Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 06 01

Naujos statybos namai vasarą virsta šiltnamiais: padėti gali oro kondicionierius

Stipriai pakitę statybų įpročiai ir aukštą energetinį efektyvumą išlaikanti naujų namų izoliacija vasaros metu būstą paverčia šiltnamiu. Planuodami naujus namus ar esamų namų renovaciją, gyventojai svajoja apie didelio ploto langus, kurie užtikrina šviesius ir jaukius namus. Tačiau tik atėjus vasarai susimąsto, kad pro šiuos langus į namus patenka labai daug vasaros kaitros. Tuo tarpu stipriai izoliuotas namas šios kaitros į lauką nebeatiduoda, tad jo gyventojai susiduria su nauju iššūkiu – kaip tokį namą atvėsinti per karščius.
Naujos statybos namai vasarą virsta šiltnamiais: padėti gali oro kondicionierius
Naujos statybos namai vasarą virsta šiltnamiais: padėti gali oro kondicionierius / NØRDIS nuotr.

„Karštą vasarą didžiausias iššūkis – atvėsinti saulės prikaitintus kambarius. Ypač dažnai su tuo susiduria gyventojai, kurių būsto langai yra didelio ploto, orientuoti į pietus ar vakarus, kurie gyvena paskutiniame namo aukšte, o tamsus namo stogas kaitrą atiduoda tiesiai į patalpas. Nauji namai pasižymi labai storu šiltinimo sluoksniu, būtent todėl namas „nekvėpuoja“. Todėl pastaruoju metu pastebime, kad naujakuriai oro kondicionierius montuoja dar neįsikraustę gyventi į naują būstą, arba tai daro vos apsigyvenę jame“, – teigia bendrovės „Baltic Refrigeration Group“, atstovaujančios NØRDIS oro kondicionierius, specialistė Inga Stanevičiūtė.

NØRDIS nuotr./Naujos statybos namai vasarą virsta šiltnamiais: padėti gali oro kondicionierius
NØRDIS nuotr./Naujos statybos namai vasarą virsta šiltnamiais: padėti gali oro kondicionierius

Karštis patenka per langus ir stogą

Dideli vitrininiai langai, ypač nukreipti į pietus, tampa kone pagrindine priežastimi, kodėl vasarą būste būna itin karšta. Kuo langai didesni, tuo daugiau tiesioginių saulės spindulių pateks į patalpą, kaitins grindis, sienas. Per dieną prikaitinta patalpa karštį į aplinką išskirs ir naktį, tad kambaryje bus vis dar karšta, nors lauke oras atvėsęs.

Kenčia ir gyventojai, gyvenantys viršutiniame daugiabučio namo aukšte, name skardiniu ar tamsios dangos stogu, kuris per dieną gali įkaisti net iki 70 °C, perduodamas karštį į patalpas beveik visą parą.

„Lengviausias būdas išspręsti šią problemą yra visą parą efektyviai veikiantis oro kondicionierius, palaikantis pasirinktą oro temperatūrą. Šis įrenginys padės išvengti ir dažnos problemos, kai name būna tvanku ir naktį, tad sunku užmigti ir gerai išsimiegoti. Tvankią naktį visi NØRDIS oro kondicionieriai palaiko miegui tinkamiausią oro temperatūrą, nes veikia miego režimu – patalpų oro temperatūrą reguliuoja pakeldami arba sumažindami 1-2 laipsniais kas valandą ”, – aiškina I.Stanevičiūtė.

Ji atkreipia dėmesį, kad labai svarbus oro kondicionieriaus parametras – tinkamai parinktas oro kondicionieriaus galingumas, kuris parenkamas individualiai, atsižvelgiant ne tik į patalpos plotą ar tūrį, aukštį nuo grindų iki lubų, bet ir pastato energinę efektyvumo klasę, langų orientaciją.

„Teoriškai numatyta, kad iki 25 kv. m ploto patalpai reikia 2,5 kW oro kondicionieriaus, tačiau pasirinkimas gali kisti atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip stogo danga, langai, patalpos tūris ir kiti. Jei montuotojas mato, kad būstas yra viršutiniame aukšte ar su dideliais langais į pietinę pusę, jis, tikėtina, parinks šiek tiek galingesnį oro kondicionierių. Teisingo galingumo oro kondicionierius užtikrins, kad patalpos būtų vėsinamos ne tik efektyviai, bet ir ekonomiškai“, – tikina specialistė.

Visi šiuolaikiniai oro kondicionieriai turi jutiklį, kuris koreguoja jų galią pagal kambaryje esančią temperatūrą, taip sumažindamas elektros energijos suvartojimą. Taigi, jei galingumas parinktas teisingai, o lauko temperatūra neviršija 53 °C, kondicionierius atliks savo darbą ir patalpą atvėsins. Todėl vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis, galima išlaikyti oro kondicionieriaus efektyvumą ekstremalesnėmis sąlygomis. Pavyzdžiui, išorinį bloką įrengiant po stogeliu arba toje būsto pusėje, kurioje būna mažiau tiesioginių saulės spindulių.

Galimybė grįžti į maloniai vėsius namus

Gyventojai dažnai baiminasi, kad sugrįžę po išvykų ar atostogų ras prikaitintus namus, kuriuos bus sunku atvėsinti, tačiau šiuolaikinių oro kondicionierių gamintojai turi sprendimą ir tokiam iššūkiui. NØRDIS oro kondicionierius galima valdyti nuotoliniu būdu per WiFi, o tai leidžia nesant namuose juos atvėsinti ir grįžti į malonios temperatūros patalpas.

„Visi NØRDIS oro kondicionierių modeliai turi populiarią turbo funkciją, skirtą ypač greitam atvėsinimui. Šią funkciją galima nustatyti ir nuotoliniu būdu, ir esant namuose, tik kadangi oro kondicionierius tuo metu veikia itin dideliu greičiu ir temperatūra patalpoje pasikeičia labai greitai, būti tiesioginiame šalto oro sraute nerekomenduojama“, – teigia pašnekovė.

Kadangi oro kondicionierių pasirinkimas išties didelis, ji pataria gyventojams savo poreikius įsivertinti ir įrenginį išsirinkti pasikonsultavus su įrangos atstovu ar montavimo specialistu, kuris parinks tinkamiausią montavimo vietą, patars dėl galingumo, modelio, papildomų funkcijų, apsaugos nuo galimų klaidų renkantis.

„Pavyzdžiui, dažnai žmonės mano, kad vieno oro kondicionieriaus vidinio bloko užtenka atvėsinti kelių kambarių butui. Teoriškai tai įmanoma, bet dažnesniu atveju skirtingos patalpos nebus vėsinamos vienodai optimaliai, todėl specialistai gyventojams paprastai pataria atsisakyti tokio sumanymo ir rinktis keleto vidinių blokų variantą“, – dalijasi specialistė.

Ji supažindina, kad Uni split sistema turi vieną išorinį ir vidinį bloką, todėl dažnesniu atveju tinka vėsinti vieną patalpą. Multi split sistema turi vieną išorinį bloką, prie kurio galima jungti keletą vidinių įrenginių, taigi yra tinkama namuose, kuriuose norima efektyviai vėsinti dvi ir daugiau patalpų. Pažangi NØRDIS Multi split sistema leidžia prijungti iki 4 vidinių blokų.

Seniau įrengtus kondicionierius verta atnaujinti

Kasmet oro kondicionierių funkcijos ir galimybės nuolat tobulinamos ir plečiamos, tad prieš 10-15 metų įrengti nebegali lygintis su šiandieniniais. Juo labiau, kad pasikeitę ir Europos Sąjungos (ES) reikalavimai – nuo 2016 m. galioja ES reikalavimas naudoti inverterinio tipo kondicionierius, kurie pakeitė senojo On-Off tipo įrenginius.

„Anksčiau naudoti kondicionieriai dirbdavo vienu maksimaliu režimu, kad kuo greičiau atvėsintų patalpą iki nustatytos temperatūros, tokią pasiekę išsijungdavo, tuomet orui įkaitus vėl įsijungdavo, tad naudodavo daug elektros ir nepalaikydavo tolygios temepratūros. Naujos kartos Inverter tipo kondicionieriai turi iki 6 ventiliatoriaus greičių, reguliuoja našumą pagal nustatytą pageidaujamą ir realiai esamą kambario temperatūrą, naudoja mažiau elektros energijos, tyliau veikia, palaiko tolygesnę temperatūrą, ilgesnis jų eksploatavimo laikotarpis“, – privalumus vardija ji.

Ne mažiau svarbūs ir įvykę naudojamo šaltnešio pakeitimai. On-Off sistemose buvo naudojas seno tipo, neekologiškas R22 ir R407C šaltnešis. Šių dienų kondicionieriai užpildyti R32 šaltnešiu, kuris yra draugiškas aplinkai, pasižymi mažesniu visuotinio atšilimo potencialu (VAP), taip pat sistemoje reikalingas mažesnis jo kiekis.

„Prasiplėtė ir oro kondicionierių inovatyvių funkcijų gama: WiFi funkcija, turbo režimas, bevėjo vėsinimo funkcija, išmanus oro srauto valdymas, „I feel“ technologija, kurios dėka automatiškai parenkama tempratūra erdvei, kur laikomas valdymo pultelis. Seniai naudojami oro kondicionieriai jau neatitinka nei naujų standartų, nei vartotojų pageidavimų, tad juos visada patariame pakeisti naujesniais – naudojančiais daug mažiau elektros, išlaikančiais pastovią temperatūrą, ekologiškesniais ir draugiškesniais aplinkai“, – sako I.Stanevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius