Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 29

Namuose – gamtai draugiškas augintinis

Pastaruoju metu vis labiau rūpinamės gamta: taupome vandenį ir elektros energiją, rūšiuojame šiukšles, renkamės ekologiškus maisto produktus, mažiname bet kokį vartojimą ir aplinkos taršą. Visgi retas pagalvojame, kiek gamtai „kainuoja“ mūsų meilė naminiams gyvūnėliams.
Šunelis
Šunelis / Fotolia nuotr.

Nustebote? Kaipgi mažasis jūsų namų padauža gali teršti aplinką?! Juk jis nevairuoja automobilio, nesinaudoja mobiliuoju telefonu ar kompiuteriu ir negeria vandens iš plastikinių butelių. Tas tiesa, bet naminiai gyvūnėliai taip pat tuštinasi ir dauginasi. Jiems, kaip ir mums, reikia ėdalo ir pastogės, įvairių higienos priemonių, žaislų. Daugelį iš šių poreikių tenkina pramonės įmonės, dar labiau teršdamos orą anglies dioksido dujomis, kurios, kaip žinia, yra viena pagrindinių klimato atšilimo priežasčių. Būdami atsakingi už savo augintinio gyvenimo būdą, galite pasistengti, kad jis taptų draugiškesnis aplinkai. Štai keletas pasiūlymų, kaip tai padaryti.

  • •Rinkitės kokybišką ėdalą. Jei tik turite galimybę, savo augintinį šerkite kuo mažiau chemikalų turinčiu ėdalu. Gyvūnėlis taps ne tik sveikesnis, linksmesnis, bet ir jo išmatos mažiau kenks aplinkai. Nusprendę savo numylėtinį palepinti, ieškokite nesupakuotų skanėstų, o dar geriau jų pagaminkite patys. Bus ne tik sveikesni, bet ir gardesni nei pirkti.
  • • Pasirūpinkite savo augintinio gamtiniais reikalais. Dauguma šunų ėdalo būna prisotinta chemikalų ir mineralų, kurie su jūsų augintinio išmatomis patenka į aplinką. Bėda ta, kad net tuo atveju, jei jūsų augintis gamtinius reikalus atlieka miške, išmatose esantys chemikalai iki galo nesuyra ir lyjant ar kitais keliais išnešiojami į vandens telkinius. Taip apnuodinami augalai, gyvūnai, o kartais ir žmonės. Taigi, kad ir kur jūsų augintinis nuspręstų atlikti gamtinius reikalus, surinkite ekskrementus ir sudėkite į greičiau suyrančius maišelius. Jei tokių neturite, naudokite namuose nuo maisto prekių ar kitų daiktų atlikusius maišelius. Į lauką nevedamų gyvūnėlių, pavyzdžiui, naminių kačių, savininkams reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kokį perkate kraiką. Geriausia rinktis kuo natūralesnį, pagamintą iš augalinių medžiagų, tokių kaip javai, kviečiai, perdirbtas popierius ar medienos drožlės. Kitu atveju tiek gyvūnėlis, tiek visa jūsų šeima kvėpuos chemikalais.
  • • Parinkite tinkamas priežiūros priemones. Pirkdami antkaklius ir pavadėlius, atidžiai pažiūrėkite, iš ko jie pagaminti. Nailonas – viena kenksmingiausių medžiagų, nes joje yra naftos, kuri skleidžia azoto suboksido dujas, darančias didelę įtaką globaliniam atšilimui. Jei įmanoma, rinkitės iš natūralios medžiagos pasiūtus guolius, kilimėlius ir užklotus. Pavyzdžiui, tokius, kurie pagaminti iš kanapių ar bambuko pluošto bei medvilnės. Pirkdami šampūnus ir kailio priežiūros priemones, taip pat perskaitykite etiketes ir imkite tuos, kuriuose mažiau chemikalų.
  • • Atkreipkite dėmesį į augintinio žaislus. Daugybė naminių gyvūnėlių žaislų pagaminti iš plastiko ir vinilo, todėl juose gausu polivinilchlorido. Tai nuodingas ir aplinkai itin kenkiantis plastikas. Kai jūsų augintinis tokius žaislus kramto, į jų organizmą patenka chemikalų, kurie gali ne juokais susargdinti. Norėdami to išvengti ir nepakenkti gamtai, rinkitės iš ekologiškų medžiagų pagamintus žaislus. Nors labai mylite savo naminį gyvūnėlį ir nekantraujate jį pradžiuginti nauju žaislu, geriau tai darykite rečiau. Vertinkite kokybę, o ne kiekybę.
  • •Naudokite kuo mažiau chemijos. Actas, soda ir vanduo puikiausiai susitvarko su „netyčiomis“ jūsų augintinio namuose iškrėstomis išdaigomis, valo ir yra nekenksmingos nei jums, nei aplinkai. O ir kainuoja pigiau nei įvairūs chemikalų prisotinti valikliai.

Dar tik svajojate apie mielą augintinį? Būtų puiku, jei prieš rinkdamiesi atsižvelgtumėte ir į jo išlaikymo ekologiją.

Prieglaudų gyventojai

Klaidinga manyti, kad beglobiai tampa tik neveisliniai, neišdresuoti, sergantys ir nesugyvenamo charakterio gyvūnai. Į prieglaudas patenka ir labai mielų, sveikų, gerai išauklėtų grynaveislių šuniukų bei kačiukų. Priimdami vieną iš jų į savo namus, ne tik išgelbėsite jį nuo amžinojo miego, įsigysite trokštamą draugą, bet ir pagelbėsite planetai. Pirkdami gyvūnus iš veisėjų, skatinate keturkojų gimstamumą. Jie vartoja maistą, tuštinasi ir taip teršia aplinką. Nemažai jų, neradusių šeimininkų, užmigdomi, ima valkatauti ar patenka į prieglaudas.

Naminės katės

Mylite švelniuosius murklius? Norėdami būti draugiškesni aplinkai, laikykite juos namuose. Pirmiausia todėl, kad išgelbėsite nemažai paukščiukų, voveryčių ir drugelių gyvybių. Katės – medžiotojos iš prigimties. Nesvarbu, kad gerai šeriate, radusios progą, jos vis tiek medžios.

Vien Viskonsino valstijoje (JAV), kurios plotas 169,8 tūkst. kvadratinių kilometrų, katės kasmet sumedžioja 39 milijonų paukščių. Tai kenkia ekosistemai, nes ima nykti tam tikros paukščių rūšys.

Dar viena rimta priežastis kates laikyti namuose – įvairūs parazitai. Vaikščiodamos lauke, jos gali užsikrėsti nuo kitų gyvūnų ir susirgti ar pačios tapti kenkėjų nešiotojomis. Gerai žinomi kačių parazitai toxoplasma gondii pavojingi net žmonėms.

Mažaūgiai šuniukai

Mokslininkai Robertas ir Brenda Vale‘ai paskaičiavo, kad vidutinio dydžio šuo per metus suėda apie 163 kilogramus ėdalo, kurio gamyba ir pakavimas aplinkai daro daugiau žalos nei 10 tūkstančių kilometrų nuvažiavęs džipas. Todėl, jei gyvenate nedideliame bute ir labai norite turėti šuniuką, rinkitės mažaūgį keturkojį. Juk jorkšyro terjerai ar čihuahua veislės šuneliai suėda daug mažiau nei labradoro retriveriai ar senbernarai. Žinoma, jei turite užtektinai erdvės, o šuo jums reikalingas kaip sargas ar medžioklės palydovas, mažaūgius palikite kitiems.

Vištos

Gal skamba juokingai, bet vištos tarp aplinkos puoselėtojų šiandien vienos populiariausių augintinių. Jas itin vertina lėtojo ir natūralaus gyvenimo būdo šalininkai – freeganai ir daunšifteriai. Jie netgi sugeba šiuos naminius paukščius auginti didžiuosiuose miestuose. Pagrindinė priežastis ta, kad vištos ne tik gali palaikyti kompaniją, bet ir deda kiaušinius. Jei nesate auginę vištos, turbūt nežinote, kad jos gali išmokti kviečiamos vardu ateiti ir net mėgsta, kai šeimininkas glosto. Prieš įsigydami šį paukštį, turite gerai pagalvoti, ar galite jam garantuoti tinkamas gyvenimo sąlygas: vietą sparnams išskleisti, tinkamo lesalo ir pastogę kiaušiniams dėti.

Ne mažiau už vištą aplinkai draugiškas triušiukas. Jis mėgsta daržoves, o jo išmatos gali būti naudojamos kompostui.

Smulkūs gyvūniukai

Be taip mylimų šunų ir kačių, yra ir kitų mielų bei aplinkai draugiškesnių gyvūnėlių. Pavyzdžiui, žiurkėnų, papūgėlių ar žuvyčių. Jiems reikia mažiau ėdalo ir kitų priežiūros priemonių, todėl jų laikymas mažiau kenksmingas gamtai. Kita vertus, net ir tokį mažą gyvūniuką reikėtų rinktis atsargiai. Egzotiškiems gyviams, kai kurių rūšių varlėms, driežams ar vorams, reikia specifinės ir finansiškai nepalankios priežiūros. Jūs ne tik išleisite daug laiko ir pinigų, bet kenksite aplinkai naudodami tam tikrus filtrus ir chemikalus, padedančius jūsų augintiniui prisitaikyti prie gyvenimo nelaisvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius