Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 20

Norintiems išmėginti namų interjerui tinkančias spalvas gelbsti realūs ir virtualūs meistrai

Visi, dažantys patys ar šį darbą profesionalams patikintys, nori vieno – nepriekaištingų sienų ir lubų. „Tikkurila“ dažų ekspertai žino, kokiais būdais šį rezultatą pasiekti neskausmingai ir be klaidų, o nusprendusiems pamėginti dažyti namus patiems siūlo išmaniąją dažų parinkimo ir atpažinimo programėlę „Tikkurila Colour Master“. Tai kokių patarimų turėtų ekspertas Audrius Dryžas namų interjerui atnaujinti šį pavasarį?
Norintiems prisimatuoti namų interjerui tinkančias spalvas gelbsti realūs ir virtualūs meistrai
Norintiems prisimatuoti namų interjerui tinkančias spalvas gelbsti realūs ir virtualūs meistrai / 15min koliažas

Jau įsibėgėja pavasariniai darbai, svarstomi spalvų deriniai. Kada verta pasitelkti išmaniąją „Tikkurila Colour Master“ programėlę?

– Išmanioji programėlė pasitarnauja renkantis namų sienų spalvas tiek eksterjere, tiek ir interjere.

Ji leidžia išbandyti įvairius spalvų derinius naudojant savo kambario ar namo nuotrauką. Ji taip pat gali atpažinti spalvas, jei pamatėte žavų spalvų derinį instagrame ar žurnale.

Programėlė padės rasti šių spalvų atitikmenis „Tikkurila“ spalvų paletėse. Jei norite pasisemti įkvėpimo ir susipažinti su naujausiomis spalvų pasaulio tendencijomis, skaitykite „Tikkurila“ ekspertų rekomendacijas.

Naudodamiesi programėle taip pat galite peržiūrėti populiariausias „Tikkurila“ spalvas ir išsirinkti tinkamus gaminius.

Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas

Ką patartumėte norintiems įsileisti pavasarinių pokyčių į namus? Kaip juos spalvinti šį sezoną?

– Helsinkyje gyvenanti interjero dizainerė Laura Ratia, kalbėdama apie 2023-ųjų interjero tendencijas, mini, kad šiais metais madinga žaisti plokštumomis. Tad gal verta į tai įsiklausyti ir išryškinti plokštumas, į kurias nekreipėte dėmesio lig šiol.

Kiekvienais metais „Tikkurila“ renka metų spalvą ir pristato visą COLOR NOW metų spalvų paletę, kuri dera tarpusavyje. Kompanijos 2023 metų spalva yra „Rosy Moment“. Ji simbolizuoja šilumą, empatiją ir geranoriškumą esantiesiems šalia. Kai mus supa nuostabūs žmonės, kasdienybė tampa rožine akimirka. „Color now 2023“ spalvos dera tarpusavyje, kurias bepasirinktumėte.

Pavyzdžiui, nudažę lubas ar duris kita spalva, sukursite kambaryje kitokią atmosferą. Interjerą taip pat galima atnaujinti spalvomis vizualiai padalijus sieną į kelias dalis. Kuriant namų interjerą, jos vertinimu, verta keisti rimtumą žaismingumu. Užuot siekę sukurti tobulą aplinką, maišykite ir derinkite, eksperimentuokite ir žaiskite, kad jūsų namai atspindėtų jūsų asmenybę. Papuošę sienas mėgstamais meno kūriniais suteiksite interjerui tobulą baigiamąjį akcentą.

Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės rinkdamiesi dažus? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, taikant juos prie namų interjero?

– Priderinti spalvas vieną prie kitos nėra paprasta, tad eksperimentuodami patys pridarome klaidų. Reiktų žinoti, kad spalvos mūsų interjere gali atrodyti visai kitaip nei prekybos vietoje, skirsis ir apšvietimas, ir plotas, ir blizgesys, įtakos turės ir tokie plotai, kaip grindys, langai ir pan. Mūsų patarimas būtų pradiniame etape investuoti kelis papildomus eurus ir pasidaryti spalvų testus. Nusidažę juos savo erdvėje, įsitikinsite, ar tai tikrai tai, ko norite, o gal verta ieškoti kitų variantų.

Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas

Kodėl Tikkurila“ kompanija ėmė organizuoti nemokamus sienų ir baldų dažymo kursus? Beje, kokia jų trukmė?

– Norime žmones šviesti, kad dažyti nėra sudėtinga, ypač kai žinai visus žingsnius ir ko gali reikėti. Įprastai žmogus užsidega perdažymo idėja – tai puikus būdas atnaujinti ir padidinti namų vertę sau ar parduodant, tačiau, priėjęs prie spalvų, dažų, dažymo įrankių, pagalbinių medžiagų, pajunta kylant klausimų.

Štai šiame etape mes ir padedame tiek gyvais mokymais, tiek konsultacijomis, dažų linija. Žmogui belieka judėti link trečio etapo ir džiaugtis rezultatu. Kursus organizuojame tiek norintiems persidažyti namus (šių kursų kalendorių rasite Tikkurila web puslapyje, mokymų skiltyje), tiek ir profesionaliems dažytojams, profesinių mokyklų studentams, architektams / dizaineriams (registruotis reiktų Pro Designer skiltyje). Kursai trunka 2–3 valandas.

Iš kokio regiono dažai siekia Lietuvos rinką?

– Didžiausia dalis dažų mūsų rinką siekia iš Suomijos. Ji gali pasigirti nepriekaištingais medienos apsaugos produktais, tinkamai ir mūsų vietiniam klimatui, ypač pajūrio zonai.

Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas

Jei žmogus dažo namus pats, ką jam reikėtų žinoti, kad išvengtų didžiųjų klaidų? Kokios jų dažniausiai pasitaiko?

– Vienos klaidos kainuoja laiko, tuomet tenka pakartotinai važiuoti į parduotuvę pamiršus nusipirkti visko, ko prireiks dažymui: pradedant dažytojo juostelėmis, baigiant tinkamais dažymo įrankiais. Kitos jų gali išbrangti, t. y. pareikalauti perdarymo kaštų: pakartotinai šlifuoti, glaistyti, pirkti naujų dažų. Analizuodami klaidas pastebime, kad dažnai pasirenkami netinkami gruntavimo produktai arba jie neteisingai panaudojami, taip paklojant pagrindą vėlesnėms bėdoms, kurios jau kils dažant.

Keliomis spalvomis patartumėte dažyti namus, kad nebūtų padauginta spalvų?

– Dažnas ir gana geras pasirinkimas lubas dažyti viena, tiesiog balta spalva, o su sienomis taip pat nepersistengti – vyraujanti viena pastelinė dėmesio neatimanti spalva ir viena ar kelios intensyvesnių spalvų sienos teminiuose kambariuose. Teminės spalvos galėtų būti „pasiskolintos“ iš kelionių ar teigiamų įspūdžių. Tokia asociacija visad kiek pakels ūpą. Bet namuose negali būti jokių taisyklių: jei gotas puikiai jausis apsuptas juodų spalvų, kažin, ar rausvos sienos jį šildys, kai šildymas atjungtas.

Kokios būtų jūsų rekomendacijos glaistytiems paviršiams?

– Glaistytiems paviršiams Tikkurila/Vivacolor visad rekomenduoja naudoti gruntinius dažus (Primer 1. Luja Primer). Jie suteiks kelis privalumus žmogui, kuris dažo net ir pirmąjį kartą: gruntiniai dažai atlaidesni dažymo klaidoms, jie parodys visas paviršiaus ydas, kurias dar reikėtų pataisyti, taip pat „paklos“ puikų pagrindą viršutinio sluoksnio dažams.

Visi nori nepriekaištingų, be volelio pėdsakų ir šešėlių sienų / lubų. Taigi su gruntiniu dažu tai pasiekti bus kur kas lengviau. Darbas ant gruntuotų sienų eisis lengviau, dažai guls tolygiau. Tiesa, giluminius gruntus rekomenduojame tik įgeriantiems paviršiams. Gruntuojant jais patariame nepersistengti, t. y. nesuformuoti plėvelės. Primename, kad giluminiai gruntai tik dalinai suvienodins įgeriamumą ir tikrai neprilygs gruntiniams dažams.

Prie klaidų priskiriame ir neįvertintas dažymo sąlygas, kai pernelyg karšta ar sausa. Prie tokių lubų, kur kyla šiltas oras, bus apie 1,5 laipsnių šilumos daugiau. Lubos sudėtingiausia vieta dažymui dėl savo ploto ir krentančio šviesos srauto. Dažantys jas dažniau žino: pernelyg greitas džiūvimas yra peilis. Optimalu, kai temperatūra apie 16–18 laipsnių šilumos, drėgnumas apie 50–60 proc. Yra ir tokių specifinių klaidų, kurios išlenda vėliau, tarkime, mažai kas gruntuoja negamyklines GKP siūles. Dažymo metu gavusios kiek vandens jos ima ir pasipučia, paskui džiūva. Dėl šios priežasties po kelių mėnesių paviršiuje prie didesnio šviesos srauto matysime neaiškius kontūrus.

Ar skiriasi lubų ir sienų dažai? Jei taip, kuo? Kodėl nerekomenduotina tais pačiais dažyti ir sienų, ir lubų?

– Įprastai sienų ir lubų dažams keliami skirtingi reikalavimai: lubas norisi matyti vientisas, tolygios spalvos, be jokių šešėlių ir volelio pėdsako, tad luboms verta rinktis giliai matinius, idealu su kiek prailgintu džiūvimo laiku dažus (Tikkurila Sirro Himmea ar Vivacolor Ceiling 2), kad turėtume daugiau laiko dažymui.

Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas
Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ spalvynas

Lubų dažams voleliai parenkami kiek kitokie, ilgo ar bent jau vidutinio ilgio plaukeliais, kad gebėtų vienu pamirkymu pasemti santykinai daug dažų. Šiuo atveju svarbu daugiau laiko praleisti dažant, o ne makaluojant voleliu kibirėlyje. Sienų dažams norisi pakankamo atsparumo, tad čia tinka aukščiausią – 1-ą atsparumo šlapiam šveitimui klasę turinčių dažų, tiesa, pirmos atsparumo klasės dažai gali labai skirtis savo atsparumo savybėmis.

Kiti trys parametrai, kurie svarbus estetiniu požiūriu, tai dažų matiškumo lygis, tikslus spalvos atkūrimas ir paviršiaus faktūra (ar dažų paviršiaus bangelės). Populiariausi sienų dažai pagal matiškumą, pageidautina, kad pasižymėtų ir pirma atsparumo klase, tai užtikrins matiškumą, kaip Harmony ar Optiva 3, matiniai, kaip Joker, Luja 7 ar riboto panaudojimo pusiau matiniai Remontti-Assa, Luja 20.

Giliai matiniai tiks ramesnėms erdvėms, miegamiems kambariams, matiniai ten, kur judėjimo ir veiksmo daugiau – vaikų kambariams, svetainėms; pusiau matiniai veikiau ten, kur reikia mažo teplumo paviršių, koridorių, kur vis atsiremiama ranka, virtuvių sienų, kur gali būti tiškalų ir pan. Vienintelė patalpa, kur nėra skirtumo tarp sienų ir lubų dažų, bus vonia, kur kaip drėgnai patalpai rekomenduosime drėgmei atsparių dažų iš Luja šeimos. Tiksliai atkartoti spalvą padės Tikkurila dažai: Harmony, Joker, Remontti Assa.

Kiek laiko įprastai tarnauja Tikkurila“ kompanijos dažai?

– Paprastai tarnauja ilgus metus ir paprastai atnaujinama, kai jau arba moraliai pasensta spalva, arba matomos dėvėjimo žymės, bet šios priklauso ne nuo dažų, o nuo mažųjų išdykėlių ar gyvūnų. Konkrečias garantijas galima suteikti tik kai kuriems dažams: metalo ar medžio pramonės dažams, kur galima sekti ir paviršių paruošimo kokybę dažymo sąlygas, dengiamų dažų sluoksnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius