-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 02

Netikslus skalbiklio dozavimas – grėsmė drabužiams ir sveikatai

Turbūt nėra paprastesnio namų ruošos darbo nei skalbimas – sumesti drabužius, paspausti kelis mygtukus, o vėliau išdžiaustyti gali net ir vaikas. XX a. viduryje atsiradus automatinėms skalbimo mašinoms, kurias gamintojai iki pat šiol tobulina, žmogaus įsikišimas į skalbimo procesą tapo toks minimalus, kad kyla natūralus klausimas, ar įmanoma kažką padaryti ne taip? Deja – įpylę netinkamą kiekį skalbiklio rizikuojate ne tik drabužių kokybe, bet ir savo sveikata.
Skalbimas
Skalbimas / Vida Press nuotr.

Netikslus dozavimas – daug problemų

Kaip nusprendžiate, kokį kiekį skalbimo miltelių ar skysto skalbiklio pilti? Nors, turbūt, dažniausiai pilate „iš akies“, net ir naudodamiesi specialiu matavimo indeliu negalite būti tikri dėl tinkamo dozavimo. Skalbiklio kiekis nėra universalus, jis priklauso nuo vandens kietumo, purvo ir dėmių kiekio, skalbyklės talpos ir medžiagos tipo, tad ar esate tikri, kad pavyks savarankiškai įvertinti šiuos kriterijus ir nesuklysti? Labai tikėtina, kad nepavyks. Remiantis buities technikos gamintojo „Bosch“ duomenimis, 90 proc. atvejų skalbimo priemonės yra pilama per mažai arba per daug.

Netikslus skalbiklio kiekis lemia aibę problemų. Pagailėjus priemonės, balti skalbiniai gali įgauti pilką atspalvį, dėmės – likti nepašalintos, gali atsirasti riebių dėmelių ar net nemalonus kvapas, išliekantis net ir išdžiūvus skalbiniams. Perdozavus skalbiklio, jo likučių gali likti ant drabužių, tai ypač gerai matosi ant tamsaus audinio. Be to, skalbimo mašinoje esantys detektoriai identifikuoja, kad net ir pasibaigus skalbimo ir skalavimo procesui, vanduo vis dar putotas, tad seansai kartojami, o jūs permokate už vandenį ir elektrą. Jei visa tai atrodo niekis, faktas, kad dėl per didelio skalbimo priemonių kiekio rizikuojate iššaukti alerginę odos reakciją, turėtų priversti sunerimti. Dirgikliams jautresni žmonės pajunta niežulį, pastebimi paraudimai ar spuogeliai.

Fotolia nuotr./Skalbiniai
Fotolia nuotr./Skalbiniai

Dozavimą patikėkite pačiai skalbyklei

Geriausias būdas tiksliai parinkti skalbiklio kiekį – nedaryti to patiems, o patikėti šį darbą skalbyklei. Pavyzdžiui, „Bosch“ skalbyklei su automatine skysto skalbiklio ir minkštiklio dozavimo sistema „i-DOS“. Viskas, kuo reikia pasirūpinti – tai įpilti skalbimo priemonės į specialų stalčiuką, o kiek jo panaudoti ir kokį kiekį vandens įleisti nuspręs skalbyklėje esantys automatiniai jutikliai. Ar gali būti paprasčiau?

Kodėl verta skalbinius patikėti automatinei dozavimo sistemai?

1. Išsaugo drabužių spalvas. Kad spalvoti drabužiai nenubluktų, o balti neįgautų pilkšvo atspalvio, svarbu nepadauginti ir nepamažinti skalbiklio. Todėl jei norite vilkėti tokios pačios spalvos drabužį, kokios jį įdėjote skalbti, pasirinkite tinkamą kiekį skalbiklio.

Fotolia nuotr./Skalbiniai
Fotolia nuotr./Skalbiniai

2. Šalina dėmes ir neleidžia susidaryti naujoms. Turbūt nėra nieko blogiau, nei po skalbimo neišnykusios dėmės – taip pažymėto drabužio tikriausiai nebenorėsite dėvėti. Tačiau neskubėkite atsisveikinti su mėgstamiausia suknele ar megztuku – tiksliai veikiantis dozatorius parinks tinkamą vandens ir skalbimo priemonių santykį, padėsiantį kuo geriau išimti dėmes. Be to, daugelyje skalbimo mašinų yra ir kita integruota sistema, aršiai kovojanti su 16 labiausiai užsispyrusių dėmių, kurias palieka: kūdikių maistas, kraujas, aliejus, kiaušiniai, smėlis, žolė, apelsinai, kava, kosmetika, raudonas vynas, šokoladas, arbata, pomidorai, braškės, prakaitas, purvas, įsigėręs į kojinių padą. Ne mažiau svarbu ir tai, kad išvengiama riebalų ir skalbiklio likučių dėmių, atsiradusių jau po skalbimo.

3. Apsaugo nuo prasto kvapo. Pagailėjus skalbiklio, dažnai tenka susidurti su nemaloniu kvapu, kuris pasitinka vos pravėrus mašinos dureles. Vietoj švara kvepiančios gaivos į nosį trenkiantis neišskalbto prakaito ir purvo „aromatas“ tikrai nedžiugina ir byloja apie per mažą miltelių kiekį. Kartais to išvengti norintys žmonės šliūkšteli dvigubą ar net trigubą kiekį skalbiklio. Ar rezultatas tenkina? Deja – drabužiai įgauna pernelyg intensyvų, erzinantį kvapą. Persistengus, gali tekti susidurti su galvos skausmu, pykinimu, o aplinkiniai jus užuos net per mylią.

4. Apsaugo nuo alerginių reakcijų. Nuo niežulio ir kitų alerginių reakcijų svarbu apsaugoti ne tik save, bet ir visą šeimą, ypač kūdikius ir mažus vaikus, kurių oda itin jautri. Nuolat dirginant mažylių odą, galima sulaukti nemalonių pasekmių – net ir paaugę jie gali būti mažiau atsparūs įvairiems dirgikliams. Kai kurie tėvai, norėdami, kad vaikų drabužėliai būtų švarūs, neretai persistengia dozuodami skalbiklį ir minkštiklį. Atminkite, jeigu ant jūsų vaiko odos atsirado paraudimai ar bėrimai, verta atkreipti dėmesį ne tik į maistą, bet ir skalbimo priemonę bei jos kiekį.

„Fotolia“ nuotr./Kūdikis
„Fotolia“ nuotr./Kūdikis

5. Taupo vandenį ir skalbiklį. Skalbimui sunaudojamo vandens kiekį sumažinsite beveik perpus: vietoj 15 tūkst. litrų per metus sunaudosite vos apie 8 tūkst. litrų, o skalbiklio kiekį pavyks sumažinti net 1,5 karto. Dėl to jums padėkos ne tik piniginė, bet ir gamta.

Švarūs, kvapnūs, o svarbiausia, odos neerzinantys drabužiai ir patalynė – tokio rezultato tikitės po kiekvieno skalbimo? Niekas taip nepalengvins tikslaus skalbiklio ir vandens dozavimo, kaip inovatyvūs technologiniai sprendimai.


Atlik trumpą testą ir sužinok, kokios skalbyklės reikia tau!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius