Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 30

Namų ruoša. 9 būdai taupyti laiką

Kai atrodo, kad visai nieko nespėjate, tikriausiai ima kankinti klausimai: „Gal aš nieko nesugebu, gal ko nors nesuprantu? Gal prisiėmiau pernelyg daug pareigų, atsakomybių?“ Kartais atsakymas būna paprastas – tereikia tinkamai susidėlioti laiką, ir jo niekam nepritrūks. Siūlome išmėginti keletą paprastų laiko taupymo būdų.
Namų ruoša
Namų ruoša / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Taupymas

1. Turėkite aiškiai apibrėžtą tikslą. Juo aiškiau žinosite, ką turite nuveikti, tuo greičiau pasieksite rezultatą. Be to, svarbu ir suprasti, ko daryti visai nebūtina. Kartais mes, moterys, išties esame linkusios prisigalvoti įvairiausių beprasmių, daug laiko suryjančių darbų. O paskui dejuojam, kad tuoj gausime trūkį. Ypač pavojingas yra sindromas „Viską darau pati“: kepu duoną, maišau veido kremą, ruošiu dovanas artimiesiems... Rankdarbiai yra puikus dalykas, be jiems reikia išties nemažai laiko. Taigi jei dar tuo pat metu norite būti ir gera mama, ir nepriekaištinga žmona bei darbuotoja, labai galimas daiktas, kad netolimoje ateityje jums gresia diagnozė „Lėtinis nuovargis“. Užtat artėjantys Nauji metai – puikus metas susidėlioti tikslus bei prioritetus. Ir nepamirškite įtraukti kasdienio punktelio POILSIS.

 

2. Vienu metu dirbkite tik vieną darbą. Kai bandote ir pietus virti, ir dulkes siurbti, ir vaiką prižiūrėti, ir dar į telefono skambučius atsakinėti, nė vieno darbo negalite greitai užbaigti ir susidaro įspūdis, kad esate užgriūta amžinos niekada nesibaigiančios reikalų lavinos. Tai išties vargina. Todėl svarbu sau pasakyti: dabar pabaigiu šitą reikalą, tada imsiuosi kito.

 

3. Susitelkite. Jei nesiseka per dieną nuveikti visų numatytų darbų, iš vakaro susidarykite jų sąrašą. Pradėkite nuo būtiniausiųjų. Ir stenkitės nenukrypti nuo plano: nepasiduokite pagundai susigalvoti nuveikti dar KAŽKĄ...

 

4. Dažnai ir po truputį. Neretai pervargstame dėl to, kad visus namų ruošos darbus susikrauname į vieną ar dvi dieną – daugeliui moterų paprastai tai būna savaitgalis. Nieko nuostabaus, kad po tokių poilsio dienų pirmadienį išeiname į darbą... pailsėti. Kad buitis savaitgaliais taip neslėgtų, verta darbus išskaidyti dienomis. Pavyzdžiui,  vieną dieną skalbti, kitą lyginti, trečią valyti dulkes ir pan. Jei tinkamai įsuksite darbų ratą, ilgainiui namų ruoša taps gerokai paprastesnė: ir namai visada bus tvarkingi, ir nepervargsite. Kaip visa tai tinkamai susiplanuoti, jums gali gerokai praversti sistema LADY FLY

 

5. Darykite pertraukas. Dirbsite kur kas produktyviau, jeigu dažnai, bet neilgai ilsėsitės. Tai ne išblaško, o padeda susikaupti. Netgi yra nustatyta, kad reguliarios penkių minučių pertraukėlės naudingesnės darbo pradžioje, o ne pabaigoje.

 

6. Pasidalykite užduotimis. Nemanykite, kad visus darbus gerai galite padarysi tik jūs pati. Juk į prekybos centrą gali užsukti iš darbo grįžtantis vyras, šiukšles išnešti – vaikas. O striukę geriau išvalys valyklos darbuotojos nei jūs, bandydama visokiausius dėmių valymo būdus, paskui kišdama į skalbimo mašiną, o dar vėliau valandą laiko lygindama ir tampydama, kad ši įgautų ankstesnį pavidalą.

 

7. Skubu, skubiau, skubiausia. Jei šluostę langams valyti galite įsigyti rytoj, taip ir padarykite. Jei vaistų sergančiam šuneliui į vaistinę turite užsukti dabar pat, nenukelkite to vėlesniam laikui – gali būti per vėlu. Jei norite indaują papildyti naujomis lėkštėmis ir būtų labai malonu pasižvalgyti po interjero reikmenų parduotuvę, bet namie – tuščias šaldytuvas, pasirinkite, kas svarbiau. Kitaip tariant, nesumenkinkite svarbių darbų ir neteikite didelės reikšmėms tiems, kurie neverti skubos. Nesusikurkite beprasmių stresinių situacijų, tausokite savo sveikatą ir laiką.

 

8. Nesibodėkite technikos naujovėmis. Jei už komunalines paslaugas, vaiko būrelį ar kitas paslaugas galite sumokėti internetu vos per kelias minutes, kam gaišti valandą eilėje banke? Jei indaplovė vienu ypu gali išplauti visą krūvą indų, kad vaidinti didvyrę ir viską plauti TIK rankomis. Rankų darbas (taip pat ir laikas) vertingas, tad nenuvertinkime jo, jei tik yra palanki galimybė.

 

9. Įsigykite darbo kalendorių. Tai gali būti ir paprasta užrašų knygutė arba speciali programėlė telefone, nesvarbu. Svarbiausia - naudoti pagal paskirtį. Joje susirašykite darbus, kuriuos turėsite atlikti po savaitės ar mėnesio. Pasižymėjusi vaiko vizito pas odontologą dieną, jos tikrai nepamiršite ir tuo laiku nesusiplanuosite kitų darbų.  

 

Taip pat skaitykite:

Tvarkos planas „FlyLady“

30 gudrybių, palengvinančių buitį

Žalioji šeimininkė

Pagalbininkai buityje

Visada tvarkingas šaldytuvas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius