Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 03

Molekulinis viskis ir brandinimas vos per vieną naktį – viskio industrijos ateitis?

Viskio industrija pasaulinei ekonomikai kasmet generuoja daugiau nei 50 milijardų eurų. Kai kurios šalys puikiai išmoko išnaudoti šią šiuo metu „ant bangos“ kylančią sritį savo naudai – tiek JAV, Japonijoje, Airijoje bei Škotijoje į naujas (ir senas) distilerijas plaukia upės pinigų. Tačiau viskio industrija susiduria ir su įvairiais iššūkiais.
Viskio statinės
Viskio statinės / 123RF.com nuotr.

Vieni jų, ekonominiai, gali greitrai susprogdinti besipučiantį burbulą, o kiti – tokie kaip per naktį specialiu būdu subrandinamas „viskis“ – ir pakeisti didelės dalies vartotojų įpročius.

Ar įmanoma pagaminti gerą viskį per naktį ir kodėl kai kuriose šalyse šio gėrimo gamybą reguliuoja griežti įstatymai? Ir ne, tai ne alkoholio reklama, o verslo šakos vystymosi apžvalga.

Trumpa viskio istorija

Viskio istorija yra tikrai sena. Iki šiol dvi seniosios viskio gamintojos – Škotija ir Airija, nesutaria, kur šis gėrimas buvo „išrastas“. Yra istorinių įrašų, jog jau 1170 metais airiai gamino Uisge Beathe (tariama kaip ūš – ga – bey – ta), kas tiesiogiai verčiant reiškia „gyvyvės vandenį“.

Dėl to nereikėtų nustebti, nes daugelis senovės kultūrų į alkoholinius gėrimus žiūrėjo ne tik kad teigiamai, bet ir sakraliai – nuo senovės egiptiečių, vikingų, ir, žinoma, baltų. Tikriausiai visiems žinoma iki šiol išlikusi liaudies pasakų pabaiga – „alų midų gėriau, per ūsus varvėjo, burnoj neturėjau“ – šį tą pasako apie žmogaus ir alkoholio santykį.

Tačiau istorikai išsiaiškino, kad airiai kiek pagražino istoriją apie viskį. Tuomet Uisge Beathe buvo labiau bendrinis pavadinimas visam alkoholiui ir tai tebuvo kažkas panašaus į stiprintą vyną. Tikrai tvirtai žinome tik tai, kad XIV amžiuje airių vienuoliai jau mokėjo distiliuoti spiritą įvairių vaistų – tinktūrų, trauktinių, tepalų gamybai. Dėl šių priežasčių škotai save laiko viskio tėvais, nes rastas įrašas, kad jau XV amžiaus pabaigoje jie gamino tai, ką galima laikyti viskiu.

123RF.com nuotr./Nors ir kyla ginčų, tačiau daugelis (ypač patys škotai) Škotiją laiko viskio tėvyne
123RF.com nuotr./Nors ir kyla ginčų, tačiau daugelis (ypač patys škotai) Škotiją laiko viskio tėvyne

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius