-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekas nesitikėjo, kad lelijos sugrįš į stilingus sodus – sužinokite, kaip jas auginti

Ar jums atrodė, kad lelijos yra močiučių augalas ir jos jau seniai užmirštos? Na jau ne! Garsūs pasaulinio garso kraštovaizdžio dizaineriai vis dažniau renkasi „anų laikų“ gėles, tad jos su trenksmu grįžta į madą.
Lina Liubertaitė apie lelijas
Lina Liubertaitė apie lelijas / Asmeninio archyvo nuotr.

Lelijos yra vieni iš tokių augalų – jei buvote jas primiršę, pats laikas susipažinti iš naujo ir sužinoti, kaip jas auginti.

Mados tendencija – nostalgiški augalai

„Lelijas soduose išstūmė lendrūnai, ežiuolės, kemerai ir miskantai. Tačiau šiuolaikiniuose gėlynuose tradiciniai augalai vėl atranda savo vietą“, – teigia Lina Liubertaitė, laidos „Čia mano sodas“ vedėja ir apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ įkūrėja. Lankydamasi kraštovaizdžio konferencijose Italijoje, Barselonoje, D.Britanijoje, ji pastebi, kad vis dažniau gėlynuose sodinami augalai, kurie turi tam tikrą etnografinį šleifą. Bet kad būtų įdomiau, parenkamos naujai išvestos veislės, subtilesnės spalvos.

Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena
Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena

2023-iaisiais stebėjome Sarah Price sukurtą sodą su vilkdalgiais, laimėjusį aukso medalį prestižinėje Čelsio parodoje Didžiojoje Britanijoje. Ten šios senovinės gėlės buvo ištrauktos į naują šiuolaikinį kontekstą, ir nepaliko abejingų.

O dabar vis didesnio dėmesio sulaukia lelijos. Visoje Lietuvoje, o ypač Žemaitijoje, lelijos buvo tradicinis augalas, kuris sutinkamas kiekviename darželyje. Lelijos simbolika aptinkama dar nuo XII amžiaus, kartais dažniau negu rūta – tikrai ir dainų apie lelijas žinote, ir staltiesių, siuvinėtų lelijomis, esate matę.

Neabejotina, kad vis sparčiau populiarėjančios lelijos taps šiuolaikinių sodų ašimi – ypač kai veislių įvairovė neprilygsta tam, ką buvo galima gauti prieš kelis dešimtmečius.

Auga susidomėjimas naujomis lelijų veislėmis

„Nors anksčiau žmonės nesirinkdavo lelijų dėl intensyvaus kvapo ar vargo iškasinėjant, dabar visi jau spėjo įsitikinti, kad ka kurios veislės pasižymi švelnesniu kvapu, o azijinės lelijos iš viso jo neturi. Taip pat ir su atsparumu šalčiui – pasirinkus atsparias veisles, jų iškasinėti tikrai nereikia,“ – augantį susidomėjimą lelijomis aiškina Margarita Vasiliauskaitė, emedelynas.lt vadovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena
Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena

Ekspertė išskiria labiausiai mėgstamas augintojų lelijų rūšis.

1. Miškinės lelijos, tikriausiai dėl savo ažūrinių į išorę užsirietusių vainiklapių bei auginimo praktiškumo – jos itin atsparios šalčiui, o nepersodintos vienoje vietoje gali augti gana ilgai.

2. Pilnavidurės rytietiškos („double oriental“) lelijos pasižymi savo įspūdingai ir prabangiai atrodančiais žiedais, lengvu kvapu. Jos gan vėlyvos ir šį ypatingą grožį tenka labiau pasaugoti – jos mažiau atsparios šalčiui, tad patariama gerai pamulčiuoti žiemą ar net iškasti.

3. OT (Oriental x Trumpet) lelijų hibridai, dar populiariai vadinami „lelijų medžiais“. Jie unikalūs dėl didelių, stipriai kvepiančių žiedų ir įspūdingo aukščio (gali siekti net iki 2 m). Atsparūs šalčiui, nereikia iškasinėti prieš žiemą – vienas geriausių pasirinkimų Lietuvos sąlygomis.

„Nors lelijų svogūnėliai gana brangūs, palyginti su rudenį sodinamais narcizais ar krokais, tačiau net vienas svogūnėlis užaugina didelį, gerai matomą žiedų kiekį. Todėl matome, kad pirkėjai yra linkę eksperimentuoti – renkasi mažais kiekiais, tačiau skirtingų veislių lelijas, kad jas išbandytų savo gėlyne,“ – teigia M.Vasiliauskaitė.

Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena
Asmeninio archyvo nuotr./Lelijos – tikra sodo puošmena

Kaip sodinti lelijas

Išsirinkote norimas lelijas, įsigijote svogūnėlius – kas toliau? Lelijas galima sodinti pavasarį (balandį). Jos puikiai augs derlingoje, purioje, neužmirkusioje dirvoje. Lelijos mėgsta saulėtą, šiltą ir drėgną aplinką, tačiau jokiu būdu ne užmirkusį dirvožemį, tad nereikėtų persistengti jas laistant. Ir sodinti reikėtų tokioje vietoje, kur nei po lietaus, nei tirpstant sniegui neužsilaiko vanduo. Geriausias dirvožemis lelijoms – neutralus arba lengvai rūgštus priesmėlis bei lengvas priemolis. Sunkiose, molingose dirvose jas sodinti reikėtų į duobutę įmaišius smėlio ir durpių.

Sodindami lelijų svogūnėlius pavasarį, juos saugokite, nepažeiskite, nes tais metais lelija gali nepražysti. Kai pasirodys daigai, galite patręšti trąšomis su azotu arba tiesiog kaulamilčiais.

Na ir mėgaukitės – lelijos yra vienos iš nereikliausių gėlių, kurios suteiks žavingos elegancijos jūsų gėlynui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius