Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 18

Nereiklūs kambariniai augalai: ir gražu, ir naudinga

Ne visi galime skirti laiko savo mylimiems augalams, tačiau žalumos namuose taip norisi. Kokius išsirinkti, kad dailiai atrodytų, tačiau būtų nereiklūs? Dalinamės puikiais patarimais – šie augalai ne tik puikiai derės interjere. Jie dargi ir sukurs malonią atmosferą bei suteiks naudos.
Kambariniai augalai
Kambariniai augalai / Fotolia nuotr.

Kuokštinis chlorofitas – tai vienas populiariausių augalų ilgais žaliais arba dryžuotais lapais. Labiausiai jam patinka augti šviesioje vietoje (tačiau ne ant pietinės palangės), nors iš bėdos jis vešės ir pusiau pavėsyje (kuo šviesiau, tuo greičiau auga, tuo ryškesnė lapų spalva).

Chlorofitas nejautrus temperatūros kaitai, tačiau žiemą temperatūra kambaryje neturėtų nukristi žemiau nei 12 °C. Šis augalas mėgsta vandenį, jei kartkartėmis šiek tiek įmirks, nieko baisaus nenutiks. Geriausia lieti dažnai ir po mažai. Žiemą – dar rečiau (vėsumoje ir drėgmėje netrunka supūti šaknys). Itin karštu oru chlorofitą galima purkšti. Tręšti kompleksinėmis trąšomis nuo pavasario iki rudens. Persodinti kas metus ar dvejus į derlingą, laidžią (nesunkią) žemę.

Geriausia šią gėlę laikyti virtuvėje, tuo labiau, kad ji gerai valo orą nuo visokiausių priemaišų. Beje, fengšui specialistai taip pat pritaria šiai minčiai.

Fotolia nuotr./Chlorofitas
Fotolia nuotr./Chlorofitas

Sansevjera – tai augalas, kuris puikiai tiks pradedantiesiems gėlininkams, kadangi šios gėlės numarinti beveik neįmanoma. Ji gerai auga bet kokiame namų kampelyje, iškenčia sausą orą, skersvėjus, šaltį, karštį.

Tikinama, kad sansevjera puikiai valo orą nuo formaldehido, kurio aptinkama įvairiuose buitiniuose namų dirbiniuose. Fengšui specialistai sako, kad sansevjera puikiai saugo namus nuo neigiamų emocijų, todėl atmosfera tampa kur kas komfortiškesnė. Šis augalas padeda ir tiems, kurie trokšta mokytis, lavinti save. Idealiai tiks gimusiems po Vėžio ženklu.

Fotolia nuotr./Sansevjera
Fotolia nuotr./Sansevjera

Tikrasis storalapis. Šis augalas taip pat vadinamas pinigų medžiu. Nuo seno sakoma, jei storalapis namuose pražysta, tai – ženklas, kad laukia didžiulė finansinė sėkmė. Bet net ir nepražydęs šis mielas augalas dovanoja daug teigiamų emocijų. Pasak energetikų, jis ypač tinka nepataisomiems pesimistams ar linkusiems sirgti depresija – puikiai kelia ūpą. Net ir ligoniai, gulėdami kambaryje, kur keroja storalapis, sako, greičiau taisosi. Ir nors augalas nėra labai reiklus, tačiau nuo saulės spindulių gali prarasti savo grožį, pradėti vysti, pagelsti. Tikrasis storlapis auga lėtai, tačiau užtikrintai.

Geriausiai augs ir neš naudą pastatytas pietryčių arba rytų pusėje. Nedovanos, jeigu laistysite dažnai. Tręšimas ir laistymas turėtų būti atliekami kartkartėmis, nes ir pati gėlė auga ne itin greitai.

Tiesioginiai saulės spinduliai – ne draugai, lapeliai gali pradėti rausti, kristi, tad verčiau dovanokite tik šviesią aplinką. Augimo temperatūra – ne mažesnė nei 10–14 °C. Nepamirškite augalėlio lapus „nuprausti“ ar apipurkšti vandeniu. 

Fotolia nuotr./Tikrasis storlapis
Fotolia nuotr./Tikrasis storlapis

Morgano šilokas atrodo išties žaviai, todėl tikrai pagražins jūsų namų interjerą. Tai visiškai „atlaidus“ jūsų silpnybėms ir tinginystėms augalas – auga net ir ne pačioje derlingiausiose žemėje, o be vandens išgyventų net keletą savaičių.

Ir nors Morgano šilokai abejingi daug kam, tačiau tik ne apšvietimui, tad būkite gailestingi ir nelaikykite jų tamsoje. Na, o jeigu kalbėtume apie energetiką, tai šie augaliukai idealiai tiks kurti jaukią atmosferą namuose ir tarp šeimos narių.

Fotolia nuotr./Morgano šilokas
Fotolia nuotr./Morgano šilokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius