Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 06

Namų tvarkymas po švenčių: kur mesti kalėdines dekoracijas ir šviečiančias girliandas

Dovanų metas pralėkė akimirksniu, namuose palikdamas daugiau daiktų nei įprasta – seną elektroniką, netikusią kosmetiką, drabužius keičia dovanoti nauji, vaikų kambarį papildė dar neatsibodusių žaislų atsargos, todėl norisi šiek tiek apsitvarkyti ir atlaisvinti vietos, rašoma „Ecoservice“ pranešime spaudai.
Kalėdų dekoracijos
Kalėdų dekoracijos / 123RF.com nuotr.

Atsiranda ir retesnių atliekų – sudužusių eglutės žaisliukų, sugedusių girliandų, įvairių užsilikusių pakuočių. Kaip susitvarkyti namus, kad būtų ne tik jauku, bet ir nepakenktume aplinkai, pataria Rasa Viskauskienė, aplinkotvarkos bendrovės atliekų rūšiavimo ir perdirbimo verslo direktorė.

Žaislai dažniausiai neperdirbami

Išpakavus dovanų gautus žaislus, plastikines ir kartonines pakuotes reikėtų suplėšyti, atskirti plastikines dalis nuo kartoninių, suspausti, kad užimtų mažiau vietos, ir tik tada išmesti į popieriaus-plastiko konteinerius. Kiek kitaip reikėtų tvarkyti nebereikalingą tų pakuočių turinį.

123RF.com nuotr./Mergaitė žaidžia
123RF.com nuotr./Mergaitė žaidžia

Vaikų drabužiai greitai išaugami, žaislai atsibosta, sulūžta arba tampa netinkami pagal vaiko amžių bei interesus, išaugamos net ir vaikų knygos, o užduotėlių knygelės ir pratybos sunaudojamos. Taigi, vaikų kambaryje pertvarkos vyksta dažniausiai, tuomet kyla klausimų, kur tinkamai išmesti sugadintus vaikų daiktus.

„Po švenčių vaikų kambaryje atsiranda daug naujų žaislų, tad senieji tampa pertekliniais. Sulūžę žaislai atliekų tvarkytojams kelia rūpesčių – jie dažnai atsiduria plastiko, tekstilės konteineriuose ir trukdo rūšiavimo, paruošimo perdirbimui procesui. Konteineriai skirti pakuotėms surinkti, o žaislas yra gaminys, ne pakuotė.

Dažniausiai žaislų plastikas nėra perdirbamas, pats žaislas pagamintas iš daug skirtingų medžiagų, kurių pakuočių rūšiavimo linijoje nebūtų galimybės atskirti. Tekstilės konteineriai skirti pakartotiniam tekstilės gaminių panaudojimui, todėl minkšti, bet suplyšę žaislai čia taip pat nelaukiami“, – komentuoja R.Viskauskienė.

Kaip nurodo R.Viskauskienė, sulūžę žaislai turėtų keliauti į buitinių atliekų konteinerius, o didesnius jų kiekius geriausia pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Tačiau labai svarbu į jokius konteinerius nemesti elektroninių žaislų, juos reikėtų priduoti į elektronikos prietaisų surinkimo vietas, o viduje esančius elementus išimti ir išmesti į specialias dėžutes, kurias galima rasti beveik kiekviename didesniame prekybos centre.

„Vaikų kambaryje dažnai prisikaupia ir popieriaus atliekų – vaikai daro įvairius darbelius, pabaigia užduotėlių ir spalvinimo knygeles, kai kurios knygos mažylių būna suplėšomos.

Visas šias atliekas galima mesti į popieriui skirtą konteinerį, išimtis tik darbeliai, kur buvo naudojami klijai, priklijuojamos plastikinės detalės, kruopos, augalai. Tokie darbeliai rūšiuoti nebetinkami ir keliauja į mišrių komunalinių atliekų konteinerį“, – teigia R.Viskauskienė.

Nereikalingais daiktais pataria dalintis

Suaugusieji po žiemos švenčių taip pat neretai nori apsitvarkyti namus ir atlaisvinti vietą, kurią užima pertekliniai daiktai. Ieškoma, kur gavus naujus padėti senus elektronikos prietaisus, drabužius, kosmetiką.

„Įvairūs higienos priemonių buteliukai gali būti metami į pakuočių konteinerius, tačiau prieš tai juos būtina ištuštinti, rūšiuoti pakuotės su turiniu negalima, nes būtų užterštas visas konteinerio turinys.

Nenaudojamus drabužius galima nunešti į tekstilės surinkimo konteinerį – iš ten jie keliauja į tekstilės rūšiavimo centrą, o vėliau vežami antriniam panaudojimui“, – paaiškina R.Viskauskienė.

Pasitaiko, kad žmonės vieni kitiems dovanoja šampūnus, kremus, kvepalus, tačiau tokios priemonės žmogui gali ir netikti, sukelti alergiją, gali tiesiog nepatikti kvapas ar spalva.

Nenaudojamus drabužius galima nunešti į tekstilės surinkimo konteinerį.

R.Viskauskienė rekomenduoja nenaudotus, nes nepatiko, produktus pasiūlyti įvairiose mainų grupėse. Neišmetant produkto, o juo pasidalinant, daroma mažesnė žala aplinkai.

Papuošimai – ne į konteinerius

Pakuočių rūšiavimo konteineriai netinka ir daugeliui šventinių dekoracijų išmesti. Pasitaiko, kad namuose lieka susidėvėjusių girliandų, sudužusių arba nebepatinkančių eglutės žaisliukų, nebeveikiančių šviesos girliandų.

„Stiklinių eglutės žaisliukų negalima mesti į stiklo konteinerį. Šie konteineriai skirti stiklo pakuotėms, pavyzdžiui, stiklainiams nuo įvairių produktų, o veidrodžiai, keramikos gaminiai, stikliniai eglutės žaisliukai nėra perdirbami.

Šviečiančios girliandos yra elektronikos prietaisas, todėl sugedusios turi būti metamos kartu su kitais elektronikos prietaisais arba pristatomos į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Susidėvėjusios blizgios girliandos, nors ir yra iš plastiko, nėra pakuotė, todėl jų mesti į pakuočių konteinerį taip pat nereikėtų. Tokios girliandos turėtų keliauti į buitinių atliekų konteinerius kartu su kitomis po rūšiavimo likusiomis atliekomis“, – nurodo R.Viskauskienė.

Vis dėlto šventines dekoracijas patariama naudoti kiek įmanoma ilgiau, o atsibodusiomis – mainytis. Anot R.Viskauskienės, įvairūs vienkartiniai papuošimai daro neigiamą įtaką aplinkai, todėl reikėtų pasidomėti tvaresnėmis puošimo idėjomis – rinktis natūralias, gamtoje lengvai suyrančias medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius