengti sodybos gyvenamąją erdvę

Daugelyje sodybų ar sodo namelių yra kambarys, talpinantis 24 valandų gyvenimą, - miegamąjį, valgomąjį, svetainę ir virtuvėlę kartu. Kad jame sutilptų visų šeimos narių poreikiai ir nereikėtų ginčytis dėl netvarkos – IKEA interjero dizainerė Vaiva Klezienė pataria naudoti funkcionalius sprendimus ir pateikia rekomendacijų, leisiančių sutaupyti.
Gyvenamoji erdvė sodyboje
Gyvenamoji erdvė sodyboje / IKEA nuotr.

Planavimas padės sutaupyti

Pasak V.Klezienės, svarbiausia nekaupti daiktų ir nereikalingų baldų. Tad prieš pradedant įrenginėti ar atnaujinti sodybos gyvenamąją erdvę, V.Klezienė rekomenduoja įvertinti savo poreikius ir pasiruošti planą, kokius daiktus ir kur norėsite laikyti. Peržvelkite, kiek jų turite, kiek norite pasilikti, o su kuo galbūt atėjo metas atsisveikinti perleidžiant kitiems.

„Jaukumo ir vientisumo sodybos gyvenamajai erdvei suteiks „išvalyta“, sutvarkyta ir suderinta aplinka. Tai nekainuoja daug, prireiks tik šiek tiek laiko ir išradingumo. Atnaujinkite tekstilę, pervilkite gobelenus, pakeiskite užuolaidas ar tiesiog įsigykite stilistiškai su aplinka suderintų pagalvėlių, kilimą ir kambarys pasikeis iš esmės“, – sako ji.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Pasak interjero specialistės, visai nebūtina pulti pertvarkyti visų vasaros namų iš karto, vertėtų pradėti nuo tų zonų, kurios labiausiai prašosi būti atnaujintos. Taip ne tik patirsite mažiau streso, turėsite pakankamai laiko ir naujų idėjų kitoms namų erdvėms, bet išskaidę išlaidas laike – dar galėsite ir sutaupyti“, – įsitikinusi IKEA interjero dizainerė.

V.Klezienė skaičiuoja, kad racionaliai suplanavus investicijas ir reikalingus baldus galima sutilpti į 246 eurų sumą. Į šią kainą įeina sofa-lova, kavos staliukas, televizoriaus staliukas, lentyna, užuolaidos, pagalvėlės, šviestuvas ir kilimas.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Naudokite kuo daugiau universalių baldų

Sodybos gyvenamojo kambario erdvė, kitaip nei buto didmiestyje, yra itin universali. Joje telpa ne tik valgomasis, svetainė, tačiau dažnai ji tarnauja ir kaip miegamasis. Dėl to baldai čia turi būti tokie, kad atlieptų visas šias funkcijas.

„Rekomenduoju naudoti baldus, atliekančius kelias funkcijas. Pavyzdžiui, sofa-lova su pasidėjimo funkcija, išskleidžiamas stalas, sulankstomos arba viena ant kitos sumaunamos kėdės“, – sakė ji.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Kadangi dažna sodyba negali pasigirti dideliu plotu, virtuvė universalioje erdvėje taip pat turėtų būti kompaktiška. Be to, indauja gali tarnauti ne tik kaip indų laikymo vieta – čia galima talpinti ir knygas, rankdarbių krepšelius ar dekoro elementus.

Tiesa, net ir sodyboje išlieka pagrindinės taisyklės, kaip reikėtų išdėlioti baldus. Anot V.Klezienės, sofą-lovą reikėtų statyti nusukus nuo pagrindinio įėjimo, o televizoriaus staliukas turėtų būti atitinkamai patogiai įkomponuotas. Jei yra galimybė, įsirenkite jaukų kampą darbui ar hobiui. Galiausiai, visiems vasaros namams gali užtekti vienos didelės spintos sistemos, sukomplektuotos pagal individualius šeimos poreikius. Ji gali talpinti drabužius, indus ir net televizorių. Būtent todėl pokyčius verta planuoti ir įsigyti apgalvotus ir kelias funkcijas atliekančius baldus.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Planuojantis patalpas ir naujus baldus pravers IKEA planavimo programos. Jomis greitai ir paprastai susikomplektuosite patogius, poreikius atliepiančius baldus, taip pat iškart matysite pasirinktų baldų kainą, prekių sąrašą.

„IKEA siūlo modulinius daiktų laikymo sprendimus, kuriuos galima papildyti laikui bėgant ir besikeičiant poreikiams – sukomplektuoti papildomų spintelių į aukštį ar plotį, papildyti vidiniais aksesuarais, papildomomis lentynomis. IKEA komanda padės ir pakonsultuos, kaip įsigyti tinkamiausius baldų sprendimus už prieinamą kainą“, – sako V.Klezienė.

Ji drąsina sakydama, kad vasaros namuose, kaip niekur kitur, turime laisvę kurti ir bandyti, bei įsirengti jaukias, universalias erdves tiek šeimai, tiek svečiams“, – sakė ji.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Jaukumui – apšvietimo ir užuolaidų derinys

Siekiant suteikti patalpoms jaukumo, V.Klezienė rekomenduoja pasitelkti užuolaidas, dekoratyvines pagalvėles ir kitą namų tekstilę. Tiesa, pasirinktus aksesuarus svarbu suderinti stilistiškai ar spalviškai su visa interjero aplinka. Taip vasaros namai atrodys patraukliai, priešingai nei susivežus mieste nereikalingus, atgyvenusius ir tarpusavyje nederančius daiktus.

„Namų tekstilė – užuolaidos, pagalvėlės, kilimas, stalo takeliai – kainuoja vos nuo kelių eurų, o jaukumo ir darnos gali suteikti tikrai nemažai. Suderinus tekstilę tarpusavyje, pasirinkus tos pačios serijos ar panašių atspalvių bei derančių raštų audinius, namai gali pasikeisti neatpažįstamai. Svarbiausia, kad tai galima atlikti labai greitai – vos per valandą“, – įsitikinusi ji.

IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje
IKEA nuotr./Gyvenamoji erdvė sodyboje

Jaukumą padės sukurti ir apšvietimas. Tačiau sodybose dažniausiai nėra prabangos turėti kelis įvadus, todėl apšvietimo nepakanka ir vasaros namai skendi prieblandoje. Šią problemą galima išspręsti sumontavus pagrindinį šviestuvą, turintį kelias lemputes – taip sukuriama daugiau šviesos tamsiu paros metu.

„IKEA siūlo pakabinamus sieninius, pastatomus grindinius ar stalinius šviestuvus, kuriems nereikia pravesti papildomų laidų, pakanka įjungti į elektros lizdą. Ypač patogu naudoti prisegamus šviestuvus – juos galima prikabinti prie lentynų, palangės, stalo briaunos“, – apibendrina V.Klezienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius